سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. 7:30 هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
از سوی قائم مقام حزب اعتماد ملی صورت گرفت:
تهدید علنی نظام به "تحریم انتخابات"
اسماعیل گرامیمقدم، قائم مقام دبیرکل حزب اعتماد ملی در بخشی از یک مصاحبه با خبرگزاری ایلنا پیرامون انتخابات مجلس دوازدهم در سال جاری گفته است: جریان اصلاحطلب به عنوان یک جریان پویا اگر انتخاباتی برگزار شود که صلاحیت آنها تأیید شود شرکت میکند. از مجلس هفتم به بعد نتوانستیم به اندازه کرسیها نامزد داشته باشیم. وقتی از رقابت در انتخابات صحبت میکنیم که رهبر انقلاب هم به درستی در مشهد به آن اشاره کردند، یعنی ما اصلاحطلبان برای رقابت بر 300 کرسی، حداقل 900 نامزد داشته باشیم که نداشتیم؛ ما به اندازه یک سوم کرسیها هم کاندیدا نداشتیم، یعنی نگذاشتند بمانیم. چطور میتوانیم بگوییم این انتخابات رقابتی است. آن وقت آن طرف میگویند اصلاحطلبها انتخابات را تحریم کردند. ما هیچوقت نگفتیم انتخابات تحریم شود. کسانی انتخابات را تحریم میکنند که نظارت در دست آنان است. ما میگوییم نمیتوانیم شرکت کنیم؛ حتما جریان رقیب انتظار ندارد من گرامی مقدم وقتی نامزدی ندارم بروم به آنها رأی بدهم؛ حتما رأی نمیدهم و در چنین انتخاباتی شرکت نمیکنم.
او همچنین می افزاید: حکومت و جمهوری اسلامی و کسانی که قدرت دستشان است اگر میخواهند انتخابات بالای 60درصد برگزار کنند، باید لوازم انتخابات را فراهم کنند. اگر لوازم انتخابات فراهم نشود، حرف از مشارکت بالا حرفی بیهوده است. با زور و تهدید، مشارکت بالا نخواهد رفت. ما جریان سیاسی که خودزنی نمیکنیم حرف از تحریم بزنیم. اصلا اعتقادی به تحریم نداریم. اصلا مگر میشود انتخابات به این مهمی را که اساس یک کشور را تعیین میکند تحریم کرد؟ اما روند رد صلاحیتها تشویق به تحریم میکند. ما که نمیتوانیم یقه مردم کوچه، بازار، دانشگاهیان و اصناف را بگیریم و بگوییم اصلاحطلبان نیستند پس باید به اصولگراها رأی بدهید. نخیر آنها در انتخابات شرکت نمیکنند. الان هم که سال 97 نیست، انتخابات 98 را پشتسر گذاشتیم و دیدیم مردم شرکت نکردند؛ 1400 را که دیگر دیدیم آن وضعیت بود. از گذشته باید درس گرفت و انتخاباتی برگزار کرد که رقابتی، آزاد و سالم باشد، این دیگر در دست حاکمیت است. [1]
*جالب است که مردم بدانند اصلاح طلبانی که هم اکنون به مدد جهاد تبیین نمی توانند موجودی به نام تحریم انتخابات را انکار کنند؛ تا همین چند سال قبل که حرکت خود را در لفافه پیش می بردند؛ منکر تحریم انتخابات بودند و حتی آنرا خنده دار و تهمت می نامیدند. [2]
همچنین است که بایستی این آموزش سیاسی را به اعضای حزب اعتماد ملی داد که معرفی نکردن نامزد توسط رجال یا احزاب سیاسی دقیقا به معنی تحریم انتخابات است زیرا معرفی نامزد یا حمایت از نامزد نزدیک یکی از شئون اصلی آنهاست. ضمن اینکه حتی اگر مشکل آقایان بر سر لفظ باشد؛ دیدیم که پس از انتخابات های 98 و 1400 که صراحتا مورد تحریم جبهه اصلاحات قرار گرفتند؛ کسانی از رجال اصلاح طلب در اشاره به این رفتار شریرانه از عبارت "تحریم" استفاده کردند. [3]
و اما در اشاره به اظهارات گرامی مقدم مبنی بر اینکه ما نامزد نداریم پس رأی نمی دهیم(!) بایستی بیان کرد این تقصیر مردم و شورای نگهبان نیست که یک جریان سیاسی عمده در کشور توانایی معرفی چند رجل دارای کارنامه و بدون سوء سابقه بعنوان داوطلب نامزدی در انتخابات را ندارد!
در واقع در اینجا باید آن حزب سیاسی را استنطاق کرد که در کدامین کج راهه طی طریق می کند که به چنین روزگاری شومی گرفتار آمده است؟
از طرف دیگر نیز لازم به یادآوری است که منطق سیاسی حکم می کند در شرایطی که نیروی مورد علاقه ما بعنوان نامزد در انتخابات حضور ندارد؛ به "نامزد نزدیک" رأی بدهیم.
نظیر کاری که اصلاح طلبان در انتخابات سال 92 کردند و پس از رد صلاحیت مرحوم هاشمی از شیخ حسن روحانی حمایت کردند.
اینکه امثال گرامی مقدم و سایر چپ های تحریمی نمی خواهند درباره این عقلانیت و این سابقه خودشان در انتخابات سال 92 با مردم صحبت کنند؛ به دلیل عزمی است که برای تحریم انتخابات و سوق دادن کشور به سمت هرج و مرج دارند.
***
وقتی "بانیان آشوب" به کاسهلیسی اعتراض میکنند!
محمدرضا تاجیک، از تئوریسین های جریان اصلاحات اخیراً در یادداشتی که اعتمادآنلاین آنرا منتشر کرد، در کنایه به نظام سیاسی کشور نوشته است:
"شاید زمان آن فرارسیده که اربابان قدرت از این گفته سعدی که «ستایشسرایان نه یار تواند / نکوهشکنان دوستدار تواند «پند گیرند نه ملال، و بیش از این غرّه به گفتار مادح طماع که دام مکر نهاده از برای صید نصیب، مباشند. شاید زمان آن فرارسیده که متوجه شوند هر کس آنان را تملق میگوید، در نهایت بدانان خیانت میکند (وگر روزی مرادش بر نیاری / دو صد چندان ز عیبت برشمارد. عطار)، یا به بیان افلاطون، کسیکه در ایام موافقت و خوشی آنان را ثنا گوید به آنچه در آنان نیست، در روز ناسازی و افتراق هم از دروغ و بهتان در حق آنان دریغ نخواهد داشت. اما چون میدانم که این «طلب» بیشتر «آرزو» را رنگ واقعیت بخشیدن است و کماکان در عرصه سیاست و قدرت ما «زبان سرخ سر سبز میدهد بر باد»، شاید بتوان با جایگزینی طرخانها و طلخکها - که از این استعداد برخوردارند تا با شوخچشمی و شوخزبانی خویش پلشتیها و زشتیها و درشتیهای صاحبان قدرت را از پرده برون اندازند، بهگونهای که چندان به تریج قبای اربابان قدرت برنخورد - بهجای تملقگویان درباری، مرهم و دارویی تسکینبخش (و نه شفابخش) بر ناخوشی دیرینه سیاست و قدرت در ایران گذارد. "[4]
*حتما سخن آقای تاجیک در اینکه دستگاه اجرایی کشور از وجود برخی عناصر چاپلوس و متملق در رنج است، درست به نظر می رسد و البته باید دانست که این بلیّه؛ مشکلی همیشگی سیاست است که گاه کم و گاه زیاد می شود و مردان اجرا و سیاست بایستی با رعایت تقوا و عقلانیت خود را از آن دور نگه دارند.
لکن مسئله بر سر این است که تذکر چنین نکته درستی از جانب کسی مثل آقای تاجیک کمی عجیب است!
چون او همواره تلخ ترین و تندترین نظراتی که عملا حیث راهبری دارند نه نظری را علیه سیستم سیاسی و اوضاع کشور بیان کرده است و مخاطبان محترم با خوانش سخنان قبلی او به راحتی به این قضاوت صحیح می رسند که ساختار حاکمیتی کشور و خاصّه ساختار اجرایی ما اگرچه همچون دیگر کشورهای جهان با مشکل تملق مواجه است اما سخنان واقعی یا تلخ یا حتی دشمنانه نیز در فضای کشور وجود دارد و مسموع است.
ما در ادامه بخشی از نظرات آقای تاجیک پیرامون فضای سیاسی کشور که طی ادوار گذشته مطرح شده اند را به استحضار مخاطبان محترم می رسانیم که موید همین ادعا هستند:
_در بحبوحه اغتشاشات سال گذشته: فردا روز "خیزشهای رادیکالتر" است!
_اغتشاشگران شکارچی هستند و نظام را شکار میکنند.
_شورشهای متعددی در راه است.
_آنچه که دیدیم "جشن جنبش" بود، با خشونتی الهی.
_تاجیک: دلیلی برای صبر مردم نمیبینم.
***
تعظیم بهزاد نبوی در مقابل طرح تحریمی سعید حجاریان
تردیدی که کار دست بهزاد نبوی میدهد!
بهزاد نبوی، از رجال ستادی جریان چپ که بعنوان یک چهره ضد تحریم انتخابات شناخته می شود اخیرا در اظهاراتی که کانال تلگرامی امتداد (ارگان حزب اتحاد ملت) آنها را منتشر کرد، گفته است:
"در شرایط فعلی من هیچ اثری از حضور مردم در انتخابات نمی بینم. مردم تا زمانی که مشکلات اقتصادی و معیشتی دارند به دنبال سیاست نمی روند. اگر آن مشکلات کاهش پیدا کند اقبالی به مسائل سیاسی نشان خواهند داد. "
*باید منتظر ماند و دید که این اظهار نظر بهزاد نبوی که با مواضع قبلی او در تناقض است؛ چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد. به این معنی که آیا همچنان با یک بهزاد ضد تحریم مواجه خواهیم بود یا اینکه آقای نبوی قصد دارد به تنظیمات سابق خود برگردد و به یک معارض سیاسی علیه نظام اسلامی تبدیل شود!؟
در عین حال انتظار بود آقای نبوی بداند که حضور در انتخابات منطقا منوط و مشروط به هیچ چیز جز اجرای قانون نیست و او به جای این سخنان باید به مردم می گفت که وقتی با مشکلاتی مثل گرانی مواجه هستید؛ راه کاهش و رفع این مشکلات صرفا در صندوق رأی است و با همین صندوق است که می توان کسان جدیدی را بر سر کار آورد که به کارآمدی آنها مطمئن بود. همچنان که قبلی ها نیز از صندوق رأی و با انتخاب مردم به عرصه آمدند.
اما تأسف آنجاست که شنوای چنین نکات صحیحی از بهزاد نبوی نبودیم و این به معنی زنگ خطر برای مواضع جدید بهزاد نبوی است.
گفتنیست، تئوری مشارکت مشروط که به معنای حرکت به سمت تحریم انتخابات است را نخستین بار، سعید حجاریان بود که مطرح کرد.
***
1_https://www.ilna.ir/fa/tiny/news-1379466
2_mshrgh.ir/1035158
3_https://tn.ai/2265314
4_https://www.etemadonline.com/tiny/news-623927