سرویس جهان مشرق _ با اعلام رسمی عقب نشینی از شهر سورودونتسک توسط منابع رسمی اوکراین و شهردار این منطقه، سرانجام نبرد 3 ماهه میان ارتش روسیه و اوکراین بر سر این شهر با پیروزی مسکو به پایان رسید.
تحولات روز صد و بیست و دوم جنگ اوکراین:
استان لوهانسک به طور کامل به تصرف ارتش روسیه درآمد/ آیا امریکا حاضر به ارسال جنگندههای F15 و F16 به اوکراین میشود؟ +نقشه و تصاویر
عمده نیروهای اوکراینی حاضر در شهر سورودونتسک اکنون به منطقه لیسیچانسک عقب نشینی کرده و در حال سازماندهی مجدد خطوط دفاعی خود هستند اما با توجه به اینکه این منطقه در شرایط شبه محاصره قرار داشته و خطوط کمکرسانی به آن در اشراف آتش ارتش روسیه قرار دارد بعید است که مدافعین اوکراینی بتوانند مدت زمان طولانی از این شهر دفاع کنند. با تصرف احتمالی شهر لیسیچانسک در روزهای آینده، ارتش روسیه گام نهایی عملیات در جبهه شرقی را آغاز خواهد کرد که هدف اصلی آن تصرف شهرهای اسلاویانسک، باخموت و کراماتورسک است که منجر به تسلط کامل روسیه و جدایی طلبان شرق اوکراین بر دو استان لوهانسک و دونتسک خواهد شد.
حملات گسترده موشکی به شهر کییف
از حدود یک ماه پیش که اخباری مبنی بر ارسال سامانه های راکت انداز دوربرد M142 "هیمارس" به خاک اوکراین شنیده می شد، کرملین در هشداری صریح و قاطعانه به کاخ سفید اعلام کرده بود که ارسال تسلیحاتی که بتوانند به عمق خاک روسیه آسیب بزنند خط قرمز مسکو بوده و در صورت انجام این عمل، مسکو به اهدافی حمله خواهد کرد که تا پیش از آن از نابودی آنها خودداری کرده بود.
کارشناسان معتقد بودند این اهداف می تواند مقرهای سیاسی و دیپلماتیک دولت اوکراین در پایتخت نظیر ساختمان پارلمان یا کاخ ریاست جمهوری و یا زیرساخت های حیاتی آب، برق و ... باشد که مسکو در حمله به آنها از خود خویشتنداری نشان داده بود.
به هر ترتیب واشنگتن به وعده خود مبنی بر ارسال سامانه راکت انداز دوربرد هیمارس عمل کرد و بلافاصله اوکراینی ها نیز تصاویری از به کارگیری این سیستم ها علیه مواضع ارتش روسیه منتشر کردند.
اگرچه هنوز اوکراینی ها از این راکت ها علیه خاک اصلی روسیه استفاده نکرده اند، اما فرماندهی ارتش روسیه بلافاصله تصمیم به ارسال پیامی واضح برای کییف و حامیانش گرفت.
صبح امروز حملات موشکی بی سابقه ای به پایتخت اوکراین صورت گرفت؛ بنابر گزارش منابع محلی و تصاویر منتشر شده، حداقل 14 تیر موشک کروز دوربرد مناطق مختلف کییف را هدف قرار داده اند.
روز گذشته نیز ارتش روسیه ده ها تیر موشک کروز را به سمت شهرهای اودسا، خارکیف و دنیپرو شلیک کرده بود.
با ادامه ارسال تسلیحات تهاجمی دوربرد توسط کشورهای غربی به اوکراین، به نظر می رسید حملات ارتش روسیه به زیرساخت های حیاتی در عمق خاک اوکراین نیز شدت بیشتری خواهد یافت.
تلاش ارتش اوکراین برای سرکوب توپخانه دوربرد روسی
به عقیده بسیاری از کارشناسان و حتی مقامات رسمی و نظامی روسیه و اوکراین، جنگ 3 ماه اخیر در جبهه شرقی و منطقه دونباس، تقابل میان توپخانه دو طرف بوده است. در بحث توپخانه گلوله زن کششی و خودکششی با توجه به ارسال سیستم های مدرنی نظیر ام777، سزار، ام109 و PZH2000 توسط کشورهای غربی برای ارتش اوکراین، برتری کیفی با این کشور است اما آنچه موجب برتری کلی ارتش روسیه در تقابل با رقیب خود و کسب پیروزی و پیشروی های زمینی شده است توپخانه راکتی دوربرد این کشور است که عرصه را بر مدافعین اوکراینی در شهرهای شرق این کشور تنگ کرده است.
ارتش روسیه از چند سیستم مختلف راکت انداز در جبهه شرقی اوکراین استفاده می کند که مهمترین آنها دو راکت انداز BM-27 اوراگان و BM-30 اسمرچ است که بسته به مدل راکت های مورد استفاده در کالیبر 220 تا 300 میلمتری بردی بین 35 تا 90 کیلومتر دارند. تا پیش از ارسال سیستم های توپخانه ای هیمارس برای ارتش اوکراین، این کشور سلاح توپخانه ای که بتواند برای هدف گیری پرتابگرهای سامانه "اسمرچ" استفاده شود در اختیار نداشت زیرا برد 90 کیلومتری راکت حتی اگر از چند ده کیلومتر جلوتر و نزدیک به خط مقدم نیز شلیک می شدند خارج از برد توپخانه اوکراین بود.
اما به نسبت سامانه اسمرچ، راکت اندازهای BM-27 اوراگان به تعداد بسیار بیشتری در خدمت ارتش روسیه بوده و حجم آتش فوق العاده وسیعی به هنگام پیشروی قوای زمینی این کشور فراهم می کنند؛ یکی از مهمترین اهداف ارتش اوکراین کشف و هدفگیری این سیستم ها به هنگام جا به جایی در مسیرهای ارتباطی پشت خطوط ارتش روسیه بوده است که این کار توسط انواع پهپادها و کوادکوپترهای شناسایی اوکراینی صورت گرفته و مختصات محل اهداف به توپخانه خودی ارسال می شود.
در یک نمونه خاص و کم نظیر، پهپاد شناسایی اوکراینی دسته ای شامل 6 پرتابگر سامانه راکتی اوراگان را کشف کرده و سپس توپخانه ارتش اوکراین اقدام به هدف گیری منطقه مورد نظر می کند که به انهدام تمامی راکت اندازها منجر می شود.
دیگر به دنبال عضویت در ناتو نیستیم
معاون دفتر رئیس جمهور اوکراین در سخنانی گفت که این کشور قصد اتخاذ گام هایی برای پیوستن به پیمان ناتو را ندارد چرا که می داند این تلاش ها به دلیل موضع گیری برخی کشورهای این پیمان بی فایده است.
بر اساس این گزارش، «ایگور ژوکوا» در گفتگو با روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز گفت: کی یف قصدی برای برداشتن گام به سمت پیوستن به پیمان ناتو ندارد چرا که به عدم فایده این تلاش ها به دلیل مواضع کشورهای مشخص در ناتو واقف است.
وی افزود: اعضای ناتو با مطالبات ما مخالفت کردند و ما کاری در این خصوص انجام نخواهیم داد.
این مقام اوکراینی در عین حال ابراز امیدواری کرد که هنگام تدوین مفاد راهبردی ناتو برای سال های آینده که قرار است هفته آینده در نشست سران ناتو در مادرید اسپانیا دنبال شود، نزاع در اوکراین مدنظر قرار گیرد.