سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید
************
روزنامههای امروز شنبه 29 مهرماه در حالی چاپ و منتشر شد که هم آوایی غرب- اسرائیل علیه ایران، پایان رسمی تحریمهای شورای امنیت علیه ایران و بازتاب ادامه بمبارانها در غزه در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
واکنش های جهانی به جنایات رژیم صهیونیستی در سراسر جهان در حال افزایش است و مردم خشمگین، علیه رژیم صهیونیستی به خیابان ها آمده و تظاهرات میکنند. رژیم صهیونیستی همچنان به جنایات و نسل کشی فلسطینیان در غزه ادامه میدهد. تاکنون تعدادی شهدای غزه به بیش از چهار هزار نفر رسیده است.
جنگ در غزه از سوژههای مورد توجه روزنامهها است و آنها از زاویه دید خود که اغلب سیاسی و از زاویه جناحی است را مورد بررسی قرار دادهاند. روزنامه آرمان امروز درباره ادامه جنگ و آینده آن مینویسد:
اسرائیل همچنان در شوک عملیات حماس است و یک ترسی در دل شهرک نشین های اسرائیلی ایجاد شده که به این زودی ها از بین نمی رود. اسرائیل هر چقدرهم به غزه حمله کند، این شوک درمان نمی شود. حتی اگر در روزهای آتی این جنگ تمام شود، اثرات آن از بین نمی رود زیرا هم اسرائیل ضربه سختی خورد و هم یک تنبیه دست جمعی بی سابقه علیه مردم غزه صورت گرفته و تمامی قوانین جنگی نقض شد. دولت بایدن تلاش می کند تا این جنگ گسترده نشود زیرابه نفع هیچ یک از طرفین نیست. بایدن در این عرصه تلاش می کند تا اسرای اسرائیلی آزاد شوند تا تعادل ایجاد شود و از سوی دیگر نیز تلاش می کند تا کشورهای عربی از حماس فاصله بگیرند تا عادی سازی روابط با اسرائیل مخدوش نشود.
در بخشی دیگر از گزارش این روزنامه اصلاحطلب آمده است:
جهان نباید از این جنایت های او مانند حمله ددمنشانه به بیمارستان الاهلی چشم پوشی کند و به صورت مبهم در قبال آن موضع گیری کند. نتانیاهو انتقام هولوکاستی که آلمانی ها مرتکب شده اند را نباید از فلسطینی ها بگیرد و سکوت در مقابل این امر جایز نیست و جامعه جهانی باید در این راستا اقدامی جدی در دستور کار قرار دهد. اگر دادگاه بین المللی منصفی وجود داشت، نتانیاهو علاوه بر برکناری باید مجازات نیز میشد.
روزنامه شرق در یادداشتی به بررسی ادامه یا پایان جنگ در غزه پرداخته و نوشته است:
تنها راهی که پیش پای این منطقه مانده است تا از چرخه خشونت خارج شود، فشار قدرتهای دیگر برای به تفاهم رساندن دو طرف است. ولی عجیب اینجاست که هیچکدام از قدرتهای منطقهای و جهانی نیز خواهان چنین تفاهمی نیستند، حتی برعکس به نوعی مستقیم یا ضمنی یا در عمل از تداوم خشونتهای موجود دفاع میکنند، در نتیجه یا حامی یک طرف چرخه خشونت هستند یا زیرپوستی به گونهای عمل میکنند که ماجرا حل نشود. در واقع مهمترین ایده توافق که باید روی میز باشد، ایده دو دولتی است که به نظر میرسد اسراییل و حامیان غربی آن و نیز بخش مهمی از کشورهای منطقه آن را از دستور کار خود خارج کردهاند، حالا یا به دلیل عملی نبودن یا به دلیل منافع اسراییل یا هر دلیل دیگر!
روزنامه هممیهن نیز در گزارشی به مسئه برجام در آستانه جنگ در غزه پرداخته و در تفسیر عجیب مدعی شده است که مذاکره با آمریکا از مقاومت میتواند با ارزشتر باشد! این روزنامه مینویسد:
در نظام حقوقی آمریکا اکنون سه قانون تحریمی اینارا، ایسا و کاتسا و دو لایحه که آماده تبدیل به قانون هستند بالقوه میتوانند از نظر حقوقی مانع پیشرفت فرآیند مذاکرات و یا هر گونه روابط اقتصادی بین جمهوری اسلامی و آمریکا بشوند و دست دولت آمریکا را در انجام امور محدود ساختهاند و همچنین فرآیندهای حقوقی وجود دارند که میتوانند در صورتی که دولت آمریکا قوانین مذکور را نادیده بگیرند، ساختار سیاسی آمریکا را مسئول بشناسند.
در بخشی دیگر از این یادداشت عجیب آمده است:
ولیکن باید توجه داشت که این ابزارهای حقوقی در سیستم تقنینی آمریکا مطلق نیستند و در فرآیند سیاسی و مذاکرات بین طرفین ممکن است کمرنگ و یا پررنگ بشوند. چهار عامل گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی، انجام مذاکرات مستقیم بین طرفین، کاهش سطح منازعات منطقهای و کاهش بحران اوکراین در این موضوع تعیینکننده هستند و میتوانند فرآیندهای حقوقی را تضعیف و یا برعکس تقویت نمایند. فاجعه جنگ بین اسرائیل و حماس نیاز به کنترل و مدیریت بحران دارد که بیش از همه در روابط دو طرف ایران و آمریکا باید بهوجود بیاید. به نظر میرسد که اگر طرفین بتوانند از گذرگاه مهم این فاجعه عبور کنند، حتی اگر دولت بعدی جمهوریخواه هم باشد نگاه و تمایل به ایجاد ثبات امنیتی در منطقه نیز وزن بیشتری خواهد گرفت.
روزنامه اعتماد نیز در گفتگو با حسین مرعشی دبیر کل حزب کارگزاران همین خط تحلیلی را پیش برده و نوشته است:
انتقاد دیگر ما این است که چرا جمهوری اسلامی به همان اندازه که به موضوعات امنیتی و دفاعی و مسائل حوزه مقاومت در خاورمیانه اهمیت میدهد به توسعه ایران اهمیت نمیدهد. با عقب افتادن توسعه ایران شکاف بین ما و همسایگانمان تشدید میشود. این حق مردم ایران نیست!