سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژههای مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم.
در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
**********
روزنامه اعتماد متعلق به رئیس شورای اطلاع رسانی دولت چهاردهم در مطلبی و با مقایسه گفتمان خاتمی و روحانی مدعی شد که روشنفکری خاتمی در سیاست خارجی زمینه ساز تحقق برجام شد.
این روزنامه نوشت:
بررسی این دیگاه نشان میدهد که نگاه روشنفکری خاتمی در عرصه سیاست جهانی بیشتر اثرگذار بوده و حتی میتوان گفت زمینهساز تحقق برجام نیز میتواند باشد. نگاه سیاسی - امنیتی روحانی کشور را در چاله برجام تعبیه شده باراک اوباما گیر انداخته است، هرچند کوششهای او و محمدجواد ظریف با همه نگاههای واقعنگرانهاش نتوانست به سرانجامی دلخواه برسد. البته که ظریف نه سیاستمدار تعیینکنندهای بود و نه روشنفکر روشنبینی که با خندههایش بتواند فضای سیاسی ایران را در عرصه بینالمللی تلطیف کند. همچنان که در جایگاه شورای راهبری و معاون راهبردی پزشکیان آن طوری که باید و شاید نتوانست در فضای سر و سامان دادن به مسائل پرتنش امروز ایران به تناسب عمل کند.
اعتماد همچنین می نویسد:
باید پذیرفت که ظریف سیاستمدار خوبی نبوده و نیست و شاید هم به درد همان دانشگاهی میخورد که برود و تئوریهای بینالملل غربیها و به ویژه امریکاییها را درس بدهد و فارغالتحصیلان این رشته را در انطباق با وضعیت ایران دچار سرگردانی و تناقض کند.
این روزنامه اصلاح طلب اما در ادامه و با تاکید بازگشت به راه فراموش شده خاتمی به عنوان راهبردی برای همگرایی، توسعه و آزادی به دولت سیزدهم پیشنهاد می کند، به نظر میرسد احیای برجام باید از طریق احیای گفتوگوی تمدنهای خاتمی در سال 2001 به سرانجام برسد.
به نظر میرسد که اختلافات درونی میان اصلاحطلبان برای تسخیر و سهمخواهی بیشتر از اندرونی آرام آرام بیرون افتاده و رسانه شده است، این حوادث نتیجه خوبی برای رئیسجمهور نخواهد داشت!
تلاش اصلاح طلبان برای کلید زدن خط مذاکره در نیویورک
یک روزنامه اصلاح طلب به نقل از یک کارشناس مسائل بین الملل مدعی شد که موضع اخیر وزیر خارجه ایران یک گام اولیه برای مذاکرات احتمالی میان ایران و غرب است.
روزنامه شرق در یادداشتی با اشاره به اهمیت سفر رئیس جمهور به نیویورک نوشت:
اینکه آقای عراقچی اذعان دارد برجام به شکل سابق دیگر قابل احیا نیست و تهران آماده گفتوگو با آمریکا تحت هر شرایطی و با هر دولتی است، خودش میتواند یک گام رو به جلو باشد، چون این دو موضعگیری خبر از دو تغییر مهم در سیاست خارجی ایران میدهد. بنابراین به رغم وجود این شرایط سخت در دیپلماسی، امکان پیگیری مذاکرات و به نتیجه رسیدن آن وجود دارد.
وی با بیان اینکه محتملترین سناریو این است که دو طرف به یک تفاهم اولیه درباره زمانبندی کلی برای مذاکرات چند ماه آینده برسند، تصریح کرد، درعینحال و در یک سناریوی احتمالی دیگر امکان دارد مذاکرات پشت پرده دولت چهاردهم با طرفهای غربی آغاز شود. چون مذاکرات محرمانه و پشت پرده و چراغخاموش دردسر کمتری دارد و رسانهها کمتر آن را پوشش میدهند و این مذاکرات محرمانه مانند سال 90 (شمسی) میتواند مقدمهای برای مذاکرات جدیتر، علنی و رسمی چند ماه بعد و پس از مشخصشدن نتایج انتخابات ریاستجمهوری آمریکا باشد.
شرق در ادامه نوشته است:
آن زمان رسیدن به توافق راحتتر است؛ یعنی اگر در مذاکرات محرمانه، بحثهای اولیه انجام شده باشد، دیگر در مذاکرات علنی و رسمی رسیدن به توافق با موانع کمتری همراه خواهد بود.
گفتنی است نگاهی به خطوط عملیات روانی اصلاحطلبان بیانگر آن است که آنان در مطالبی میکوشند تا محور مذاکرات را دوباره برجسته ساخته و تاکید کنند که سفر پزشکیان به نیویورک بیش از آنکه بستری برای بیان سیاست های اصولی جمهوری اسلامی باشد، بستر احیای مذاکرات میباشد.