سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. 7:30 هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
2 رئیسجمهور، 1 رفتار، 2 سرنوشت
چرا لیدر اصلاحطلبان مثل ترامپ زندانی نشد!؟
"دانلد ترامپ"، رئیس جمهور سابق آمریکا، روز جمعه گذشته خود را تسلیم مقامات زندان شهر فولتون در ایالت جورجیای آمریکا کرد.
ترامپ به دلیل جرایم سیاسی و ضد امنیتی که در قضیه انتخابات ریاستجمهوری گذشته آمریکا مرتکب شد؛ تحت پیگرد قضایی قرار گرفته و به زندان محکوم شده است.
آمریکاییها میگویند جرایم او موجب رخدادهای سوئی از جمله ناامنی، تشویق به اغتشاش خیابانی، حمله غیر قانونی به کنگره آمریکا و بیاعتبارسازی رئیسجمهور منتخب (بایدن) شده است.
ترامپ پس از بازداشت موقت در زندان ایالت جورجیا؛ با تأمین وثیقه از پیش تعیین شده 200 هزار دلاری، این زندان را ترک کرد. [1]
*اقدامات ضد امنیتی ترامپ و تشویقهای او به اغتشاش در جریان انتخابات، ما را به یاد اقدامات "سیدمحمد خاتمی" رئیسجمهور سابق و لیدر چپهای ایرانی در فتنه سال 88 میاندازد.
رئیسجمهوری که پس از طی شدن یک دوره 4 ساله از زمان کنار رفتن خود؛ زیست قانونی را تاب نیاورد، به صحنه فتنه 88 آمد و یکی از سه ضلع علنی و رسمی فتنه 88 شد.
خاتمی که اقدامات او و ثمره آنها بسی بیشتر و خسارتبارتر از اقدامات ترامپ بود؛ از زمینهسازان کشته شدن دهها نفر و ملکوک شدن فضای ایران اسلامی برای چندین ماه شد.
لکن همانطور که میبینیم خاتمی و ترامپ اگرچه هر دو علیه حاکمیت کشورشان شوریدند؛ اما به یک سرنوشت مبتلی نشدند!
لیاقت خاتمی نیز این بود که به دلیل جرایمش مثل ترامپ به زندان برود و مجازات اقداماتش را بچشد اما این پیشرفتگی حکمرانی و سماحت رهبری نظام بود که اجازه نداد رئیسجمهور خطاکار ما نیز به سرنوشت رئیسجمهور خطاکار آمریکا مبتلی شود.
بلکه نسخه نظام اسلامی برای خاتمی و امثال او "تنها ماندن با اشتباهاتشان" و "باز گذاشتن دروازه توبه رسمی" برای آنان بود.
اقدامی که اگرچه میبایست مورد تشکر و تعظیم اینان قرار گیرد اما متأسفانه هرگز شاهد چنین رخدادی تا این لحظه نبودهایم و ایضا از توبه هم خبری نیست!
البته این رخداد به معنی اشتباه بودن کار عقلانی نظام اسلامی در مواجهه با اضلاع فتنه 88 نیست بلکه نظام موظف است در فرایند پیشرفتگی خود همواره با تمام مقولات به سیاق پیشرفتگی برخورد کند و شکرگذار نبودن و توبه نکردن اینان دلیلی بر تغییر رویکرد عقلانی نظام نیست.
همچنان چشمها و گوشهایی منتظر هستند تا موسوی و خاتمی و کروبی؛ اشتباهات خود در فتنه 88 را بپذیرند و بابت اینکه چرا به روزگار دانلد ترامپ مبتلی نشدهاند، به مردم توضیح بدهند.
امروز دیگر بر همه ثابت شده است که در سال 88 هرگز تقلبی رخ نداد اما آن همه خونهای بر زمین ریخته، آن حلاوت انتخابات پرشور سال 88 که فتنهگران نگذاشتند در کام مردم احساس شود و آن حقی که از نظام اسلامی پایمال شد؛ همچنان جوشش دارد و سه ضلع اصلی فتنه 88 باید در قبال این حقوق بر زمین مانده پاسخگو باشند.
گفتنیست خاتمی اگرچه در انزوای سیاسی است اما به تازگی رویکردهای تندی را مجددا علیه نظام اسلامی اتخاذ کرده و گزینه "تحریم انتخابات" را نیز تلویحا تأیید کرده است که این رفتارها میتواند او را در مسیر همسرنوشتی با ترامپ نیز قرار دهد زیرا قرار نیست نظام اسلامی با همه جرایم سیاسی این قبیل افراد با نسخه سال 88 برخورد کند.
