عصر ایران- سال 2003، مجموعهای از شرارههای خورشیدی عظیم از خورشید برخاست، که قویترین طوفان خورشیدی در تاریخ مدرن نام گرفت. قویترین این طوفانها در 28 اکتبر از سطح خورشید بیرون زد، این انفجار به قدری قدرتمند و پرسرعت بود که ذرات باردار الکتریکی به نام (CME) را ایجاد کرد که روز بعد به زمین رسید.
به گفته ناسا، این انفجار که طوفان هالووین نام گرفت آنقدر قوی بود که در آن زمان توسط تجهیزات علمی قابل تشخیص و اندازهگیری نبود.در این طوفان توده پلاسما از یک لکه خورشیدی 13 برابر زمین، فوران کرد. CME حاصل به طور موقت نیمی از ماهوارههایی که در آن زمان به دور زمین میچرخیدند را از کار انداخت و فضانوردان ایستگاه فضایی بین المللی مجبور به محافظت در برابر تابش آن شدند.
فضاپیمای رصدخانه ناسا(SOHO) این تصویر را از یک شعله عظیم خورشیدی کلاس X هنگام فوران از خورشید در 28 اکتبر 2003 گرفته است.
از طرفی بر روی زمین، طوفان ژئومغناطیسی حاصل، به مدت سه روز بیداد کرد و خاموشی موقت رادیویی را در بخشهای وسیعی از کره زمین ایجاد کرد به طوری که حتی در برخی مکانها باعث آسیب دائمی به زیرساختهای الکتریکی شد. طبق گزارش NOAA، شفقهای قطبی تا جنوب کالیفرنیا، تگزاس و فلوریدا نیز به وضوح قابل مشاهده بودند.
کارشناسان میگویند که این طوفان ابرقدرت میتواند بزرگترین طوفان از زمان رویداد کارینگتون در سال 1859 باشد، که بدون در نظر گرفتن رویدادهای قدرتمند باستانی غیرقابل توضیح، قویترین طوفان خورشیدی شناخته شده در تاریخ بشریت است.
اگر امروز یک طوفان خورشیدی به بزرگی غول سال 2003 به زمین برخورد کند، عواقب آن میتواند بسیار وحشتناکتر از آن زمان باشد زیرا هزاران ماهواره دیگر در مدار هستند و ما بسیار بیشتر از آن زمان به آنها متکی هستیم. همه نشانهها حاکی از آن است که دوره اوج فعالیت آینده خورشید، قویترین دوره در دهههای اخیر خواهد بود.
منبع: خبرآنلاین