
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) آیتاللهالعظمی عبدالله جوادی آملی ظهر امروز دوم مهر در درس تفسیر سوره زمر در مسجد اعظم و در اولین جلسه درسی ایشان در سال تحصیلی جدید حوزه، گفت: سوره زمر به حسب ظاهر آیات، در مکه نازل شده است؛ زیرا در این سوره به مباحث اصلی و اساسی قرآن و اصول دینی اشاره شده است.
وی افزود: محل صدور قرآن، خداوند و منتهای آن قلب پیامبر اسلام است و ادبیات عرب قدرت و توان بیان و تبیین حق کلمات و جملات قرآن را ندارد.
دنیا بازیچه نیست
این مرجع تقلید عنوان کرد: خداوند بیان میدارد که من آسمان و زمین را به حق آفریدم و در ساختار نظام خلقت موادی جز حق را نگذاشتم؛ این دنیا بازیچه نیست و انسان نیز بازیچه و در حال بازی نیست؛ همه این دنیا بر محور حق بنا شده است و هیچ کاری لهو و لعب نیست.
وی گفت: حقشناسی کاملا فهمی است و علوم تجربی توان شناخت حق را ندارد؛ زیرا علوم تجربی توان تشریح مصالح ظاهری را دارد، ولی این زمین و زمان بر اساس مصالح حق ساخته شده است و علوم تجربی توان حس آن را ندارد.
ایتالله جوادی آملی یادآورشد: قرآن مثل باران به زمین نازل نشده است؛ بلکه در مورد باران بیان میشود که باران رابه زمین ریختیم، ولی در مورد قرآن بیان میدارد که قرآن را به قلب پیامبر آویختیم؛ یک طرف این طناب دست خداست و هر کس که به این ریسمان چنگ زد، خداوند او را به مقصد میرساند.
وی با بیان اینکه خداوند در قرآن، ابتدا از مبدا فاعلی سخن میگوید و بعد آن را تفسیر میکند تصریح کرد: در مرحله بعد به فرودگاه آن اشاره و سپس خروجی را بیان میکند؛ درست است که خداوند مباحث فقهی را در قرآن بیان میکند ولی همه این مباحث چون از مبدا حکمت بینهایت صادر شده است، حکیمانه است.
استفاده مردم؛ مقصد نهایی نزول قرآن
این مرجع تقلید اظهار کرد: اگر گفته میشود که خداوند حکیم است پس از سخنی که میگوید از مبدا حکمت صادر میشود؛ قلب پیامبر یک منزلگاه موقت بود و مقصد نهایی، حضور قرآن در بین مردم بود؛ واسط این کلام الهی، پیامبر اکرم است زیرا خداوند وحی خود را بر انسان از سه مسیر مستقیم، با واسطه فرشتگان و انبیا ارسال میکند.
ترس از مرگ موجه نیست
وی گفت: تاسف قرآن هم این است که چرا انسانها با این دنیای پرحکمت، این چنین خود را سرگرم بازیهای دنیا کرده و از حقیقت بازمانده است؛ انسان ابدی است و برای یک دنیای ابدی توشه ابدی نیز نیاز دارد؛ به همین دلیل انسان نباید ترسی از مرگ داشته باشد، زیرا انسان است که مرگ را میمیراند.
جوادی آملی یادآورشد: خداوند بخشنده است و داده و ندادهاش از همین بخشش ناشی میشود زیرا انسان نمیتواند صلاح خود و اتفاقات پیش رویش را بداند و خدا به احوالات آینده انسان آگاه است.
وی گفت: کمال معنوی انسان به حدی است که بتواند خداوند را بشناسد و اگر انسانی به مرتبهای که خدا از او خواست نرسید، مشکل اوست نه خداوند متعال؛ همه انسانها عائله خداوند هستند و پیش خدا حساب و کتاب دارند و حتی مارها و حیوانات ریز هم روزیشان مقرر شده است.
این مفسر قرآن بیان کرد: تمام خلقت خداوند و حکمت الهی یک دست و تمام است و عبادات انسان نیز باید یک دست باشد تا بتواند گوهر وجودی خودرا صیقل داده و به کمال برساند و با ذات الهی یکی شود.
وی تصریح کرد: خداوند خصلت افرادی که بیراهه رفتند را بیان میکند که برخی از آنها تا درجه عالی رفته و بعد سقوط کردند و برخی تا قله نیز رسیدند و سقوط کردند و عده دیگر انسانها نیز در کف بودند و پیشرفتی نداشتند و در همان مذلت باقی ماندند.
وی گفت: خداوند در سوره زمر به برخی از این کفار و جاهلان اشاره میکند که دلیل تمام کارهای خود را نیاکانشان میدانستند و معیار خوب و بد برای آنها سخنان و فعل نیاکانشان بود.
صاحب تفسیر تسنیم عنوان کرد: خدایی که «لاَ إِکْرَاهَ فِی الدِّینِ»(256 سوره بقره) را مطرح میکند، 124هزار پیامبررا میفرستد تا راه را به مردم نشان دهند و در سوره بقره نیز انسان را از عقوبت راه شر میترساند، زیرا آزادی تکوینی هیچ ربطی به قید و بند تشریعی ندارد.