
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، آیتاللهالعظمی جوادی آملی شنبه، دوم آذرماه، در همایش ابن شهرآشوب در قم، گفت: ابن شهرآشوب مازندرانی از بزرگترین مفاخر علمی تشیع است که خدمات بسیاری به قرآن و اهل بیت(ع) و نشرمعارف دین کرد.
وی افزود: ابن شهر آشوب جمع بین فقه اکبر و اصغر است؛ او در مقابل جریان فتنه آمیزی که علیه فرهنگ اسلامی ایجاد شد، ایستاد و از رواج این مباحث غلط و انحرافی جلوگیری کرد.
این مرجع تقلید یادآور شد: تفکر کلامی ابن شهرآشوب باعث شد که ایشان به شیخالطائفه مبدل شود؛ راهی که او رفت را خیلی از بزرگان و علما و مشاهیر نتوانستند طی کنند و به همین جهت کلام و تحقیق وعلوم عقلی را ذبح کردند.
جوادی آملی اظهار کرد: در راه کسب معارف علم و دین باید سلوک و طریق درستی را طی کرد که به شخصی مثل ابن شهرآشوب منتهی شد؛ اگر این سلوک به خوبی طی نشود قطعا کسی به جواب درست هم نمیرسد.
وی با اشاره به آثار تفسیری ابن شهرآشوب تصریح کرد: فعالیتهای تفسیری او شگرف است؛ کسی نباید گمان کند که تفسیر آسان است؛ تفسیر از فقه و اصول به مراتب سختتر است؛ کسی نباید فکر کند که تفسیر را با مطالعه میتوان حل کرد؛ قبل از مراجعه ما به روایت باید به خود قرآن مراجعه کنیم.
این مفسر قرآن اظهار کرد: ائمه اطهار(ع) فرمودند که هر چیزی که از ما نقل میشود را به قرآن ارایه کنید که اگر با قرآن تطابق نداشت و ضد آن بود رد کنید؛ چرا که جاعلان بسیاری هستند که برای تخریب شخصیت این بزرگان اقدام به جعل حدیث میکردند.
وی گفت: ابن شهرآشوب با همین پیش فرض اعجاز قرآن را اثبات و مشخص کرد که چون اختلافی در کلام خدا نیست پس اعجاز است؛ هر فقیهی نیز برای استنباط حکم باید مراحلی را طی کند که این مراحل شامل رجوع به قرآن، تفسیر قرآن با قرآن، رجوع به روایت، تطبیق روایت به روایت و بعد ارایه عصاره روایت به قرآن و ارزیابی نهایی و در نهایت صدور حکم است.
جوادی آملی یادآور شد: ظرافت ابن شهرآشوب آن است که در آثار او تمام اقوال و احکام و آثار مرتبط با خداوند و قرآن یک دست بود؛ فعل و قول و حکم و اثر خدا یک دست است و او از برهان نظم به بهترین شکل بهره برده است و نظم شاکله اصلی تفکرات و آثار او را تشکیل میدهد.
وی با اشاره به اعتقاد ابن شهرآشوب در زمینه صدور عدم حجیت خبر واحد، تصریح کرد: او با براهین عقلی و نقلی دقیق چنین مسئلهای را به همراه قیاس رد میکرد؛ او فکر و همتی بزرگ داشت و طلاب باید همین روند را دنبال کنند؛ فراموش نکنید که اگر امروز همه ایران پر از عزاداری و شور و شعور حسینی(ع) است به برکت تلاشها و مجاهدات طلاب و روحانیت در طول تاریخ است؛ شما کاری کردید که امروز به جای غریب مادر حسین(ع) فریاد لبیک یاحسین(ع) از مجالس ما بر میخیزد.
جوادی آملی تصریح کرد: اگر آمریکاییها گزینه نظامی را روی میز میگذارند ما هم لبیک شعار یا حسین(ع) را رو میز میگذاریم تا ببینیم چه کسی حرف آخر را خواهد زد؛ البته من برای مذاکره کنندگان دعا میکنم و معتقد هستم که این مذاکرات بالاخره به سود ایران خاتمه مییابد ولی فرهنگ ما فرهنگ لبیک یا حسین(ع) است.
وی افزود: کلیسای بیعقل روزگاری تفتیش عقاید میکرد و بعد گالیله سوزی کرد و امروز قرآنسوزی؛ آنها بدون تفکرات عقلی دنیا را به آتش کشیدند و در ظرف 50 سال در دو جنگ جهانی نزدیک به 70 تا 80 میلیون انسان را به کام مرگ کشاندند و پس از آن نیز همواره بر طبل جنگ میکوبند و تاسفبار آنکه کشورهایی مثل ایران را نیز جنگ طلب میخوانند.
این مرجع تقلید یادآور شد: این همه انسان در جنگهای جهانی کشته شد ولی کارکرد آنها به اندازه 72 یار امام حسین(ع)نبود که توانست این موج و شور و عشق را در دنیا بیدار کند که این روند هر روز ادامه دارد و این شعله شور و شعور هر روز شعلهورتر میشود.