مقامات چین و طالبان در ماه گذشته ملاقات داشتند؛ ملاقاتی که میتواند حاکی از گرم شدن روابط باشد. وزیر امور خارجه چین، وانگ یی، در 28 ژوئیه با 9 تن از نمایندگان طالبان دیدار داشت. وی اظهار داشت که پکن امیدوار است طالبان «نقش مهمی را در فرآیند مصالحه و بازسازی افغانستان بازی کند.»
دیدار وانگ یی، وزیر امور خارجه چین با ملا عبدالغنی برادر، رئیس دفتر سیاسی طالبان
این ملاقات در حالی صورت گرفت که ادعا میشد این جنبش تندرو در صدد این است که در صورت بازگشت به قدرت، در عرصهی جهانی به رسمیت شناخته شود. طالبان تاکید کرده که به دنبال انتقال صلحآمیز قدرت است و قول داده برای آنهایی که با کشورهای بیگانه یا دولت افغانستان همکاری داشتهاند، عفو عمومی صادر کند.
اما بیم آن میرود که افغانستان به دوران تاریک قبل از اشغالش توسط امریکا در سال 2001 بازگردد؛ دورانی توأم با اعدامهایی در ملا عام. پس از یورش روز یکشنبه به کابل، طالبان در آستانهی بازیابی قدرت در افغانستان قرار دارد. پس از اعلام بایدن مبنی بر خاتمهی جنگ 20 ساله، طالبان کمپینی را فراهم دید تا دولت را که از حمایت ایالات متحده برخوردار بود، شکست دهد.
خانواده های آواره که در یک پارک عمومی پناه جسته اند
ورود طالبان به شهر کابل باعث بسته شدن سفارتهای خارجی شده و میلیونها شهروند را نگران این کرده که تحت حکومت سختگیرانه طالبان چه چیزی انتظارشان را خواهد کشید.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل در روز یکشنبه از طالبان و همه طرفها خواست که برای محافظت از جان مردم خویشتنداری کنند و بهویژه دربارهی آیندهی زنان و دختران ابراز نگرانی کرد.
در بحبوحهی بحران پولی در کابل، مردم برای خارج کردن پولشان بیرون بانک صف کشیده اند
استفان دوجاریک، سخنگوی دبیر کل سازمان ملل، طی بیانهای اظهار داشت: «گزارشهایی مبنی بر تخطی از حقوق بشر در مناطق درگیر دریافت شده است.» وی ادامه داد که گوترش «به طور خاص نگران آزادیها و حقوق زنان و دختران است که با سختی به دست آمده.» دوجاریک افزود: «تمامی خشونتها باید متوقف شود. دبیر کل از تمامی طرفها میخواهد که به حقوق و آزادی همهی مردم احترام گذاشته و از آن محافظت کنند.»
تحت فرمانروایی طالبان بین سالها 1996 تا 2001، زنان اجازهی کار و دختران اجازهی حضور در مدرسه نداشتند و زنان میبایست برای خروج از خانه توسط یک مرد محرم همراهی میشدند.
پیشروی سریع، آنها را در آستانه به دست گرفتن قدرت قرار داده است.
کنترل طالبان بر افغانستان در روز یکشنبه و با فرار رئیسجمهور اشرف غنی از این کشور تقویت شد. وی ادعا کرد که برای جلوگیری از به راه افتادن حمام خون این کار را انجام میدهد.
سربازان انگلیس بعد از ورود به کابل، کارکنان سفارت را توسط بالگرد تخلیه کردهاند. نخستوزیر بوریس جانسون اظهار داشت که بیرون آوردن اتباع انگلیس اولویت بوده اما اضافه کرد که حالا غرب باید کاری کند که نگذارد افغانستان تبدیل به مأمنی برای تروریستها شود.
بیشتر بخوانید:
تصاویر جنگجویان طالبان در قصر مجلل عبدالرشید دوستم در مزار شریف + ویدیو
هجوم افغان ها به فرودگاه کابل به دنبال ورود طالبان به پایتخت افغانستان + ویدئو