نهضت ساخت و ساز و نوسازی به ویژه در بافت فرسوده در دولت سیزدهم جانی تازه به خود گرفت، این مهم در منطقه 10 تهران که از بافتی قدیمی و فرسوده رنج میبرد، ضرورتی انکارناپذیر است که البته نوسازی آن با جدیت دنبال میشود.
به گزارش ایرنا، نوسازی مسکن یکی از اولویتهای مهم دولت سیزدهم است که از ابتدای کار با جدیت شروع و پیگیری شد؛ این مهم بویژه در کلانشهر تهران که با خطر وقوع زلزله روبروست با همتی دوچندان در حال انجام است.
شهرداری تهران دوشادوش دولت مردمی و در راستای سیاستهای آن، نوسازی بویژه در بافت فرسوده را با اتخاذ بستههای تشویقی از اعطای تراکم بیشتر تا تسهیل و تخفیفات ویژه در صدور پروانه دنبال کرده است.
کاهش زمان صدور پروانه ساخت در این دوره مدیریت شهری علی الخصوص در بافت فرسوده و اعطای تراکم بیشتر در صورت تجمیع املاک هم در دستور کار قرار گرفته و به صورت کلی شاهد رونق گرفتن ساخت و ساز در این نزدیک سه سال دوره مدیریت شهری هستیم.
این بستههای تشویقی در حوزه تسهیلات و وامهای اعطایی در بافت فرسوده تهران نمود بیشتری هم داشته و سیاستها به شکلی بوده که سازندگان عمده برای ساخت و ساز رغبت بیشتری پیدا کنند.
شهرداری در برخی محلههای قدیمی تهران از جمله نفرآباد خودش دست بکار شده و با ساخت مسکن و ایجاد زیرساختهای رفاهی، عزمی جدی برای نوسازی دارد و تا حدی توانسته مردم را با خود برای این امر مهم همراه کند بویژه اینکه یک طبقه اضافی تشویقی به سازنده داده میشود.
منطقه 10 تهران هم از این قاعده مسثنی نیست و در راستای سیاستهای ابلاغی و تشویقی برای نوسازی به ویژه در بافت فرسوده، آستین بالا زده، این موضوع زمانی اهمیت بیشتری مییابد که بدانیم این منطقه برغم وسعت کم خود یکی از پرتراکم ترین مناطق 22 گانه پایتخت به لحاظ جمعیت است.
کوچههای باریک و تو در تو و عرض کم معابر در منطقه 10 تهران موجب شده که اگر اتفاقی مثل زلزله یا بحرانهای احتمالی رخ دهد، کار امداد رسانی در این نقطه پایتخت با مشکلات جدی روبرو خواهد شد.
در این راستا شهرداری منطقه سعی کرده با اعطای تراکم بیشتر و عقب نشینی خانههای جدید، عرض معابر را بیشتر کند تا در صورت وقوع بحران، امدادرسانی با سهولت بیشتری انجام شود.
شهردار منطقه 10 تهران در این رابطه گفته است: پارسال برای 2 هزار و 814 واحد مسکونی پروانه نوسازی صادر شده که از این میزان 2 هزار و 183 واحد مسکونی در بافت فرسوده واقع شده است.
مهدی اخالصنایع با اشاره به روند نوسازی بافت فرسوده در این منطقه ادامه داد: منطقه 10 از نخستین مناطق دارای بافت فرسوده، ریزدانه و ناپایدار شهر تهران محسوب میشود که 57 درصد از وسعت آن در بافت فرسوده قرار دارد.
او افزود: با توجه به رویکرد ویژه شهرداری تهران مبنی بر احیا، نوسازی بافتهای فرسوده و بهبود و ارتقای خدمات و سرانههای محلهای، مدیریت شهری منطقه توانست با استفاده از تمهیدات اتخاذ شده، مشوقهای نوسازی و تسهیل در روند صدور پروانه در سال 1402 رکورد صدور پروانه در بافت فرسوده شهر تهران در 10 سال گذشته را رقم بزند.
شهردار منطقه 10 با اشاره به 9 مورد از گامهای اساسی صورت گرفته در سال 1402 با هدف تسریع در امور صدور پروانه تاکید کرد: تعیین تکلیف تعریض شاخه جنوبشرقی بزرگراه یادگار امام (ره) پس از 14 سال بلاتکلیفی، پیشرفت 75 درصدی تغییر پهنه خیابان آذربایجان از S به M و پیشرفت 50 درصدی تغییر پهنه محله بریانک و دستغیب به منظور تشویق و ترغیب شهروندان به نوسازی، پیشرفت 80 درصدی پروژه کاهش عرض خیابان کمیل و اعطای تسهیلات طبقه چهارم به 250 پلاک در 60 درصد معابر از جمله اقدامات شاخص مدیریت شهری منطقه 10 در سال گذشته است.
اخالصنایع ادامه داد: مدیریت شهری منطقه 10 سال گذشته، در حوزه صیانت از آرای کمیسیون ماده 100و نظارت بر کنترل و ساخت و سازهای غیرمجاز با اجرای 92 درصد از آرا، موفق به کسب رتبه دوم در بین مناطق 22 گانه شهر تهران شد.
او بیان کرد: سال گذشته حدود 651 پروانه ساختمانی صادر شد که از این میزان 496 پروانه صادره در بافت فرسوده واقع شده است.
اخالصنایع افزود: به منظور مشارکت در طرح جهادی قرارگاه مسکن با استفاده از ظرفیت اراضی ناکارآمد و ذخیره توسعه شهری اقدام به شناسایی 43 پروژه املاک بزرگ مقیاس با هدف احداث یک هزار و 600 واحد مسکونی در سال 1403 کرده است.
او اظهار امیدواری کرد: روند نوسازی به ویژه در بافت فرسوده و توسعه زیرساختهای لازم در سال جاری با قدرت و شتاب بیشتری پیگیری شود.
منطقه 10 شهرداری تهران از شمال به خیابان آزادی منطقه2، از جنوب به خیابان قزوین منطقه 17، از شرق به بزرگراه نواب صفوی منطقه 11 و از غرب به خیابان شهیدان، بزرگراه یادگار امام، خیابان هرمزان و خیابان امامزاده عبدالله منطقه 9 محدود میشود
از مهمترین خیابانهای این منطقه خیابان جیحون، خوش، قصر الدشت، کارون و رودکی (سلسبیل) و خیابان جمهوری اسلامی و خیابان سینا (محبوب مجاز) میتوان اشاره کرد.