سرویس جهان مشرق - سیاهپوستان آمریکا از بدو تولد تا زمان مرگ، در حوزهی سلامت و نظام درمانی وضعیت بدتری در مقایسه با همتایان سفیدپوست خود دارند. نرخ مرگومیر در میان نوزادان و مادران سیاهپوست بالاتر است؛ کودکان سیاهپوست بیشتر به آسم دچار میشوند؛ نوجوانان سیاهپوست در دریافت خدمات سلامت روانی مشکلات بیشتری دارند؛ در سنین بزرگسالی بیشتر با فشار خون بالا دستوپنجه نرم میکنند؛ و در پیری بیشتر به آلزایمر و سایر بیماریها مبتلا میشوند. آسوشیتدپرس یک سال گذشته را صرف بررسی این موضوع کرد که میراث نژادپرستی در آمریکا چگونه نابرابریهای درمانیای را پایهگذاری کرده است که سیاهپوستان با آنها مواجه هستند[1].
سیاهپوستان آمریکایی از تولد تا مرگ با تبعیض و نژادپرستی در نظام درمانی کشورشان مواجه هستند؛ عواملی که ابتلای آنها به بیماری را محتملتر، درمان بیماریهایشان را دشوارتر، و مرگشان را دردناکتر میکند. (+)
در همینباره بخوانید:
›› سنت نژادپرستانه «لینچ کردن» سیاهان در آمریکا پس از نیم قرن احیا میشود
›› «شاکو باتم»؛ جایی که دولت آمریکا به قبرستان سیاهپوستان هم رحم نمیکند
›› مستند شبکه آلمانی درباره زندگی بیخانمانهای آمریکایی +دانلود مستند
◄ نوزادی: سال 2020، به ازای هر 100,000 تولد نوزاد زنده، 10/4 نوزاد سیاهپوست جان خود را از دست دادند؛ در حالی که این رقم در میان نوزادان سفیدپوست 4/4 نفر بود. همچنین 14/8 درصد از نوزادان سیاهپوست در سال 2021 نارس به دنیا آمدند؛ که بیشتر از هر گروه نژادی یا قومی دیگری در آمریکا بود. میزان مرگومیر مادران باردار سیاهپوست در سال 2021 نیز به ازای هر 100,000 تولد نوزاد زنده، 69/9 مورد بود. این در حالی است که این رقم در میان سفیدپوستان 26/6 مورد بود. چرا بسیاری از زنان سیاهپوست در بارداری میمیرند؟ یک دلیل: پزشکان آنها را جدی نمیگیرند[2]. در بسیاری از موارد، پزشکان تصور میکنند زنان سیاهپوست آستانهی تحمل درد بالاتری دارند و بنابراین به درخواستهای آنها برای رسیدگی به دردهایشان، توجهی نمیکنند؛ حتی در مواردی که درد نشانهی وجود یک بیماری مرگبار است.
«آنجلیکا لیونز» همزمان که سختیهای دوران بارداریاش را برای تیم «آسوشیتدپرس» تعریف میکند، اشک میریزد. لیونز در دوران بارداریاش بارها به بیمارستان مراجعه کرد و از دردهای شدید شکایت کرد. با این حال، هر بار به او میگفتند دردهایش طبیعی است و او را به خانه میفرستادند. تا اینکه پس از یکی از مراجعههایش به بیمارستان، او را بستری کردند. لیونز تا اینجا را یادش میآید که او را برای زایمان اضطراری به اتاق عمل بردند. بعدها به او گفتند تا یک قدمی مرگ رفته است. قلبش از حرکت ایستاد و صرفاً با دستگاههای پزشکی زنده بود. پس از سه روز به هوش آمد، و از آنجایی که نمیتوانست حرف بزند، با اشاره سراغ نوزادش را گرفت. پسرش «ملیک» نارس به دنیا آمده بود، اما زنده بود. با این حال، لیونز، که زایمان اولش بود، هرگز نتوانسته بود شیرینی لحظات اولی را تجربه کند که نوزاد را روی سینهی مادر میگذارند. حتی نمیدانست پسرش چه شکلی است. شاید ناامیدکنندهتر از همه برای او این بود که بیمارستانی که به آن مراجعه میکرد، وابسته به همان دانشگاهی بود که در آن تدریس مینمود. با این وجود، همهی زنان سیاهپوست به اندازهی لیونز خوششانس نیستند. بسیاری از آنها خودشان یا فرزندشان، و یا هر دو، قربانی نژادپرستی در نظام درمانی آمریکا میشوند. (+)
«آنجلیکا لیونز» (چپ) خیلی خوب میدانست که زایمان در آمریکا برای زنان سیاهپوست خطرناک است. خودش دربارهی تبعیض نژادی در نظام درمانی آمریکا به دانشجویانش درس داده بود؛ از جمله اینکه خطر مرگ زنان سیاهپوست در دوران بارداری یا حین زایمان تقریباً سه برابر همتایان سفیدپوستشان است. سال 2019 چیزی نمانده بود همین اتفاق برای خودش بیفتد. برخی درمانگران در آمریکا، عقاید عجیبوغریبی دارند: مثلاً معتقدند سیاهپوستان، از جمله مادران سیاهپوست، پوست ضخیمتر و استخوانهای قویتری دارند و عصبهایشان کمتر از سفیدپوستان حساس است. همین عقاید باعث میشود کمتر به دردهای سیاهپوستان توجه و رسیدگی کنند. آنجلیکا تنها عضو خانوادهی لیونز نیست که نژادپرستی را در دوران بارداری و زایمان خود تجربه کرده است. خواهش «آنسونیا» (راست) نیز پس از دو بارداری ناموفق، در سومین بارداریاش تجربهی تلخی مشابه آنجلیکا داشت. (+)
«آنسونیا لیونز» پسرش «آدریان» را راه میبرد. آدریان نارس به دنیا آمد و پنج روز ابتدای عمرش را در بخش مراقبتهای ویژه سپری کرد. سپس مدتی به دلیل مشکلات تنفسی در بیمارستان بستری شد. موضوع تبعیض نژادی در نظام درمانی آمریکا همبستگی مستقیمی با متغیرها یا طبقهی اجتماعی نیز ندارد. به عنوان نمونه، آمار مرگومیر مرتبط با بارداری در زنان سیاهپوست دارای مدرک دانشگاهی، 1/6 برابرِ زنان سفیدپوست با مدرک پایینتر از دبیرستان است. (+)
◄ کودکی: 12/3 درصد از کودکان سیاهپوست از آسم رنج میبرند. این رقم بیش از دو برابرِ همتایان سفیدپوست آنها (5/5 درصد) و بیشترین میزان در میان کودکان هر نژاد دیگری در آمریکاست. آمار مرگومیر در اثر ابتلا به اسم نیز در میان کودکان سیاهپوست نسبت به کودکان سفیدپوست بسیار بیشتر است. سال 2020، به ازای هر یک میلیون نفر جمعیت زیر 18 سال، 10/7 کودک سیاهپوست در نتیجهی ابتلا به آسم جان خود را از دست دادند. این در حالی است که این رقم در میان کودکان سفیدپوست 1/4 درصد بود. چرا کودکان سیاهپوست بیشتر در معرض آسم هستند؟ محل زندگی. از هر 10 کودک سیاهپوست 4 نفر در محلههایی زندگی میکنند که (به عنوان مثال به خاطر نزدیکی به کارخانهها و آزادراهها) درگیر آلودگی هوا هستند. این رقم برای کودکان سفیدپوست 1 نفر است[3].
«کارتر منسون» (راست) 5 ساله، با خواهرش «کیدنس» (چپ) 9 ساله، مقابل خانهی یکی از اقوامشان بازی میکند. کارتر وسط جشن تولد صمیمیترین دوستش، یکباره دستهایش را روی سینهاش گذاشت و پشت سر هم میگفت: «نمیتوانم نفس بکشم؛ نمیتوانم نفس بکشم.» مادرش «کاترین» در حالی که اشک میریخت، این خاطره را برای تیم «آسوشیتدپرس» تعریف کرد. کودکان سیاهپوست به خاطر زندگی در محلههای فاقد هوای پاک، اغلب در نزدیکی کارخانههای آلودهکنندهی هوا، بیشتر از همتایان سفیدپوست خود در معرض ابتلا به آسم قرار دارند. (+)
«کارتر منسون» (چپ) در مبارزه با آسم یک متحد قدرتمند دارد: خواهر خجالتیاش «کیدنس» (راست). کیدنس بهشدت مراقب برادر کوچکترش است و هر گاه آسم به سراغ کارتر میآید، به او کمک میکند. با این حال، خود کیدنس نیز از آسم رنج میبرد. (+)
داروها و اسپریهای تنفسی «کارتر» و «کیدنس منسون». تختهای از جنس مقوا به دیوار تکیه داده شده که روی آن دستورالعملهای مقابله با حملهی تنفسی نوشته شده است. «کاترین» مادر کارتر و کیدنس، در حالی که تلاش میکند جلوی اشکهایش را بگیرد، میگوید برای بچههایش هم مادر است، هم معلم، و هم پرستار. با این حال، باز هم احساس میکند برای آنها کم گذاشته است. (+)
در همینباره بخوانید:
›› هر 19 دقیقه یک نوزاد معتاد به مواد مخدر در آمریکا به دنیا میآید
›› تمام کودکان زیر 6 سال در «فلینت» تا پایان عمر دچار عارضه مغزی خواهند بود
◄ نوجوانی: 18 درصد از نوجوانان سیاهپوست میگویند معمولاً یا اغلب در زندگی خود در معرض آسیب نژادی قرار گرفتهاند. اما این تجربهها از سنین 4 تا 6 سالگی آغاز میشود. حدود 53 درصد از نوجوانان سیاهپوست علائم متوسط تا شدید افسردگی را تجربه میکنند. سیاهپوستان در سنین نوجوانی هر روز، به طور متوسط، 5 مرتبه با تبعیض نژادی مواجه میشوند. بین سالهای 1991 و 2019، آمار اقدام به خودکشی در میان نوجوانان سیاهپوست با افزایش حدود 80 درصدی، بیش از هر گروه نژادی یا قومی دیگری افزایش پیدا کرد. آمار خودکشی نیز در کودکان و نوجوانان سیاهپوست، در سنین 5 تا 17 سال، بین سالهای 2003 و 2017 روند افزایشی داشته است. گزارش «مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری»، وابسته به دولت آمریکا، نشان میدهد 22 درصد از نوجوانان و جوانان سیاهپوست در سال گذشته به خودکشی فکر کردهاند[4].
کودکان و نوجوانان سیاهپوست، بهویژه دختران در سنین 15 تا 17 سالگی، به علت قرار گرفتن در معرض رفتارهای نژادپرستانه، بیشتر از همتایان سفیدپوست خود با مشکلات روانی دستوپنجه نرم میکنند. در عین حال، کمبود درمانگران سیاهپوست و هزینههای بالای خدمات سلامت روانی (که معمولاً تحت پوشش بیمه نیستند و گاهاً هر جلسه صدها دلار هزینه دارند) به این افراد اجازهی درمان و مواجهه با مشکلات روانیشان را نمیدهد. به گزارش «انجمن روانشناسی آمریکا» تنها 4 درصد از روانشناسان آمریکایی سیاهپوست هستند. همچنین 80 درصد از درمانگران حوزهی سلامت روانی برای درمان اختلالات ناشی از مواجهه با نژادپرستی آموزش ندیدهاند. (+)
یکی از عوامل بروز اختلالات روانی در میان کودکان و نوجوانان سیاهپوست، دوران تحصیل در مدرسه است. «سیاهپوست بودن» بهتنهایی کافی است تا این دانشآموزان فشار مضاعفی را برای کسب موفقیت به خود تحمیل کنند که گاهاً برایشان غیرقابلتحمل میشود. افسردگی، اضطراب، و خودکشی همگی در سنین مختلف به سراغ کودکان و نوجوانان سیاهپوست میآید. (+)
◄ بزرگسالی: 75 درصد از بزرگسالان سیاهپوست از 55 سالگی در معرض ابتلا به فشار خون بالا قرار دارند. این رقم در میان همتایان سفیدپوست آنها حدود 47 درصد است. این در حالی است که در پروندهی حدود 21 درصد از قربانیان سیاهپوست کووید بین سنین 55 و 64 سال و 19/3 درصد از قربانیان سیاهپوست این بیماری در سنین 45 تا 54 سال، فشار خون به عنوان یکی از عوامل مرگ ذکر شده است که بیشترین رقم در میان تمام گروههای نژادی در آمریکاست. اگرچه حتی در میان سفیدپوستان نیز تنها 32 درصد از بزرگسالان فشار خون خود را کنترل میکنند، اما این رقم در میان سیاهپوستان از این هم کمتر است: 25 درصد. پیشبینی میشود عوامل خطر و بیماریهای قلبی-عروقی در میان سیاهپوستان در آینده افزایش چشمگیری داشته باشد؛ در حالی که این آمار در مورد سفیدپوستان کاهشی پیشبینی میشود[5].
«چارلز توماس» 52 ساله، در تصویری که همسرش «ملانیز» روی تبلتش به تیم «آسوشیتدپرس» نشان میدهد. توماس پس از سالها تلاش در آستانهی ترفیع شغلی و انتقال از ایالت مریلند به ایالت فلوریدا بود تا ضمن بهبود آیندهی مالی خانوادهاش، زنجیرهی فقر نسلهای گذشتهاش را بشکند. با این حال، در حالی که خانوادهاش وسایلشان را جمع میکردند تا به خانهی جدید نقلمکان کنند، توماس به کووید-19 دچار شد و به خاطر ابتلا به فشار خون بالا، تسلیم این بیماری شد. توماس برای درمان فشار خون به پزشک مراجعه کرده بود، اما خودش احساس میکرد به خاطر رنگ پوستش مورد بیتوجهی و «قضاوت» پزشکان قرار میگیرد. بنابراین پس از مدتی، دست از تلاش برای درمان فشار خونش برداشت. (+)
«ملانیز مار-توماس» (تصویر بالا) ژاکت همسرش «چارلز توماس» را که هنوز در کمد لباسهایشان آویزان است، بو میکند. ملانیز میگوید چارلز اخیراً یک پزشک سیاهپوست پیدا کرده بود و برای درمان پیش او میرفت و فشار خونش داشت تحت کنترل قرار میگرفت؛ با این حال، ابتلایش به کووید، جان او را گرفت. (+)
دو دوچرخه به دیوارهی حیاط خانهی «ملانیز مار-توماس» تکیه داده شدهاند. «چارلز توماس» همسر ملانیز، جدیداً برای خودش دوچرخه خریده بود تا با پسرش دوچرخهسواری کنند. (+)
در همینباره بخوانید:
›› «روز مادر» در زندان زنان آمریکا
›› در زندان زنان آمریکا چه میگذرد
◄ پیری: طبق آمار مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری، حدود 14 درصد از سیاهپوستان بالای 65 سال آمریکایی به آلزایمر و بیماریهای ذهنی وابسته به آن مبتلا هستند. این در حالی است که این رقم در میان همتایان سفیدپوست آنها 10 درصد است. البته این اختلاف آمار احتمالاً از این هم بیشتر است، اما از آنجایی که احتمال تشخیص آلزایمر در سیاهپوستان توسط پزشکان کمتر است، خود را نشان نمیدهد. به علاوه، انتظار میرود موارد ابتلای سیاهپوستان به آلزایمر تا سال 2060، چهار برابر شود. کارشناسان علت بالاتر بودن آمار ابتلا به آلزایمر در میان سیاهپوستان را «یک عمر مواجهه با نژادپرستی» میدانند. مشکلات سلامتی، مانند بیماریهای قلبی، دیابت، افسردگی، فشار خون بالا، چاقی، و اضطراب مزمن، به علاوهی فقر، از جمله عوامل ابتلا به آلزایمر هستند که در میان سیاهپوستان شیوع بیشتری دارند[6].
«کانستنس گاتری» 74 ساله، زمانی علاوه بر مادر، یک آموزگار و کارآفرین نیز بود. با این حال، پزشکان از 66 سالگی علائم آلزایمر را در او تشخیص دادند؛ بیماریای که جان بسیاری از سیاهپوستان آمریکایی را میگیرد و پیشبینی میشود ابتلای سیاهپوستان به آن تا سال 2060 چهار برابر شود. (+)
«کانستنس گاتری» که در تصاویر بالا، در جوانی، برای حضور در یک مراسم آماده شده، زمانی آرایشگاه خودش را افتتاح کرد، و برای شرکت در نمایشگاههای مربوط به کارش به نقاط مختلف دنیا سفر میکرد. با این حال، پس از 18 سال، آرایشگاهش و شهر زندگیاش را رها کرد تا دخترش بتواند به مدرسهی بهتری برود. (+)
«جسیکا گاتری» (چپ) از مادرش «کانستنس» که دچار آلزایمر است، نگهداری میکند. جسیکا میگوید زمانی که بچه بوده، مادرش تمام داراییهایش را فدا کرده تا او را در بهترین شرایط ممکن بزرگ کند و زمینهی موفقیت او را فراهم بیاورد؛ اکنون نوبت اوست تا از مادرش مراقبت کند. اگرچه کانستنس هنوز زنده است، اما جسیکا برنامهریزی برای مراسم ختم مادرش را شروع کرده است. میگوید مراسم قرار نیست دربارهی از دست رفتن مادرش باشد، بلکه بزرگداشت دستاوردها و زندگی موفق او خواهد بود. (+)
«رانندگی خطرناک است. گم میشوی. تو دیگری رانندگی نمیکنی.» یادداشتهایی که «جسیکا گاتری» و سایر اقوام و نزدیکان «کانستنس»، اوایل دوران ابتلایش به آلزایمر، در نقاط مختلف خانه برای او گذاشته بودند و هنوز بعضی از آنها اینطرف و آنطرف آویزان هستند. (+)
در همینباره بخوانید:
›› کاهش کمسابقه امید به زندگی در آمریکا
›› هر دو دقیقه به یک آمریکایی تجاوز میشود
›› بحران خودکشی در زندانهای آمریکا/ هر 20 روز یک زندانی در نیویورک خودکشی میکند
[2] Why do so many Black women die in pregnancy? One reason: Doctors don't take them seriously Link
[3] Black children are more likely to have asthma. A lot comes down to where they live Link
[4] Black kids face racism before they even start school. It's driving a major mental health crisis Link
[5] High blood pressure plagues many Black Americans. Combined with COVID, it's catastrophic Link
[6] A lifetime of racism makes Alzheimer’s more common in Black Americans Link