سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
************
روزنامههای امروز چهارشنبه 26 مهرماه در حالی چاپ و منتشر شد که بیانات رهبر انقلاب اسلامی در دیدار نخبگان و استعدادهای برتر علمی، جنایت فجیع صهیونیستها در بیمارستان غزه، احتمال حذف شورای رقابت از قیمتگذاری خودرو و تاثیر جنگ غزه بر پرونده هسته ای و مذاکره دوحه در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
با تداوم حملات اسرائیل به نوار غزه، تحرکات سیاسی، دیپلماتیک، نظامی و دفاعی آمریکا در منطقه هم وارد دور جدیدی شده است. در همین زمینه امروز چهارشنبه شاهد سفر جو بایدن به مناطق اشغالی؛ هرچند که دراینباره برخی کارشناسان معتقدند بنیامین نتانیاهو با هدف فرار از شکست در برابر مقاومت فلسطین، بایدن را به اراضی اشغالی دعوت کرده است؛ اما به نظر میرسد هدف اصلی سفر بایدن به منطقه برای حضور در نشست چهارجانبه اردن باشد.
روزنامه شرق در واکنش به تحولات جنگی در غزه و سفر بایدن به منطقه نوشته است:
با دو بار حضور آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در اسرائیل و همچنین سفر لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، هنوز تلآویو نه به تضمین لازم برای حمایت از اسرائیل در قبال حمله احتمالی دیگر بازیگران در صورت آغاز عملیات زمینی به غزه رسیده و نه اختلافات دو طرف (اسرائیل و آمریکا) درباره رسیدن به راهحلی برای شیوه، وسعت و عمق عملیات زمینی به نتیجه رسیده است. با توجه به این نکات، بجنوردی باور دارد که با سفر امروز بایدن و نیز حضور دیروز سهشنبه ژنرال کوریلا تلاش میشود که وضعیت سیاسی، دیپلماتیک، میدانی، نظامی و دفاعی به شکل همزمان مدیریت شود.
روزنامه اعتماد هم به بررسی آینده مناسبات تهران و غرب زیر رادیکال جنگ غزه پرداخته و نوشته است:
گشایش اخیر ایران و امریکا برای تبادل زندانیان و آزادسازی داراییهای مسدود شده، حاصل دو سال مذاکرات فشرده بود که به صورت نانوشته و با وساطت عمان و قطر به سرانجام رسید. این توافق به معنای حل ریشهای مشکلات میان طرفین در زمینه برجام و پرونده هستهای نبود. امریکا به شکل سنتی و در وضعیت جاری، اسراییل را متحد استراتژیک خود میداند و منتها باید توجه داشت که جو بایدن، رییسجمهور امریکا با بنیامین نتانیاهو اختلافاتی جدی دارد.
در ادامه این گزارش آمده است:
بایدن باور عمیقی به ایده دو کشوری برای حل بحران دارد، اما نتانیاهو از اساس، هیچگونه حقی برای فلسطینیها قائل نیست. با این وجود بایدن در سخنرانی خود قاطعانه از ضرورت نابودی حزبالله و حماس سخن میراند. این بدین معناست که از قبل اختلاف موضع عمیقی میان امریکا و ایران وجود داشته و دارد.
روزنامه هممیهن نیز در گزارشی به بازتاب جنایت اسرائیل در غز پرداخته و نوشته است که کروبی و حسن روحانی به محکومیت این جنایت پرداختهاند، در حالی این اتفاق افتاده است که میرحسین موسوی از کارگزاران اصلی پروژه قنوس(پروژه سازمان سیا برای اغتشاشات) به دلیل نزدیکی فکری به عوامل جنایت حاضر نشده است حتی در یک خط آن را محکوم کند.
در بیانیه کروبی که روزنامه هممیهن آن را پوشش داده، آمده است:
کیست که نداند مجازات جمعی دو میلیون انسان بیگناه جنایت جنگی است؟ کیست که نداند مسدود کردن آب، غذا، سوخت و برق بیش از دو میلیون انسان غیرنظامی جنایت جنگی است؟ و بهراستی کیست که نداند مقصر جلوه دادن مردم مظلوم فلسطین، بمباران بیسابقه مناطق مسکونی، اخراج اجباری از محل سکونت و بمباران همان مناطقی که پیشتر منطقه امن اعلام شده، مقدمهای برای پاکسازی نسلی است؟
هاشمی طرفدار گفتمان موشکی بود!
سال 1395در حالیکه هاشمی رفسنجانی در کیش به سرمیبرد؛ اکانت توییتریاش نوشت که «دنیای فردا دینای گفتمانهاست نه موشکها» بود که بسیاری را به تعجب واداشت. پس از این جمله بود که مفاد نامه آمریکا و متحدانش به «بان کی مون»، دبیر کل سازمان ملل متحد علیه برنامه موشکی ایران فاش شد. خبرگزاری «رویترز» نوشت که آمریکا، انگلستان، فرانسه و آلمان در نامهای به دبیرکل سازمان ملل متحد اعلام کردند آزمایشهای موشکی ایران در تقابل با قطعنامه 2231 (قطعنامه تصویب توافق برجام) شورای امنیت است.
حالا پس ازهفت سال یکی از همراهان هاشمی در روزنامه ارمان ملی با جعل تاریخی نوشته است:
هاشمی، پس از اطمینان از قدرت موشکی ایران، معتقد بود در کنار قدرت بازدارندگی موشکی، باید ایران آمادگی داشته باشد تا برای دفاع از حقوق حقه خود در مجامع جهانی، باب گفتوگو و تبادل نظر را نیز باز کند و چون ایشان همانگونه که خود بارها تصریح کرده بود، توأماً هم فرمانده جنگ و هم منادی صلح بود و اعتقاد قلبی داشت که توسعه و پیشرفت پایدار در سایه جنگ، نزاع و خونریزی، میسر نخواهد شد، در پی آن بود که به جنگ خانمانسوز، پایان دهد که همین کار را هم کرد. در پایان این نوشتار، دوباره تاکید میکنم: امیدوارم این توضیحات، برای کسانی که از روی ناآگاهی، چنین نقل قول جعلی را به بهانههای مختلف تکرار میکنند، مفید باشد؛ ولی در مورد کسانی که خود را به جهالت زده و با اغراض سیاسی و جناحی، نمیخواهند حقیقت را بفهمند؛ قطعاً، فایدهای نخواهد داشت!