به دلیل ارتباط بین مسافت و سرعت نور، یافتهی فوق به این معنی است که دانشمندان میتوانند به منطقهای از فضا که در فاصلهی 13٫8 میلیارد سال نوری قرار گرفته، نگاه کنند. ستارهشناسان روی زمین درست مانند یک کشتی در یک اقیانوس خالی میتوانند تلسکوپهای خود را در هر جهتی قرار داده و تا فاصلهی 13٫8 میلیارد سال نوری را بررسی کنند.
به این صورت زمین درست در یک کرهی مرئی با شعاع 13٫8 میلیارد سال نوری قرار دارد. عبارت «مشاهدهپذیر» کلمهای کلیدی است؛ چرا که این کره آنچه را که دانشمندان میتوانند ببینند محدود میکند.
با اینحال گرچه کرهی مشاهدهپذیر تقریبا دارای قطر 28 میلیارد سال نوری است، جهان بزرگتر از اینها است. میدانیم جهان در حال انبساط است؛ بنابراین با اینکه دانشمندان ممکن است نقطهای را که در فاصلهی 13٫8 میلیارد سال نوری از زمین در زمان بیگبنگ قرار گرفته ببینند، جهان کل عمر خود را مشغول انبساط بوده است.
اگر تورم کیهانی با سرعتی ثابت در عمر جهان رخ داده باشد، همان نقطه باید امروز 46 میلیارد سال نوری با ما فاصله داشته باشد و به این ترتیب قطر جهان مرئی به 92 میلیارد سال نوری برسد. این تخمینها حتی در صورت فرضیهی عدم انبساط جهان پیچیدهتر میشوند.
جهان در حال انبساط است و مرز واقعی آن را نمیتوان دید
بر اساس گزارش آژانس فضایی اروپا در سال 2020 با استفاده از دادههای نیوتون ایکسامام- نیوتون، تلسکوپ فضایی چاندرای ناسا و رصدخانههای پرتوی ایکس Rosat، جهان با سرعت ثابتی در تمام جهتها در حال انبساط نیست.
این پژوهش به اندازهگیری دماهای پرتوی ایکس صدها خوشهی کهکشانی اختصاص داشت و این دماها را با درخشش آنها مقایسه کرد. برخی خوشهها با درخشش کمتر از انتظار ظاهر شدند و این نشانهای بود بر اینکه با سرعت ثابتی حرکت نمیکنند. به نقل از ESA (آژانس فضایی اروپا)، انرژی تاریک اسرارآمیز عامل انبساط نابرابر کیهان است.
پیدا کردن مرکز یک کره بر اساس موقعیت زمین در فضا شاید این طور به نظر برسد که انسان را در مرکزیت جهان قرار میدهیم. با اینحال، مانند مثال کشتی در اقیانوس نمیتوانیم بگوییم دقیقا در کدام نقطه از پهنای گستردهی جهان قرار گرفتهایم؛ تنها به این دلیل که نمیتوانیم لبهی جهان را ببینیم به این معنی نیست که در مرکز جهان قرار داریم.
اندازهگیری جهان
دانشمندان جهان را به شیوههای متعددی اندازهگیری میکنند. برای مثال میتوانند امواج جهان آغازین موسوم به نوسانهای آکوستیکی باریونی را اندازهگیری کنند که تابش پسزمینهی کیهانی را انباشته میکنند. همچنین میتوانند از شمعهای استاندارد یا ابرنواخترهای نوع 1a برای اندازهگیری مسافتها استفاده کنند.
چگونگی تغییر تورم هم خود یک راز است. در حالی که تخمین 92 میلیارد سال نوری از فرضیهی سرعت ثابت تورم میآید، بسیاری از دانشمندان تصور میکنند این سرعت رو به کاهش است. بر اساس توضیح ناسا در سال 2019، احتمالا رویدادهای انرژی تاریک بر انبساط جهان در لحظات پس از بیگبنگ تأثیر گذاشتهاند.