بیماری های گلوبول های قرمز خون
بیشتر اوقات خون بدون مشکل عمل میکند اما گاهیاوقات، اختلالات خون میتواند موجب بروز بیماری شود. بیماریهای خونی که بیشتر کودکان را درگیر میکند میتواند هرکدام از سه نوع سلول خونی را شامل شود. سایر انواع بیماریهای خون بر روی پروتئینها و موادشیمایی موجود در پلاسما که مسئول لخته کردن خـون است اثر میکند.
متداولترین نوع بیماری که روی گلوبولهای قرمز خون اثر میکند، آنمی یا کمخونی است که در آن تعداد گلوبولهای قرمز در خون کمتر از حد نرمال است. آنمی با کاهش مقدار هموگلوبین خون همراه است. علائم آنمی-مثل رنگپریدگی، ضعف، ضربان قلب تند و رشد ضعیف نوزادان و بچهها—بهخاطر کاهش ظرفیت خـون برای حمل اکسیژن، اتفاق میافتد.
آنمی معمولاً بهخاطر ناکافی بودن تولید گلوبولهای قرمز یا تخریب سریع آنها ایجاد میشود. در موارد حاد آنمی مزمن یا وقتی مقدار زیادی خون از دست میرود، ممکن است فرد به انتقال خون کامل یا گلوبولقرمز نیاز پیدا کند.
آنمی ایجاد شده بخاطر تولید ناکافی گلوبولهای قرمز. مشکلاتی که باعث کاهش تولید گلوبولهای قرمز خون میشود، عبارتند از:
• آنمی ناشی از کمبود آهن. متداولترین نوع آنمی که کودکان و نوجوانان از هر سنی که در رژیمغذاییشان مقدار کمی آهن وجود داشته باشد یا مقدار زیادی از گلوبولهای قرمز خون خود را با خونریزی از دست داده باشند، را مبتلا میکند. نوزادان نارس، نوزادانی که تغذیه خوبی ندارند، دختران نوجوانی که عادتماهیانه میشوند، و آنها که بخاطر بیماری بطور مداوم خون از دست میدهند، بیشتر دچار آنمی ناشی از کمبود آهن میشوند.
• مسمومیت سرب. وقتی سرب وارد بدن میشود، بیشتر آن وارد گلوبولهای قرمز میشود که در آنجا میتواند در تولید هموگلوبین اخلال ایجاد کند. این مشکل میتواند منجر به آنمی شود. مسمومیت سرب میتواند بر سایر بافتهای بدن مثل مغز و سیستم عصبی بدن اثر بگذارد. گرچه مسمومیت سرب این روزها تداول کمتری دارد، هنوز هم در بسیاری از شهرهای بزرگ مخصوصاً جاهایی که بچههای کوچک تراشههای رنگ یا گردوخاک ناشی از نقاشیهای حاوی سرب که از دیوارهای ساختمانها کنده شده وارد بدنشان شود اتفاق میافتد.
• آنمی ناشی از بیماری مزمن. کودکانی که به یک بیماری مزمن مبتلا هستند (مثل سرطان یا عفونت ویروسی نقص ایمنی انسانی) معمولاً به آنمی هم مبتلا میشوند.
• آنمی ناشی از بیماری کلیوی. کلیهها اریتروپوئتین تولید میکنند که هورمونی است که تولید گلوبولهای قرمز خون را در مغزاستخوان تحریک میکند. بیماری کلیوی میتواند در اولید این هورمون اخلال ایجاد کند.
• آنمی ایجاد شده بخاطر تخریب سریع گلوبولهای قرمز خون. وقتی گلوبولهای قرمز بخاطر بیماری سریعتر از حالت طبیعی تخریب میشوند (فرایندی که همولیز نام دارد)، مغزاستخوان با افزایش تواید گلوبولهای قرمز خون جدید سعی در جبران آن میکند. اما اگر گلوبولهای قرمز سریعتر از جایگزین شدن آنها تخریب شوند، فرد دچار آنمی میشود.
دلایل عمده افزایش سرعت تخریب گلوبولهای قرمز در کودکان عبارتند از:
• کمبود G6PD .G6PD آنزیمی است که به حفاظت از گلوبولهای قرمز دربرابر تاثیرات مخرب برخی موادشیمیایی موجود در غذاها و داروها کمک میکند. وقتی این آنزیم کافی نباشد، این مواد شیمیایی میتواند موجب همولیز گلوبولهای قرمز شود. کمبود G6PD یک بیماری ارثی متداول در بین نژاد افریقایی، مدیترانهای و شرق آسیا
است.
• اسفروسیتوز ارثی. مشکلی ارثی است که در آن گلوبولهای قرمز شکل درستی ندارند (مثلاً .کرههای کوچک به جای دیسک شکل) و مخصوصاً به خاطر یک مشکل ژنتیکی با پروتئینی که در ساختار گلوبولهای قرمز خـون است، شکننده هستند. این شکنندگی باعث میشود سلولها زود تخریب شوند.
• آنمی همولیتیک خودایمن. گاهیاوقات—بخاطر بیماری یا بی هیچ دلیل مشخصی—سیتم ایمنی بدن به اشتباه به گلوبولهای قرمز خـون حمله کرده و آنها را تخریب میکند.
• آنمی سلولهای داسیشکل که در نژاد افریقایی متداولتر است، بیماری است که موجب تولید غیرطبیعی هموگلوبین میشود. گلوبولهای قرمز داسی شکل شکل میشوند و نمیتوانند اکسیژن کافی حمل کنند و خیلی زود تخریب میشوند. سلولهای داسی شکل خـون به طور غیرطبیعی هم به هم میچسبند و موجب انسداد رگهای خونی میشوند. این انسداد در رگهای خونی میتواند اندامها را به طور جدی تخریب کرده و موجب درد شدید شود.