سرویس سیاست مشرق- پخش تصویر دیدار یک ساعته گروهی هفت نفره با رئیس جمهور در شبکههای اجتماعی بازتاب جالب توجهی پیدا کرده است؛ اغلب این افراد از اعضای ستاد انتخاباتی مسعود پزشکیان در انتخابات هستند اما در این جمع حضور دو فعال قومیتگرا بازخوردهای منفی زیادی پیدا کرده استتا جایی که بسیاری از فعالان سیاسی حتی از میان جناح اصلاحطلب این دیدار را خلاف امنیت ملی ارزیابی کردهاند.
منصور حقیقتپور، نماینده پیشین مجلس و از چهرههای سیاسی نزدیک به رئیسجمهور در شبکه اجتماعی ایکس و با هشتک تجزیه طلب درباره این دیدار نوشت: آقای پزشکیان، یونس تبریزلی را میشناسید؟ که با ایشان جلسه تشکیل میدهید، اگر میشناسید واقعا برای شما متاسفم اگر نمیشناسید کسانی که در دفتر شما این جلسه را تشکیل دادند را عزل کنید!
در این جمع، نام کسی که بیشتر در شبکههای اجتماعی مورد توجه قرار گرفته، یونس زارعیون با عنوان مجازی «یونس تبریزلی» است که گویا در میان گروهکهای تجزیهطلب آذربایجانی نامی آشناست.
این شخص دارای سوابق متعدد ضد امنیتی از جمله همکاری با گروهکهای پان ترکیستی و تجزیهطلب بوده و در دوران دانشجویی به پاس کنشهای مدنی و سیاسی ضدایرانیبه عضویت گروهک «حرکت ملی آذربایجان» درآمده است. طبق نقل وبسایتهای ضدانقلاب، یونس زارعیون تاکنون چهارمرتبه در سالهای 1390، 1400، 1401 و 1402، در تبریز بازداشت شده است.
زارعیون همچنین در فضای مجازی هم فعال است و از اینکه اعلام کند یک تجزیهطلب است، هیچ ابایی ندارد. صفحه او در شبکههای اجتماعی با هدف تحریک و ایجاد گسلهای قومیتی فعال است.
نکته جالب آنکه در حالی که در پست مشترک این هفت نفر درباره دیدار با مسعود پزشکیان گفته شده جلسه درباره امکانات رفاهی و بهبود مسیرهای ارتباطی تبریز برگزار شده است، اما یونس زارعیون که در سالهای اخیر مشغول اهانت به اقوام ایرانی بود، پس از دیدار با رئیس جمهور نیز دست از اختلافافکنی بین اقوام بر نداشته و مدعی شده در جلسه با آقای پزشکیان درباره هورالعظیم، اعراب و چین گفتگو کرده است!
بخش دیگر فعالیتهای زارعون در فضای مجازی ایران، مربوط به شبکه کلابهاوس است که دائما در اتاقهای مشترک با منافقین، به تحلیل درباره «تجزیه ایران» میپردازد.
شخص دوم این گروه، سیامک کوشکی است که همچون یونس زارعیون، در دوران دانشجویی به دلیل فعالیتهای ضدایرانی و تجزیهطلبانه بازداشت شده و هربار در زندان یکدیگر را همراهی کردند. در یکی از این موارد، جمعی از دانشجویان بهایی بازداشت شدند که نام سیامک کوشکی هم در لیست بازداشتیها به چشم میخورد.
سیامک کوشی هم در فضای مجازی حسابی فعال است و در اغلب مواقع او را با پرچم آذربایجان میبینیم که گویا این سرزمین را در تبریز، وطن خود خطاب میکند.
فارغ از این که کانال ارتباطی این افراد با نهاد ریاست جمهوری چه کسی بوده، اما نگرانیها درباره این دست دیدارها در پاستور مبنای درستی دارد، از جمله آنکه یکی از مسائلی که دغدغهی برخی دستگاهها بابت ثبت نام پزشکیان در انتخاباتهای ریاست جمهوری از گذشتهی دور بوده، احتمال روحیههای قومیت گرایانهی وی است! مهمتر اینکه درباره محتوای این جلسه ادعاهای واضح و قانعکنندهای شنیده نمیشود.
البته در واکنش به این موج از انتقادات شاهد برخی دفاعیات و توضیحات ضعیف هم بودیم به عنوان نمونه سید مهدی طباطبایی، معاون ارتباطات دفتر رئیسجمهور حاشیههایی که درباره این ملاقات پزشکیان در فضای مجازی ایجاد شده را دقیق ندانست و نوشت: در میان انبوه جلسات ایشان حضور افرادی با دیدگاههای مختلف در یک جلسه عمومی هرگز به معنی تأیید دیدگاههای شخصی افراد نیست!