***
عضو خبرگان: اثر تلاش دولت باید در سفره مردم دیده شود
حجت الاسلام والمسلمین جواد مجتهد شبستری، نماینده مجلس خبرگان رهبری در مصاحبه با خبرگزاری رسا گفته است: با وجود تلاشهای بسیار دولت سیزدهم؛ اما گاهی نیز ممکن است نقدهایی برای مجموعه دولت وجود داشته باشد که یکی از این نقدها این است که در برخی از مواقع، نتیجه تلاش هایی که انجام می گیرد، باید در سفره مردم معلوم باشد که علیرغم تلاش های بسیار این دولت در زمینه های مختلف؛ هنوز در معیشت مردم و قیمت محصولات تغییر محسوسی ایجاد نشده و لازم است اثر تلاشها در سفره مردم دیده شود.
وی با بیان اینکه موفقیت دولت موفقیت نظام و مردم است، تأکید میکند: باید قیمت محصولات اساسی و مورد نیاز مردم پایین آید و گرانی اقلام اساسی مردم جامعه همچون گوشت، مرغ، نان و بقیه مایحتاج کنترل شود؛ علاوه بر این که به وجود آمدن برخی از اشکالات مدیریتی همچون نحوه توزیع بنزین در جایگاه های سوخت، می تواند با اتخاذ تدابیری بهتر مدیریت شود و باید بر ثبات قیمت ها توجه بیشتر شود.
حجتالاسلام مجتهد شبستری همچنین در جواب این سوال که دولت سیزدهم چه میزان توانسته است مطالبات رهبر انقلاب اسلامی را جامه عمل بپوشاند بیان داشت: به نظر من دولت سیزدهم در زمینه سیاست خارجی و ارتباط گیری با کشورهای دیگر، تا حد زیادی موفق عمل کرده و رضایت رهبر معظم انقلاب را در این زمینه مشاهده کردیم؛ اما در زمینه مسائل اقتصادی و حل مشکلات معیشتی مردم، به نظر میرسد که هرچند دولت محترم در این سمت و سو حرکت میکند؛ ولی هنوز چندان موفقیتی را مشاهده نکردیم.[2]
*سخنان دقیق و بصیرانه این عضو مجلس خبرگان رهبری میتواند به مثابه چراغی در فراروی هرآنکس باشد که آرزوی موفقیت دولت را دارد.
توجه بیشتر دولت به مسئله اقتصاد و لزوم ارائه کارنامه در این زمینه از مطالبات اصلی مردم است.
***
انتقاد امام جمعه قزوین از گرانیهای بیقاعده
آیتا... عبدالکریم عابدینی، امام جمعه قزوین، در خطبههای این هفته نماز جمعه قزوین با اشاره به مسئله گرانیها از دولت خواست تا نظارتهای خود را افزایش دهد.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، وی همچنین گفته است: ارزاق عمومی –باید- ارزان و سالمتر به دست مردم برسد، گرانیها کنترل شود و افسارگسیخته نباشد، نباید یک کالا به قیمتهای گوناگون عرضه شود، هرچند مردم ما صبور هستند و نقش تحریم ها را می فهمند اما باید نظارتها را در بازار افزایش داد.[3]
*در بحث قیمتها باید دانست که گرانی فعلی که معیشت مردم را هدف گرفته یک "گرانی بیقاعده" است که به لحاظ اقتصادی از هیچ قاعده بازاری، دلاری، تحریمی و تورمی پیروی نمیکند.
به این معنی که این گرانی صرفا به دلیل نبود نظارت کارا بر بازار و بر اثر سودپرستی و قیمتگذاریهای دلبخواه کس و ناکس بروز یافته است.
طبیعی است که راه برخورد با این گرانی بیقاعده نیز همانطور که آیتا... عابدینی تأکید کرده؛ نظارت کارای دولت بر بازار است.
لازم به بیان است که قوه قضائیه نیز بعنوان مدعیالعموم؛ قانونا وظیفه دارد در بحث گرانی وارد شده و مقابل تضییع حقوق معیشتی مردم بایستد.
گزارشهای مختلف حاکی از آنست که گرانی خاصّه در بخشهای پزشکی و غذا موجب بروز مشکلات جدی برای مردم، مراجعات کمتر به پزشکان و خرید کمتر برخی مواد غذایی شده است.
***
1_ mshrgh.ir/1520738
2_ rasanews.ir/0036fL
3_ https://irna.ir/xjNhmV