متخصصان تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی ایران، زیر نظر دکتر فروغ اعظم طالبان و دکتر تیرنگرضا نیستانی
اسهال تجمع مقادیر زیاد آب در روده بزرگ است که دیواره روده نمیتواند آن را جذب کند.
اسهال میتواند بوسیله باکتریها، ویروسها یا انگلها، آنتی بیوتیکها، آلرژی یا حساسیتهای غذایی، شیر، کافئین، فروکتوز و سوربیتول، عصاره میوهها مخصوصاً سیب، گلابیو انگور، غذاهای رژیمی حاوی سوربیتول، استرس، مقادیر زیاد مکمل ویتامین C یا منیزیم و یا بیماریهایی نظیر نشانگان روده تحریک پذیر و بیماری کرون، ایجاد شود.
اگر بیماری بیش از چند هفته طول بکشد یا با تب، انقباض عضلانی شدید یا وجود خون یا موکوس در مدفوع همراه باشد باید به پزشک مراجعه شود، زیرا با اسهال باکتریهای مفید روده خارج میشوند و نیاز است که اسیدوفیلوسها جایگزین آنها شوند.
الف) مواد مغذی مورد نیاز اسهال
مکمل مولتی ویتامین و مواد معدنی
ب) غذاهای مفید جهت درمان اسهال
سوپهای غلیظ
سوپ برنج قهوهای
سوپ ذرت؛ ماست کم چرب
سوپ عدس؛ موز نارس
سوپ هویج؛ سس سیب
سوپ گندم؛ سیب
سوپ جو؛ مرکبات
سوپ سیب زمینی؛ خرمالو
سوپ رشته مرغ؛ زغال اخته
تمشک؛ جوز هندی
زیتون؛ زیره سبز
سبزیهای ریشهای؛ شاه بلوط
گوجه فرنگی
ج) گیاه درمانی مفید در اسهال
دانه اسفرزه- 9 تا 30 گرم مدفوع را سفتتر میکند.
زغال اخته، تمشک، قره گیله (Bilberry)؛ چای یا تنتور، یک لیوان هر 2 تا 4 ساعت، حاوی تانن که اثرات منقبض کننده و پیوند دهنده غشاءهای مخاطی دیواره روده را دارد و التهاب را کم میکند.
صبر زرد– رودههای ملتهب را تسکین میدهد.
هیدراستیس– دارای خواص ضد میکروبی است.
خرنوب (Carob) – به شکل پودر، با 1 قاشق غذاخوری سس سیب مخلوط و با معده خالی خورده شود. حاوی تانن است که خواص پیوند دهنده غشای مخاطی را دارد، برای کودکان و بزرگسالان مفید میباشد.
بابونه- 2 تا 3 گرم پودر یا 3 تا 5 میلیلیتر عصاره، سه بار در روز، گرفتگیها، تحریک و التهاب را کم میکند.
گل ختمی، نارون- موسیلاژن، دستگاه گوارش را تسکین میدهد.
د) سایر توصیه های مفید در اسهال
- رایحه درمانی
اسطوخودوس - استرس را فرو مینشاند.
اکالیپتوس، بابونه- ضد اسپاسم است.
مُر (Myrrh) – دارای خواص ضدباکتریایی و ضدویروسی.