سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژههای مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
************
روزنامههای امروز دوشنبه 11تیرماه در حالی چاپ و منتشر شد که برگزاری اولین مناظره انتخاباتی، دوئل سرنوشت ساز و نگاهی به وضعیت نیروهای سیاسی در آستانه انتخابات در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
روزنامه اصلاح طلب شرق با انتقاد از روشن نبودن دیدگاه مسعود پزشکیان در نسبت توسعه و آزادی تاکید کرد به نظر می رسد نامزد اصلاح طلبان یا درکی از آزادی های فردی اجتماعی ندارد و یا اینکه در این زمینه دچار لکنت است، این روزنامه نوشت:
یکی از مهمترین مسائل در انتخابات اخیر، غفلت از موضوع آزادی بود. هیچکدام از کاندیداها از مفهوم آزادی استفاده نکردند و هیچ ایدهای برای افزایش آزادیهای فردی و اجتماعی یا کاستن از محدودیتهای پیشروی آزادی مطرح نکردند. به زبان اصحاب تحلیل گفتمان، مفهوم آزادی دال خالی گفتمانها بود.
این روزنامه در ادامه برخلاف دیدگاه های نامزد اصلاح طلبان مبنی بر محوریت مساله شرایط معیشتی مردم، دلیل عدم مشارکت برخی از مردم را نه معیشت بلکه دغدغه آزادی های اجتماعی دانست و نوشت: اینگونه وانمود میشود که مهمترین مسئله گروههای مختلف جامعه، اقتصادی، معیشت و سفره مردم است و کسی دغدغه آزادی و بهویژه آزادی اجتماعی را ندارد. به نظر میرسد غیاب بخش زیادی از جامعه در انتخابات به همین موضوع برمیگردد.
این روزنامه در ادامه مینویسد:
در میان کاندیداها فقط یک نفر از آنها(پزشکیان) به صراحت و روشنی در قبال بازگشت گشتهای ارشاد به خیابان و نحوه مواجهه با زنان و دختران موضع گرفت و آن را مغایر با کرامت زنان دانست. بااینحال، او نیز اشارهای نکرد که آیا توسعه را به معنای گسترش آزادیهای فردی و اجتماعی میداند یا خیر؟ همه از پیشرفت و توسعه اقتصادی سخن میگویند، اما گویی وقتی به گسترش آزادیهای اجتماعی و فردی میرسیم، زبان دچار لکنت میشود یا اساسا درکی از آن نداریم و گاهی نیز به سادگی از کنار آن میگذریم.
روزنامه آرمان امروز نیز در گزارشی به چالش گفتگو میان پزشکیان با جامعه اشاره کرده و نوشته است:
مهمترین چالش گفتگو با اکثریت خاموش چالش نمایندگی است؛ به این معنا که این جمعیت، فاقد لیدر و انسجام نهادی و تشکیلاتی است. در این جمعیت، به نوعی همه افراد، لیدر و بازگو کننده مطالبات و خواستههای اجتماعی و سیاسیاند. عدم به رسمیت شناخته شدن این مطالبات و خواستهها در چند دهه گذشته، مانع از تشکیل حلقه اتصالی بین این جمعیت و دولت برای شنیدن و شنیده شدن شده است. این مساله با شناختهای ناقص و نادرست از این جمعیت و تعمیم آماری نادرست و شیوههای برخورد تحقیرآمیز و تحلیلهای یکطرفه تشدید شده است.
بیان این مطالب از سوی روزنامههای اصلاحطلب بیانگر آن است که میان اصول و محورهای مورد تاکید مسعود پزشکیان کاندیدای جریان اصلاحات با بخشی از بدنه این جریان شکاف عمیقی وجود دارد. در شرایطی که عمده تحلیلگران اصلاح طلب عمده رای آوری پزشکیان در مرحله اول را از بدنه حامیان گفتمان عدالت ارزیابی می کنند تلاش برای سوق دادن پزشکیان به سوی مطالبه آزادی نشان از هم جهت نبودن هدف گذاری در کمپین اصلاح طلبان دارد.
در حالی که اصلاح طلبان به منظور آنچه که تلاش برای بیدار ساختن آرای مرددین و خاکستری می نامند، در پی به میدان آوردن میرحسین موسوی می باشند، بهزاد نبوی تاکید می کند که اصلاح طلبان نباید روی موسوی حساب باز کنند؛ روزنامه هممیهن دراینباره مینویسد:
بهزاد نبوی طی سخنانی در نشست حزب توسعه ملی ایران اسلامی و با حضور آذر منصوری رئیس جبهه اصلاحات با اشاره به تلاش های خود در دوره های گذشته انتخابات برای به وارد کردن وی به فضای انتخابات گفت: آن وقت ها که مهندس موسوی و خانم رهنورد حصر نبودند، 5 بار به دیدار مهندس موسوی رفتم تا وی را وادار کنم که وارد فضای انتخابات شود اما وی نهایتا از تهران رفت و تنها یک بیانیه داد.
وی در ادامه با بیان اینکه آقای نمی توان از میرحسین موسوی توقع داشت طوری رفتار کند که ما دوست داریم، اظهار داشت: نباید روی این ها(موسوی و رهنورد) حساب باز کرد و خیلی نباید دنبال این موضوع بود.
نبوی همچنین با بیان اینکه تحریمی ها و براندازها هم به حرف اصلاح طلبان گوش نمی کنند، تصریح کرد اصلاح طلبان باید به دنبال افراد بینابین باشند.
این عضو جبهه اصلاحات همچنین با انتقاد طرح موضوعاتی در خصوص وزرای احتمالی دولت پزشکیان نیز بر ضرورت عدم ورود به این مساله تاکید کرد و گفت: بیان این مساله نوعی احساس تقسیم غنائم و ارث و میراث است. مضاف بر اینکه طرح این مسائل خود می تواند منشا اختلافات و مشکلات جدیدی شود.