دکتر محمد خدایی
خواب یکی از مهمترین رفتار انسان بوده و وجود آن برای بقا ضروری است.
تقریباً یکسوم حیات انسان در خواب سپری میشود و محرومیت از خواب یا بدخوابیها میتواند باعث اختلال در جسم و روان انسان گردد و صدمات جبرانناپذیری به بار آورد.
خواب از دو قسمت عمده تشکیل شده است که اصطلاحاً به خواب حرکات غیرسریع چشم (NREM) و خواب حرکت سریع چشم (REM) معروف است و در خواب حرکت سریع انسان رویا میبینید.
اختلالات خواب متنوع بوده و گروههای مختلفی را شامل میشود که بیخوابی، کمخوابی، پر خوابی و بدخوابی را در برمیگیرد که بحث ما در مورد بدخوابیها یا کژخوابیها است.
قبل از آنکه وارد مبحث اصلی شویم یادآوری میگردد که یکی از علل مهم آشفتگیهای خواب مربوط به سبک زندگی اشتباه مردم و یا همان عدم رعایت بهداشت خواب و عدم رعایت روشهای مهم تسهیل خواب میباشد که از جمله میتوان به عدم رعایت ساعات خواب و بیداری و ریتم بیولوژیک خواب، عدم رعایت اصول اتاق خواب، مصرف زیاد کافئین در هنگام خواب، خوردن غذای سنگین در شب، مصرف بیرویه و خارج از تجویز داروهای خوابآور و... اشاره کرد: که در همینجا تأکید میگردد که رعایت بهداشت خواب که بعداً به آن پرداخته میشود، بسیاری از مشکلات خواب را میتواند مدیریت کند.
اما در مورد بدخوابیها:
اختلالات خواب از نگاه یک روانپزشک
بیخوابی که شکایت عمده اشکال در شروع خواب، یا در طول خواب یا عدم راحتی پس از بیدار شدن است و معمولاً بیمارانی که در به خواب رفتن مشکل داشته و اختلال ذهنی در این زمینه دارند و شرطی شدهاند، به این معنی که هر چه میخواهند بیشتر بخوابند، کمتر خوابشان میبرد و همین اضطراب که قرار است امشب نخوابند خود به بدخوابی بیشتر کمک میکند و باعث اضافه شدن اضطراب و سکته مغزی میشوند، گاهی بیخوابیها بدون علت و گاهی در نتیجه بهداشت بد خواب، اضطراب، افسردگی و یا برخی بیماریهای جسمی مانند مشکل تیروئید و یا ... میباشد.
پر خوابی: بدین معنی که فرد دچار خوابآلودگی مفرط است و بیش از آنکه سبک زندگی خانوادگی و یا شرایط وراثت فردی اجازه بدهد میخوابند و در طی روز هم ممکن است خوابآلوده بوده و خمیازه بکشند.
اختلال خواب مربوط به تنفس: گاهی برخی اختلالات تنفسی مانند قطع موقت نفس و سپس تندتند نفس کشیدن اتفاق میافتد که میتواند باعث بدخوابی یا پرخوابی در طول روز گردد و گاهی خرخر زیاد در حین خواب باعث اختلال در خواب چه خواب فرد و چه خواب دیگران میشود.
حملات خواب: که فرد به صورت ناگهانی در حالت بیداری دچار خوابآلودگی همراه با خواب دیدن میشود و در طول روز پر خواب میشود که به حملات خواب یا نارکوپسی معروف است.
بدخوابی مربوط به اختلال ریتم شبانهروزی خواب که بیشتر در افرادی که شیفت کاری دارند دیده میشود و باعث به هم خوردن ریتم خواب و سلامت جسمی- روانی میشود که باید آمادگی آن را داشته و اختلال ذهنی در این زمینه دارند و شرطی شدهاند.
خواب و بیداری آشفته: که به صورت خواب و بیداریهای نامنظم در فرد میباشد. که با چرتزدنهای مکرر در طول روز و کافی نبودن خواب شبانه و عدم احساس رضایت از مقدار خواب همراه است.
کابوس: رویایی روشن و ترسناک که بهتدریج بیشتر و گاه باعث بیدار شدن هراسگونه در فرد میشود کابوس بیشتر در خواب مرحله سریع چشم همراه است و گاه به صورت رویاهای ترسناک حیوانات و یا وقایع دردناک زندگی است.
اختلال وحشت خواب: به صورت بیدار شدن از خواب در ثلث اول شب که معمولاً با گریه و یا اختلالات رفتاری و حالت وحشتزدگی همراه است.
بیشتر در کودکی و نوجوانی دیده میشود و وقتی فرد از خواب بلند میشود محیط اطراف و انسانهای اطراف خود را نمیشناسد و قیافههای آنها را ترسناک میبیند.
با آنکه چشم وی باز است ولی نمیشناسد و در صبح هم چیزی را به خاطر نمیآورد. گاهی نوار مغز و گاهی درمان علامتی لازم است.
خوابگردی: بیشتر در ثلث اول خواب اتفاق میافتد و فرد به صورت غیرارادی از بستر بلند و شروع به راه رفتن میکند و گاهی رفتارهای تکراری مانند صحبت کردن، دستشویی رفتن و ... را انجام میدهد و سپس به یاد نمیآورد.
بیشتر بین سن 8-4 سالگی و در پسرها بیشتر است و زمینه خانوادگی دارد و گاهی نوار مغزی لازم است و گاهی درمان تحت نظر پزشک احتیاج دارد.
حرف زدن در خواب: حرف زدن در خواب بیشتر در کودکان و گاهی بزرگسالان شایع است. برخلاف تصور در آن اسرار برملا نمیشود. صحبت بیشتر در حد چند حرف و بیشتر مربوط به نگرانیهای طول روز است و درمان نیاز ندارد.
دندان قروچه: به صورت دندانسابی در طی شب و باعث آسیب دندان میشود که گاهی محافظ فک و دندان نیاز است و میتواند در زمینه اضطراب و یا مشغله فکری باشد. گاهی درمان نیاز است.
برخی از اختلالات خواب مربوط به مصرف مواد یا بیماری جسمی است.
مهمترین درمان اختلالات خواب رعایت بهداشت خواب میباشد.
هر روز وقت معینی بخوابید و ساعت خواب و بیداری خود را بیش از اندازه به هم نریزید.
از نظر فکری در طی شب و همچنین استفاده از تلویزیون... در اواخر شب بپرهیزید. از مصرف غذاهای سنگین، پرچرب در طی شب بپرهیزید و سعی شود غذا سبک باشد.
از چرت زدنهای بیدلیل روزانه بپرهیزید. مصرف بیش از اندازه و خودسرانه داروهای خوابآور، سیگار، قهوه یا کافئین را متوقف کنید.
هر روز در ساعات معینی غذا مصرف کنید. اتاق خواب خود را در محیط کم سر و صدا و آرام انتخاب کنید.
از نگرانی زیاد درصورت کمخوابی بپرهیزید چون خود باعث وسواس میشود و خواب به هم میخورد پیش خود تصور کنید حتی اگر نخوابید اتفاقی نمیافتد.
گاهی بهخصوص در موارد خاصی مراجعه به روانپزشک لازم میشود وقت خواب ضرورت پیدا میکند. درصدد درمان بیماریهای جسمی خود برآیند و از مصرف موادمخدر، پرهیز نمایند.