ماهان شبکه ایرانیان

آیت‌الله‌العظمی جوادی‌آملی:

حق‌الناس با استغفار بخشیده نمی‌شود/ گناه؛ سم وجود انسان

گروه حوزه‌های علمیه: صاحب تفسیر گرانقدر تسنیم، گناه را سمی برای وجود انسان دانست و تاکید کرد: حق الناس از دسته گناهانی است که تنها با استغفار بخشیده نمی‌شود و باید حق مردم را پرداخت کرد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) آیت‌الله‌العظمی عبدالله جوادی آملی، امروز 8 دی ماه در درس تفسیر خود در مسجد اعظم قم با بیان اینکه سوره زمر به بحث از مشرکان پرداخته است، گفت: بشارت و انذار نقش زیادی در دیندار کردن و پذیرش توحید از سوی مردم دارد، ولی مشرکان از توحید مشمئز هستند چون خلاف عقیده آنان است.

وی افزود: تعبیر قرآن کریم این است که مشکل اصلی مشرکان، توحید نبود، زیرا خدا را خالق کل شیء می‌دانند، مدیر کل و رب العالمین می‌دانند و قبول داشتند ولی درباره ربوبیت‌های جزیی مانند اینکه چه کسی امور را تدبیر می‌کند، مانند رزق و شفای بیماری و پیروزی در جنگ و ... دچار مشکل بودند.

این مفسر قرآن بیان کرد: پس آنان با توحید ذات و رب و مدیر مشکلی نداشتند، بلکه در ربوبیت جزیی مشکل داشتند و اساس کار آنان این است که می‌خواستند آزاد باشند.
وی اظهار کرد: مهم‌ترین اثر توحید، اعتقادآوری به معاد است وگرنه هر کسی فکر می‌کند هرکاری که دوست دارد باید انجام دهد. آن وقت چگونه می‌توان این جامعه را اداره کرد. این که فرمود «وَأَن لَّیْسَ لِلْإِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَى»﴿آیه 39 سوره53) این طور نیست که اگر ما کاری کردیم کار در اختیار ماست نه ما در اختیار آن هستیم .

ناامیدی از رحمت خدا پذیرفته قرآن نیست

این مرجع تقلید اظهار کرد: فرمود به بندگان من، آنها که مرا قبول کرده‌اند، هم عبودیت و هم ربوبیت مرا پذیرفته‌اند، بگو یا «عبادی» کسانی که در گناه اسراف کرده‌اند، مبادا ناامید شوید و تعابیر نیز لطیف و رحمت‌آمیز است؛ فرموده است «قُلْ یَا عِبَادِیَ الَّذِینَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِیعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِیمُ»(53 سوره 39) و اگر فرموده بود «انه» هم کافی بود، ولی با مضارع استفاده کرده که استمرار در بخشش را بفرماید و اسم «الله» را نیز آورده و تاکید موکد کرده است همچنین سخن نیز از ذنب نیست، بلکه از ذنوب است.
این مفسر قرآن عنوان کرد: هیچ گناهی نیست که مشمول مغفرت الهی نباشد، چه فردی، اجتماعی و سیاسی و ... همه راه بخشش دارد بعد فرمود تنها کسی که غفور و رحیم است اوست و راه حل را نیز مشخص کرده است.
وی با اشاره به فرمایش قرآن که خداوند همه ذنوب را می‌بخشد، تاکید کرد: در رحمت را خدا باز کرده است، اما در سوره نساء گذشت که خدا با توبه گناهان را می‌بخشد نه بدون توبه به دلیل آیات فراوانی که موید این مطلب است؛ البته توبه حق الناس غیر از استغفار، پرداخت حق مردم است و برخی دیگر نیز حق الله که راه توبه خود را دارد.
صاحب تفسیر تسنیم بیان کرد: مشرکان در صدر اسلام با پذیرفتن اسلام توبه کرده و مسلمان شدند و الیوم نیز توبه پذیرفته است هم برای مسلمانان گرفتار فسق و هم کسی که مسلمان نیست و می‌خواهد مسلمان شود. ولی بدون توبه هیچ ملحد و مشرکی بخشیده نمی‌شود.
این مفسر با اشاره به «یغفر دون ذلک لمن یشاء» گفت: این که لمن یشاء کیست نمی‌دانیم؛ کسی فرزند شهیدی دارد اجدادش کار خیری کرده‌اند؛ که در سوره کهف در داستان موسی و خضر گذشت که موسی(ع) به خضر گفت چرا مشکل بچه یتیم‌ها را حل کردی گفت جد هفتم یا هفتادمش کار خوبی کرده بود «وَکَانَ أَبُوهُمَا صَالِحًا» (82 سوره 18) بالاخره این طور نیست که کسی کار خیری بکند و فراموش شود.
وی تاکید کرد: ما همیشه باید بین تبشیر و انذار باشیم، زیرا از کجا معلوم است که ما را ببخشد. درست است خدا می‌بخشد، اما برابر مشیتش، فرموده می‌بخشد «لمن یشاء» ولی معلوم نیست ما هم جزء «من یشاء» باشیم. هیچ کس نمی‌تواند بگوید من مشمول آیه هستم.
این مفسر قرآن عنوان کرد: همه گناهان سمی است در وجود خود انسان؛ اگر کسی بخواهد بالاصالة آن را بررسی کند سمی است که به جان خودش وارد می‌کند حتی در قتل هم خطر آدم‌کشی دامنگیر خود اوست و شعاع این ظلم به دیگری می‌رسد.
وی بیان کرد: گناه با درون و فطرت ما سازگار نیست همان طور که غذای مسموم با جان ما نمی‌سازد؛ لذا تبشیر و انذار یادآوری فطرت است.

مرگ همه را له می‌کند

وی با اشاره به شدت و حدت مرگ تصریح کرد: مرگ بغتة می‌آید و شما را مبهوت می‌کند؛ شدت مرگ آنقدر زیاد است که همه مغزها و اعصاب را له می‌کند و روح تنها می‌ماند و جسم مثالی تا دوباره در قیمات به جسم اولی برگردد.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان