دکتر / مهندس فریال عسگری
پزشک/ مهندس علوم و صنایع غذایی
تحریریه زندگی آنلاین : هر کسی دوست دارد لبخند بزند، به ویژه اگر دندانها و لثههای سالمی داشته باشد. داشتن یک لبخند زیبا با دندانهای سفید و لثه صورتی رنگ نشاندهنده سلامت دهان و دندان است. با این حال ممکن است بعضی از افراد متوجه شوند که لثههایشان رنگ طبیعی خود را ندارند و تا حدودی قرمز شدهاند. قرمزی لثه در کودکان و بزرگسالان میتواند نشانهای هشدار دهنده از وجود یک مشکل در وضعیت سلامتی فرد باشد. زمانی که صحبت از سلامت دهان و دندان میشود، اغلب توجهمان به سمت پوسیدگیهای دندانی و نامرتب بودن آنها میرود، اما باید بدانیم که توجه به سلامت لثهها اهمیت بسیار زیادی دارد؛ چرا که لثهها علاوه بر نقش مهمی که در سلامت دندانها ایفا میکنند، در سلامت عمومی فرد نیز اهمیت به سزایی دارند. پس در مورد علت قرمزی و التهاب لثه خود و کودکتان حساس باشید. ما اغلب فکر میکنیم بیماری لثه مربوط به بزرگسالان است، اما اینطور نیست. کودکان و نوجوانان نیز در معرض خطر ابتلا به بیماری لثه یا فرم ملایمتر آن یعنی التهاب لثه یا ژنژیویت هستند. بنا بر گزارشها، در صورتی که بیماری لثه در افراد زیر 18 سال به خوبی درمان نشود، ممکن است در 50 درصد موارد به مشکلات جدیتر لثه در بزرگسالی منجر شود.
بیشتربخوانید:
قرمزی لثه کودکان نشانه چیست؟
قرمزی لثه در کودکان میتواند علل مختلفی از آماس لثه گرفته تا عفونتهای شدید و بیماریهای دهان و دندان داشته باشد. قرمزی لثه در کودکان اغلب نشانه اولیه بسیاری از مشکلات دهان و دندان میباشد. در بیشتر موارد به دنبال قرمزی لثه در کودکان، تورم، حساسیت، درد و گاهی خونریزی ایجاد میگردد. این علائم همیشه و به طور آشکارا دیده نمیشوند، بنابراین قرمزی لثه در کودکان باید به عنوان اولین علامت از وجود مشکلات دهانی مورد پیگیری قرار بگیرد تا از بدتر شدن آن جلوگیری شود.
علت قرمزی لثه در کودکان چیست؟
هر داستانی یک آغازی دارد و علت قرمزی لثه در کودکان باکتریها هستند. دهان شما روزانه صدها نوع باکتری تولید میکند. هنگامی که این باکتریها با باقیمانده ذرات غذا و قندها در محیط بسته دهان قرار گیرند، ماده چسبنده سفیدی به نام پلاک ایجاد میکنند. این پلاکها هستند که باعث قرمزی لثه در کودکان و تورم آن میشوند. با پیشرفت بیماری و بر اثر آسیبهایی که به لثه و استخوانهای زیر دندان وارد میشود، ممکن است شاهد لق شدن دندانها در کودکان باشیم. به طور کلی، در صورت رعایت بهداشت دهان و دندان این مورد مشکل خاصی را برای کودکان ایجاد نخواهد کرد. مسواک زدن صحیح، استفاده از دهانشویه و نخ دندان راههای خوبی برای پیشگیری از قرمزی لثه در کودکان هستند. با این حال، اگر اصول بهداشت دهان و دندان به اندازه کافی در کودکان رعایت نشود، باکتریها و پلاکها ممکن است از کنترل خارج شوند و تعدادشان در لثه افزایش پیدا کند. اگر پلاکها باقی بمانند، میتوانند سختتر شده و تبدیل به رسوباتی به نام تارتار شوند که تنها توسط یک دندانپزشک حرفهای قابل برداشت هستند. حتی در مراحل اولیه هم پلاکها میتوانند باعث تحریک لثه شوند که سبب قرمزی لثه در کودکان خواهد شد. همانطور که این مشکل پیش میرود، حتی میتواند باعث جدایی لثهها از خط دندانها شده و اجازه تجمع بیشتر باکتریها را در خط لثه بدهد. در این صورت در لثه عفونت ایجاد میگردد که میتواند منجر به خونریزی بیشتر، آبسه، ژنژیویت و بیماریهای پریودنتال (بیماریهای دهان و دندان) شود.
بنابراین اصلیترین علت قرمزی لثه در کودکان، عدم رعایت یا کافی نبودن بهداشت دهان و دندان است. با این حال، برخی از بیماریها نیز میتوانند خطر ابتلا به قرمزی لثه در کودکان را افزایش دهند.
بیشتر بخوانید:
از جمله بیماریهایی که خطر قرمزی لثه در کودکان را افزایش میدهند، عبارتند از:
سندرم کیندلر
دیابت نوع 1
سندرم داون
سندرم پاپیلون لفور
همچنین ژنتیک نیز میتواند علت قرمزی لثه در کودکان باشد، بنابراین اگر سابقه خانوادگی بیماریهای لثهای داشتید، حتما به دندانپزشک فرزندتان بگویید.
نوجوانان نیز طی دوران رشد و بلوغ خود به مرور دچار مشکلات لثه میشوند که یکی از علل آن افزایش پروژسترون و احتمالا استروژن است که جریان خون به لثهها را افزایش داده و آنها را حساستر میکند.
بیشتر بخوانید:
قرمزی لثه در کودکان را چگونه درمان کنیم؟
قرمزی لثه در کودکان را باید به عنوان یک هشدار توقف در نظر بگیرید؛ زیرا زمانی که قرمزی لثه در کودکان را مشاهده کردید، واقعا باید متوقف شوید و تمامی موارد مربوط به بهداشت دهان و دندان آنها را بررسی کنید تا از آسیبهای بیشتر پیشگیری کنید.
اولین گام در جلوگیری از قرمزی لثه در کودکان تشویق آنها به رعایت بهداشت دهان و دندان میباشد. کودک شما باید حداقل دو بار در روز دندانهای خود را بشوید. بنا بر توصیه آکادمی دندانپزشکی کودکان در آمریکا، شما باید کودک را از یک سالگی به طور منظم نزد دندانپزشک ببرید. پس از آن نیز باید هر 6 ماه یک بار برای معاینه و تمیز کردن دندانها، به دندانپزشک مراجعه داشته باشد. شما نیز به عنوان والدین آنها باید الگوی مناسبی برای رعایت بهداشت و سلامت دندانها باشید.
ممکن است نیاز باشد تا کلیه محصولاتی که برای بهداشت دهان و دندان کودک خود استفاده میکردید (خمیر دندان، دهانشویه و غیره) را مورد بررسی قرار دهید، چرا که مواد تشکیلدهنده برخی از این محصولات میتوانند محیطی را در دهان ایجاد کنند که برای رشد باکتریها مفید است.
در اغلب موارد برای درمان قرمزی لثه در کودکان، بهتر است از جایگزینهای طبیعی بهداشت دهان و دندان استفاده کنید، چون معمولا عوارض جانبی خاصی ندارند. میتوانید از درمانهای گیاهی رفع بوی بد دهان و بهداشت دهان و دندان پیروی کنید، البته به این نکته نیز توجه کنید که همه محصولات طبیعی به همان اندازه که سازندههای آنها ادعا میکنند، طبیعی نیستند!
در صورتی که کودک شما نوع خفیفی از التهاب لثه را داشته باشد، میتوان از طریق تمیز کردن دقیق دندانها و رعایت بهداشت دهان و دندان قرمزی لثه در کودکان را کنترل کرد؛ اما در موارد شدیدتر ممکن است به درمانهای حرفهایتری نیاز باشد که میتواند شامل تمیز کردن عمیق دندانها، شستشوی دهان، استفاده از داروهای آنتیبیوتیک و یا دیگر داروها باشد. در موارد جدیتر، حتی ممکن است نیاز به عمل جراحی باشد.
همیشه تفکرات اشتباهی درباره بهداشت دهان و دندان در میان مردم وجود دارد که باید این موارد را با رجوع به منابع علمی در ذهن خود اصلاح کنید تا به اشتباه سلامت دهان و دندان خود و کودکتان را به خطر نیندازید.
بیشتر بخوانید: