حجتالاسلام والمسلمین حمیدرضا مطهری، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) گفت: حضرت خدیجه(س) حقیقتا یکی از مظلومان تاریخ اسلام است که کمتر در منابع تاریخی به ایشان پرداخته شده است.
وی با اشاره به جایگاه آن بانوی گرامی در نزد پیامبر(ص) تصریح کرد: ایشان کسی بود که پیامبر(ص) حتی در سالهای پایانی حیات خویش هر وقت نامی از خدیجه به میان میآمد از او به نیکی یاد میکرد و در فراغ ایشان محزون میشدند.
مطهری ادامه داد: پیامبر در توصیف آن بانوی گرامی فرمودند سوگند به خدا که حق تعالی بهتر از او به من نداد؛ او در حالی به من ایمان آورد که مردم دیگر کافر بودند.
خدیجه یکی از 4 زن کامل دنیا
مطهری افزود: حضرت خدیجه سلام الله علیها یکی از چهار زن کامل دنیا، اولین و بهترین همسر رسول خدا(ص) بود که حضرت فاطمه(س) از ایشان به دنیا آمد و تنها همسر پیامبر(ص) بود که فرزند دار شد و فرزندش باقی ماند و همه ائمه(ع) از ذریه ایشان هستند، زیرا تنها ماریه قبطیه ابراهیم را به دنیا آورد که در کودکی رحلت کرد.
رئیس انجمن تاریخپژوهان با اشاره به جریان خواستگاری و ازدواج رسولالله(ص) با حضرت خدیجه عنوان کرد: حضرت خدیجه از پیامبر(ص) خواستگاری کرد و به ایشان فرمود «من برای شما زنی را در نظر گرفتهام؛ رسول خدا فرمود: «او کیست؟ خدیجه عرض کرد: «او کنیز شما خدیجه است». خدیجه که یکی از ثروتمندان عرب به شمار میآمد و نوشتهاند 80 هزار شتر و پولهای فراوانی داشت همه را در اختیار آن حضرت برای تبلیغ اسلام و استحکام آن قرار داد.
مطهری با بیان اینکه عظمت ایشان آن قدر بالاست که نیازی به رجوع به دوره زندگانی وی در قبل از ازدواج با پیامبر(ص) نیست، تصریح کرد: حضرت خدیجه(س) با اموالش پیامبر را یاری کرد و حتی در روایتی که نقل شده قبل از ولادت حضرت زهرا(س) رسولالله(ص) فرمودهاند که جبرئیل سلام خداوند را به حضرت خدیجه(س) ابلاغ میکرد.
جایگاه والای خدیجه(س) در نزد خداوند
رئیس انجمن تاریخپژوهان بیان کرد: اینکه جبرئیل سلام خداوند به حضرت خدیجه(س) را از طریق پیامبر(ص) به ایشان برساند، درجه اندکی نیست و جایگاه بسیار والایی است و سخن معمولی نیست.
وی تاکید کرد: ما متاسفانه از زندگی ایشان چیز اندکی میدانیم که با آن همه مشقات و زحماتی که متحمل شدند، همخوانی ندارد و لازم است تحقیقات بیشتر و بایستهتری در تاریخ اسلام به ویژه این بانوی گرامی صورت گیرد.
مطهری با اشاره به کنیه حضرت خدیجه(س) که به «ام المومنین» معروفاند، اظهار کرد: همان طور که باید برای امام علی(ع) لقب «امیرالمومنین» را به کار ببریم، برای ایشان نیز لقب «ام المومنین» را قرار دادهاند و همه باید در ذکر نام ایشان این لقب را به کار ببریم و ایشان را تکریم کنیم.
جایگاه حضرت خدیجه(س) در نزد ائمه(ع)
رئیس انجمن تاریخپژوهان حوزه علمیه با اشاره به روایتی از امام صادق(ع) مبنی بر اینکه وقتی خدیجه علیها سلام وفات کرد، فاطمه علیها سلام به رسول خدا پناه برد و به دور پیامبر میچرخید و میگفت: «پدر جان، مادر من کجاست؟» ادامه داد: در روایت آمده است که جبرئیل علیه السلام نازل شد و عرضه داشت: ای رسول خدا، پروردگارت امر فرمود به فاطمه سلام برسان و بگو مادرش در خانهای است از یاقوت و زبرجد که اتاقهایش از طلا و ستونهایش از یاقوت قرمز ساخته شده و با آسیه و مریم همنشین است.
مطهری تاکید کرد: ائمه(ع) افتخار میکردند که مادرشان حضرت خدیجه(س) است و حتی امام حسین(ع) نیز در احتجاج با لشکریان یزید میفرمودند که همه شما میدانید که جده ما خدیجه(س) و مادر ما دختر رسولالله است و با این حال به جنگ ما آمدهاید.
وی در ادامه با بیان اینکه خلأهای تحقیقاتی در عرصه تاریخ اسلام زیاد است، بیان کرد: اگرچه کارهای زیادی در موضوعات تاریخ اسلام صورت گرفته، اما نوعی سرک کشیدن به تاریخ اسلام بوده و باعث شده محققان جدید تمایلی برای ورود به این عرصه نداشته باشند، در حالی که باید رویکرد جدیدی را در این زمینه اتخاذ کنیم.