بتا بلوکرها
این داروها ضربان قلب را کاهش داده و نیروی هر ضربه قلبی را کم میکنند. همچنین برای بهبود فشار خونهای بالا و درد قفسه صدری و پیشگیری از تکرار حملات قلبی استفاده میگردند. از این دسته داروها میتوان پروپرانولول و آتنولول را مثال زد. از عوارض این گروه میتوان به بیخوابی و تنگی عروق تنفسی اشاره کرد.
نکات قابل توصیه در مصرف: 1- قطع مصرف این داروها در بیمارانی که مدت زیادی است آن را مصرف میکنند باید بهتدریج و در عرض 1 تا 2 هفته صورت گیرد. 2- برای پیشگیری از بیخوابی این گروه بهتر است آنها را در انتهای شب مصرف نکنید
3- پروپرانولول را بهتر است همراه با غذا مصرف کنید.
نیتراتها
این دسته داروها رگهای خونی را گشاد میکنند و درد قفسهی صدری را کاهش میدهند. مصرف عمده این گروه در نارسایی قلب و آنژین میباشد. از این گروه میتوان به داروی نیتروگلیسرین اشاره کرد. از عارضه عمده این داروها میتوان سردرد را نام برد.
نکات قابل توصیه در مصرف: 1- نیتروگلیسرین زیرزبانی نباید با مواد سلولزی، مقوا، پلاستیک و هوا در تماس باشد. 2- در مدتی که داروی نیتروگلیسرین در زیر زبان قرار دارد از بلعیدن بزاق باید خودداری شود. 3- نشانه مسمومیت با نیتروگلیسرین تزریقی در دوز بالا استفراق است که باید به آن دقت شود. 4- پماد نیتروگلیسرین باید روی پوست تمیز بدون مو استفاده شود و بهتر است 8 ساعت بر روی پوست باقی بماند. دقت کنید که نباید پماد را بر روی پوست ماساژ داد.
مدرها (داروهای ادرارآور)
برای کم کردن مایعات بدن در فشارخونهای بالا استفاده میگردد. از این دسته داروها میتوان فوروزماید (لازیکس) را نام برد که از عوارض این گروه میتوان افزایش قندخون، افزایش اوره خون و کاهش پتاسیم را نام برد.
نکات قابل توصیه در مصرف: 1- بهترین زمان مصرف این داروها صبح میباشد. اگر دو بار در روز تجویز شدند بهتر است دوز دوم را 2 بعدازظهر مصرف کرد. 2- مصرف داروهای مدر باعث دفع آب از بدن گشته که همراه با دفع آب پتاسیم نیز دفع میگردد برای جلوگیری از کاهش پتاسیم بهتر است از مواد غذایی مثل گوجه، پرتقال، آلو خشک، سیبزمینی، کشمش استفاده گردد.
به چه نکات دیگری در مصرف داروهای قلبی توجه کنیم:
1- مصرف داروهای کاهش دهنده فشارخون به همراه ترکیبات شیرین بیان برای مثال قرص رگلیس یا همراه با سایر ترکیبات نظیر، نوشابههای الکلی، موز، شکلات پنیر، انجیر، جگر، ماهی، ترشی، آناناس، مخمر، مالت ممکن است به علت آمینهای مؤثر بر افزایش فشارسبب کاهش اثر داروی کاهش دهنده فشارخون و متناوب با آن افزایش فشارخون گردد.
البته مصرف یکبار در روز ترکیبات شیرینبیان مشکلی را ایجاد نخواهد کرد. 2- گلیکوریس شیرینبیان هیپوکالمی را القاء کرده و موجب افزایش مسمومیت از دیگوسین میشود. 3- سبزیجات برگدار سبز (کاهو، اسفناج، کلم، شلغم، سویا) اثر داروی وارفارین را کاهش میدهد. بستنی جذب وارفارین را کم میکند و پیاز سرخ شده فعالیت آن را افزایش میبخشد.
4- مصرف آسپرین باعث کمبود ویتامین C میشود بنابراین بهتر است این دارو همراه با آبمیوه مصرف گردد. 5- مصرف فرآوردههای انبه و آب و عصارهی انبه باعث افزایش اثر ضد لختهای وارفارین و احتمال خونریزی میگردد، بنابراین از مصرف آن خودداری نمایید.
6- در صورت مراجعه به دندانپزشک یا انجام دادن هر نوع جراحی، حتماً پزشک را از دارویی که مصرف میکنید مطلع کنید. 7- داروی وارفارین یکی از داروهای مورد مصرف در بیماریهای قلبی- عروقی است که تداخل آن با گیاهان اهمیت حیاتی برای بیمار دارد. 8- در صورت مصرف وارفارین از مصرف گریپفروت و آب گریپفروت خودداری نمایید. زیرا با مصرف گریپ فروت، اثر وارفارین زیاد شده و احتمال خونریزی را افزایش میدهد.
برای خواندن بخش اول- آشنایی باداروهای قلبی عروقی- اینجا کلیک کنید.