ماهان شبکه ایرانیان

پدرخوانده ایرانی تلویزیون آمریکا

امروز سالروز تولد رضا بدیعی است

رضا بدیعی در روز 28 فروردین 1309در اراک به دنیا آمد و با پایان دوران دبیرستان در دانشکده هنرهای دراماتیک تهران به تحصیل مشغول شد. صلیب سرخ جهانی در سال 1334 خورشیدی یکی از 24 فیلم مستند او به نام «سیل در خوزستان» را به نمایش جهانی گذاشت. بدیعی در سال 1955 از طریق دولت ایالات متحده آمریکا دعوت شد تا در این کشور حرفه فیلمسازی را دنبال کند. رضا بدیعی در آمریکا و پس از فارغ‌التحصیلی از دانشگاه «سیراکیوس» در رشته سینما، به عنوان فیلمبردار مشغول کار شد، حرفه‌‌‌ای که او را از نیویورک به کانزاس سیتی و نهایتا به لس‌آنجلس کشاند. در لس‌آنجلس «بدیعی» توانست در کنار کارگردان‌های صاحب‌نامی چون «رابرت آلتمن» و «سام پکین پا» به کار بپردازد. او از اوائل دهه 60 میلادی به کارگردانی سریال‌ها و فیلم‌های تلویزیونی پرداخت و در طول 6 دهه گذشته بیش از 430 فیلم و سریال تلویزیونی و چند فیلم سینمایی ساخت و رکورددار ساخت سریال در آمریکا شد. او همچنین 5 فیلم سینمایی و 60 فیلم مستند نیز ساخته است.

بدیعی کارگردانی بسیاری از سریال‌های تلویزیونی از جمله «بالاتر از خطر»، «هاوایی فایو او»، «بارتا»، «مرد 6‌میلیون دلاری»، «کاگنی و لیسی»، «بافی قاتل خون‌آشام»، «پیشتازان فضا» و بسیاری سریال‌های دیگر را برعهده داشته است. او توانست جایزه یک عمر فعالیت هنری «اتحادیه کارگردانان سینمای آمریکا» را برای کارگردانی بیشترین تعداد سریال‌های یک ساعته تلویزیونی نیز به دست آورد و به «پدرخوانده تلویزیون آمریکا» نیز شهرت داشت. او از فعال‌‌‌ترین چهره‌‌‌ها در صحنه فیلمسازی هالیوود و سریال‌های تلویزیونی آمریکا به شمار می‌رفت. «دی واچ»، یکی از کارهای او به دلیل وجود بازیگرانش، به عنوان نجات غریق‌‌‌های ساحلی، رکورد بیننده را در آن سال‌ها شکست. از جمله جوایزی که رضا بدیعی دریافت کرده، می‌توان به جایزه Humanitas Prize برای ساخت قسمتی از سریال کاگنی و لیسی (Cagney & Lacey) اشاره کرد. او همچنین جایزه یک عمر فعالیت هنری اتحادیه کارگردانان سینمای آمریکا را برای کارگردانی بیشترین تعداد سریال‌‌‌های یک ساعته تلویزیونی (بیش از 400 ساعت) را به دست آورد. از آثار مطرحی که بدیعی آنها را کارگردانی کرده یا در ساختن آنها همکاری داشته می‌توان به این آثار اشاره کرد:

1. بزهکاران /  1957

آلتمن از آن کارگردان‌‌‌های درجه یک هالیوود بود که همه نوع فیلمی ساخت و خوب هم ساخت. اولین فیلم سینمایی که او در سینما کارگردانی کرد، «بزهکاران» نام داشت؛ فیلمی که رضا بدیعی در آن دستیار کارگردان بود.

2. کارناوال ارواح/  1962

بدیعی در سال‌های پایانی دهه 50 و اوایل دهه 60 به تجربه‌اندوزی‌‌‌اش به‌‌‌عنوان دستیار در فیلم‌‌‌های عموما کم هزینه ادامه می‌دهد که بعدها در فیلم‌سازی به کارش می‌‌‌آید. یکی از این فیلم‌‌‌ها همین کارناوال ارواح است که در ژانر وحشت ساخته شد.

3. داستان کاترین رید /  1965

رفاقت با آلتمن ادامه دارد و رضا بدیعی، در فیلم مستند داستانی سرخوشانه داستان کاترین رید عکاسی می‌کند. این فیلم نگاهی بانمک به احوالات کاترین رید همسر سوم و پایانی آلتمن دارد که آن زمان با آقای کارگردان زندگی می‌کرد.

4. ماموریت غیرممکن (بالاتر از خطر) 1966 تا 1973

رضا بدیعی، کارگردانی چند قسمت از این سریال مشهور را به عهده داشت؛ سریالی که یکی از نقش‌‌‌های اصلی آن را پیتر گریوز بازی می‌کرد که پیش از این با بازی در فیلم‌‌‌های شب شکارچی و بازداشتگاه شماره 17 شهرتی به دست آورده بود.

5. شوی دوریس دی /  1968 تا 1973

دوریس دی بازیگر آثار کمدی رمانتیک، ستاره این نمایش بود و بدیعی هم کارگردانی چند قسمت از این برنامه تلویزیونی محبوب را به عهده داشت. می‌‌‌گویند خود دی از ابتدا دلش چندان با این برنامه نبود، اما حتما بعدها با افزایش محبوبیت و ثروتش چاره‌‌‌ای جز رضایت و همدلی نداشت.

6. مرد شش‌میلیون دلاری/  1974 تا 1978

شاید آن‌‌‌موقع خیلی از ایرانی‌‌‌هایی که پای سریال محبوب مرد شش‌میلیون دلاری می‌‌‌نشستند، نمی‌‌‌دانستند یکی از کارگردان‌‌‌های این مجموعه پرماجرا با بازی لی میجرز، رضا بدیعی است. او از سال 78 تا 80 میلادی، کارگردان 8 قسمت این سریال بود.

7. پرونده‌‌‌های راکفورد/  1974 تا 1980

این سریال موفق و پربیننده قصه یک متهم سابقه‌دار به‌‌‌نام جیم راکفورد و با بازی جیمز گارنر را روایت می‌کرد که می‌‌‌خواهد به‌‌‌عنوان یک کارآگاه خصوصی فعالیت کند. بدیعی از سال 77 تا 79 میلادی، کارگردانی 7 قسمت از این مجموعه را برعهده داشت.

بدیعی در 20 اوت 2011 پس از یک جراحی پیچیده روی معده در بیمارستان یوسی‌‌‌ال‌‌‌ای در سن 81 سالگی درگذشت.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان