بر اساس اعلام بانک مرکزی درباره وضعیت وصولی و برگشتی چکها در ماه اردیبهشت 1402 سهم استان یزد از 7/ 7 میلیون فقره چک مبادله شده در کل کشور 445هزار و 300فقره بوده که 8/ 5درصد از کل چکهای مبادله شده در کشور را به خود اختصاص داده و یزد در وصول چکها بعد از تهران، اصفهان، خراسان رضوی و آذربایجان شرقی در رتبه پنجم قرار گرفته است. یزدیها در این مدت 410هزار و500فقره چک خود را که مبلغ کلی آن بیش از11هزار و 894میلیارد تومان بوده (بیش از 1/ 92درصد چکها) پاس کرده و تنها 34هزار و800فقره چک معادل 9/ 7درصد چکهای یزدیها برگشت خورده و در این زمینه بعد از استان اصفهان در رتبه دوم قرار دارد. این آمار در بهمن سال گذشته هم 93درصد اعلام شده بود و به گفته مدیرکل امور اقتصادی و دارایی استان یزد، این موضوع بیانگر فراگیر بودن چک در استان و پذیرش آن به عنوان ابزار متعارف پرداخت است.
محمد دهقانمنشادی درباره عملکرد خرداد امسال هم با اشاره به اینکه در خرداد سالجاری، از 3959 چک مبادلهای استان، 3593فقره در زمان مقرر وصول شده است، افزود: بررسی گزارش بانک مرکزی از وضعیت چکهای مبادلهای در استان بیانگر این است که بیش از 90درصد چکها از منظر تعداد و حدود 85درصد چکها از بعد مبلغ وصول شده است. وی با بیان اینکه یزد با وجودی که 2درصد از اقتصاد کشور را به خود اختصاص داده است، سهم 6درصدی از چکهای مبادلهای کشور یعنی سه برابر اندازه اقتصاد خود را دارد، گفت: یکی از دلایل جایگاه مطلوب یزد در استفاده از چک مبادلهای و رتبه پنجم در این بخش، گستره وسیع حوزه تجارت و بازرگانی استان با بیشتر استانهای کشور بهویژه جنوب شرق است.
وی یادآور شد: در مجموع تنها یکدرصد از چکهای صادره استان، با مشکل اساسی در وصول مواجه است که عمده دلیل آن عدمتطابق امضا، نقص امضا، مغایرت تاریخ عددی و حروفی، مخدوش بودن امضا یا مندرجات چک، مغایرت مبلغ حروفی با عددی چک، مسدود بودن حساب مورد نظر و مسدود بودن چک با شماره سری و سریال مرتبط است. دبیر شورای هماهنگی امور اقتصادی استان خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه در قانون جدید چک محرومیتهای زیادی برای دارنده چک برگشتی در نظر گرفته شده، بیش از 90درصد چکهای برگشتی نیز با تاخیر چند روزه تعیینتکلیف میشوند چون ممنوعیتهای ذکر شده تا زمان پرداخت بدهی و رفع سوءاثر از چک برگشتی به قوت خود باقی است.