درباره اطلاع رئیسجمهور از هویت این فرد، میتوان چند گمانهزنی داشت؛ اول اینکه پزشکیان از هویت او مطلع نبوده که همین عدم اطلاع هم عذر موجهی نیست. چون نشان میدهد پزشکیان به اعتماد کسانی از دفتر خود این دیدار را پذیرفته که همین دیدار نشان میدهد قابل اعتماد نبودهاند. اگر هم پزشکیان میدانسته در حال دیدار با چه کسی است که مسئلهای قابل پیگیری خواهد بود زیرا که رئیسجمهور باید نفر اول در دفاع از تمامیت ارضی کشور باشد، نه آنکه کسانی را به حضور بپذیرد که با فحاشی و الفاظ رکیک در فضای عمومی توییتر نسبت به مخالفان تجزیه ایران یا غیر آذریها صحبت میکند.»
شهاب طباطبایی، فعال سیاسی اصلاحطلب و نزدیک به ستاد پزشکیان نیز گفته است که شنیدن حرف دیگران، به منزله اعتبار و تأیید کردن آنها نیست. ما این دو را باهم اشتباه میگیریم. در اصل اینکه شکل کار میتوانست بهتر از این باشد یک حرف مطرح است، اما اینکه ماهیت این کار، یعنی ملاقات با کسانی که دیدگاههای متفاوت و نظراتی داشته باشند که با ما فاصله داشته باشد کار خوبی است یا نه بحث دیگری است. باید این دو را از هم جدا کنیم؛ ممکن است ما اصلاً مخالف آن نظرات و دیدگاهها باشیم، سؤالم این است که این موضوع ایرادی دارد؟ مسئله این است که این افراد در داخل کشور زندگی میکنند یا نه؟ شناسنامه دارند یا خیر؟ اگر بشود با روشهایی جذبشان کرد بهتر است یا دفعشان کرد؟
اما این دست پاسخها نمیتواند نگرانیها نسبت به رفتو آمدهای مشکوک به ساختمان ریاست جمهوری را کم کند، زیرا افراد دعوت شده اعضای یک گروهک تجزیه طلب هستند، در اهداف راهبردی این گروهک آمده که به دو صورت در ایران و آذربایجان کنترل میشوند. فعالیت بخشی از اعضای این گروهک به صورت مدنی و اجتماعی است و در هیچکدام از اعتراضات خرد و کلان شرکت نمیکنند؛ هدف از کنترل این گروه این است که با عدم مشارکت در اعتراضات مدنی و صنفی استانهای آذری کشور، به آنها مشروعیت ندهند و تمرکز کامل معترضان بر براندازی، تجزیه و الحاق به آذربایجان کشیده شود. دسته دوم اما برای آشوبها ذخیره شدند و تا با هر جرقه در خیابان، با هویت اختصاصی «جنبش ملی آذربایجان»، مطالبات پانترکها را فریاد زده و جمعیت را هدایت کنند.
حرکت ملی آذربایجان، دسته اول را فعالین و طیفهایی عنوان میکند که بایستی از فرصت بوجود آمده از حضورشان در ایران، جهت تغییر افکار عمومی به مطالبات ملی پانترکها استفاده کنند و با فعالیت گسترده مدنی در نقاط مختلف آذری زبان ایران فاصله مردم آذری داخل کشور را با پانترکها کمتر و کمتر کنند.
برخی هم معتقدند با توجه به کنشهای مهدی پزشکیان، پسر رئیس جمهور در اینستاگرام که صفحه سیامک کوشی را دنبال و پستهای او را لایک میکند، ممکن است از این طریق فرصت گفتگوی یکساعته با دکتر پزشکیان را بدست آوردهاند. به خصوص اینکه چندی پیش هم تصویری از دیدار مهدی پزشکیان با دو چهره تجزیهطلب منتشر شده بود، این گمانهزنیها را افزایش داده است.
البته رئیسجمهور هم لازم است به این چالش توجه کند که ایران یکپارچه فرهنگی و ملی همه اقوام را قویتر خواهد کرد و فراموش نکند که مردمی که امروز در امتداد ادامه دولت رئیسی به صحنه آمدند و حماسه ساختند، خاطرات خوشی از اقدامات جهادی آن شهید عزیز در خدمترسانی به همه اقوام دارند، در ایران اقوام مختلف یک مزیت است و نه یک تهدید!
در ادامه واکنش کاربران به این جلسه یک ساعته و پرحاشیه را مشاهده کنید: