دکتر مینو محرز؛ متخصص بیماری عفونی
آنفلوانزای H1N1 در ماه مارس سال 2009 گزارش شد ولی در آوریل سال 2009، شیوع این بیماری در جهان اعلام شد. در واقع نام آنفلوانزای خوکی برای این ویروس مناسب نیست، در ابتدا شیوع این ویروس اشتباها به تصور اینکه این ویروس از طریق خوردن گوشت خوک منتقل میشود حدود 300 هزار خوک را در کشور از بین بردند.
در ایران از تیرماه سالجاری این ویروس از طریق حجاج و چند مورد نیز از کشور امریکا،مالزی و تایلند وارد کشور شد.بر اساس مطالعه و نظرسنجی که توسط بخش بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی تهران صورت گرفت، آگاهی پزشکان عمومی و حتی متخصصین، در مورد این ویروس کافی نبود.
بنابراین دوره بازآموزی اجباری برای تمامی پزشکان شاغل به کار به اجرا درآمد ولی در حال حاضر، هنوز نحوه برخورد برخی از پزشکان با مبتلایان کامل نیست با توجه به پشت سر گذاشتن موج شدید این اپیدمی، ولی به دلیل ایجاد موج سوم آن در فصل زمستان که با علایمی شدیدتر از موج قبلی همراه است، باید با دقت و بازنگری در درمان، به نحوی جدیتر با این ویروس برخورد کرد.
بهتر است بدانیم ویروس H1N1 در حال حاضر به صورت آتش زیر خاکستر است. این ویروس، از نوع ویروس H1N1 که در سال 1918 اپیدمی شده نیست بلکه ویروسی جهش یافته و خطرناک است.
سیر بیماری
این ویروس از پرندگان مهاجر به پرندگان اهلی و از این طریق به پستانداران اهلی و سپس به انسان منتقل میشود.
توجه
این ویروس ترکیبی از یک قسمت از ویروس آنفلوانزای پرندگان با آنفلوانزای خوکی و ویروس نوع انسانی است که خطرناکتر است و باید بدانیم این ویروس، ساخته دست بشر نیست بلکه این ترکیب اتفاقی است که در طبیعت رخ داده است.
در حال حاضر طبق دستورالعمل WHO به تمامی کشورها، ضرورتی ندارد آمار مرگ و میر مبتلایان اعلام شود، بلکه باید فقط موتاسیون این ویروس از طریق کشورها اعلام شود تا تدابیر لازم برای پیشگیری از اپیدمی ویروس جهش یافته جدید انجام گیرد. اخیرا جهشهای شدید این ویروس مشاهده شده است. گزارش یک مورد موتاسیون نیز از کشور فنلاند شده، که هنوز WHO صحت این موتاسیون را تائید نکرده است.
مراحل پاندمی
این مراحل خیلی سریع طی شد. 1- در این مرحله ویروس در انسانها خطر زیادی نداشت. 2- در این مرحله انتقال ویروس از حیوان به حیوان بود ولی در انسانها موارد اندکی مشاهده شد. 3- در این مرحله، مواردی از ابتلا در انسان مشاهده شد ولی فقط محدود به مناطق خاصی بود. 4- در این مرحله پاندمی اتفاق افتاد. در حال حاضر نیز در مرحله ششم پاندمی هستیم و خیلی سریع به این مرحله رسیدیم.
علایم اختصاصی: علایم شاخص ابتلا به این نوع ویروس شامل: تب بالا، ضعف و احساس خستگی، بیاشتهایی – گلو درد و سرفه است...
برای خواندن بخش دوم- آنفلوانزای H1N1- اینجا کلیک کنید.