خبرگزاری رویترز در گزارشی از شهر بیت لحم در منطقه کرانه باختری فلسطین با تیتر " عید میلاد دیگری بدون شادی در بیت لحم و خانواده های مسیحی از کرانه باختری می روند" نوشت:
ادامه جنگ غزه باعث شده برای دومین سال متوالی، بیت لحم از شادی میلاد مسیحی محروم باشد. جنگ غزه باعث شده بیت لحم از بازدید گردشگرانی که معمولا هر ساله در هفته های مانده به سال نو میلادی، به این شهر می آیند نیز محروم شود. این شهر فلسطینی محل کلیسای مهد (محل تولد عیسی مسیح) است. همزمان بسیاری از ساکنان این شهر تلاش می کنند راهی برای خروج از کرانه باختری بیابند.
میدان المهد روبه روی کلیسای المهد، خلوت خلوت است و فروشگاه های هدایای یادگاری هم بسته اند.
همچنین برای دومین سال پیاپی، هیچ برنامه ای برای قرار دادن درخت کریسمس تزئین شده با چراغ ها در میدان اصلی این شهر باستانی وجود ندارد. شهری که به عنوان زادگاه عیسی مسیح شناخته می شود و در کرانه باختری اشغالی قرار دارد.
"عیسی ثلجیه" کشیش ارتدوکس که در کلیسای "المهد" فعالیت می کند میگوید: "با توجه به شرایط سختی که شهرهای فلسطینی مان تجربه میکنند، بهویژه در غزه، وضعیت برای اینکه مظاهر شادی و نورپردازی و درخت کریسمس و آذین بندی را نشان دهیم دشوار است. پس این جشن داخلی خواهد بود... دعا. محدود به دعا و مناسک مذهبی در داخل کلیساها خواهد بود".
وی افزود: بسیاری از خانواده های مسیحی در منطقه کرانه باختری، در غیاب گردشگری که به اقتصاد آنها ضربه زد روحیه شان هم تحت تاثیر قرار گرفت و با وجود تهدید مستمر و موجود درباره بروز خشونت در کرانه باختری، تلاش می کنند راهی برای خروج بیابند.
او ادامه داد: مهاجرت از شهر بیت لحم هر روز و هر ماه بیشتر می شود. خانواده هایی را می بینیم که هر روز خارج می شوند به شهرهای مختلف در جهان می روند. قطعا، این وضعیت، تاثیر منفی بر شهر بیت لحم می گذارد. به ویژه که حضور مسیحی در این شهر، مهم است.
نسل به نسل، تعداد مسیحیان در سراسر خاورمیانه در حال کاهش است. کرانه باختری استثنا نیست.
مسیحیان در سال 1947 (57 سال قبل) آخرین سال قیمومیت بریتانیا در فلسطین، 85 درصد شهر بیت لحم مسیحی بودند. براساس آمارگیری سال 2017 ، جمعیت این شهر ، 215 هزار و 514 نفر است که در میان آنها 23 هزار مسیحی هستند. این یعنی در این سال تنها 10 درصد از جمعیت شهر، مسیحی اند.
ساکنان شهر بیت لحم می گویند آمار خروج از این شهر، در ماه های اخیر افزایش یافته است. زندگی در این شهر به لحاظ اقتصادی و به دلیل محدودیت های رفت و آمد در کرانه باختری از سوی اشغالگران اسرائیلی، سخت شده است.
"علاء افتیم" یکی از ساکنان بیت لحم که رستوران فلافل را اداره می کند توضیح داد چگونه پسر عمویش به تازگی برای زندگی به استرالیا رفت.
او به رویترز گفت در شرایط فعلی که در آن زندگی می کنیم بسیاری از خانواده های مسیحی از کرانه باختری به خارج از کشور مهاجرت می کنند. به استرالیا، به آمریکا. به دلیل شرایط سخت زندگی و شرایط سخت اقتصادی، مردم به دنبال فرصت های بهتر زندگی، برای آینده، برای فرزندان خود و برای آموزش هستند. مردم به دنبال آینده ای بهتر هستند.
افتیم ادامه داد: در شرایط نبود امنیت، چگونه میان استان ها در کرانه باختری باید رفت و آمد کرد؟ از بیت لحم به رام الله؟ الخلیل یا اریحا؟
منطقه کرانه باختری از سال 1967 تاکنون در اشغال نظامی ارتش اسرائیل است. فلسطینی ها می خواهند کشور مستقل خود را به پایتختی شهر قدس شرقی در این منطقه در کنار منطقه غزه برپا کنند.
اسرائیل در سراسر کرانه باختری، شهرک های یهودی نشین ایجاد کرده است که از نظر سازمان ملل متحد و اکثر کشورهای جهان، غیرقانونی هستند. این شهرک ها براساس برداشت هایی از تورات کتاب دینی یهودیان، تاسیس شده اند.
در دولت فعلی اسرائیل، شماری از وزیران شهرک نشین حضور دارند. آنها این شهرک ها را تایید می کنند و خواستار گسترش آنها هستند.
از زمان آغاز جنگ اسرائیل در غزه در مهر ماه سال گذشته تاکنون، خشونت ها در سراسر منطقه کرانه باختری هم افزایش یافتند. در کرانه باختری، صدها نفر از فلسطینی ها در درگیری های مسلحانه با ارتش اسرائیل کشته شدند. از جمله آنها ، جوانانی بودند که به سمت اسرائیلی ها سنگ پرتاب می کردند و افراد عادی که در خیابان در حال عبور بودند.
مقامات اسرائیلی هم می گویند دهها نفر از اسرائیلی در حملات فلسطینی ها کشته شده اند.
رفت و آمد میان شهرها و روستاها در کرانه باختری به دلیل محدودیت های اسرائیل، در بهترین حال، به سختی انجام می شود. هم اکنون این وضعیت به رنج روبه افزایشی در کرانه باختری تبدیل شده است.
"منذر اسحاق" کشیش / روحانی مسیحی در کلیسای لوتر در بیت لحم هم گفت: علاوه بر خانواده های مسیحی، خانواده های مسلمان هم در حال مهاجرت هستند.
او ادامه داد: این ترس از اینکه جنگ به کرانه باختری کشیده شود وجود دارد. به ویژه بعد از اینکه شهرک نشینان مسلح شده اند و قصد الحاق کرانه باختری به اسرائیل مطرح شده است. وضعیتی از ترس وجود دارد.
"ایتمار بن غفیر" وزیر امنیت داخلی اسرائیل و چهره تندرو قبل از این گفته بود از زمان آغاز جنگ غزه در مهر ماه گذشته تاکنون بیش از 120 هزار قطعه سلاح در میان شهرک نشینان یهودی اسرائیلی در کرانه باختری توزیع شده است. او هدف از این اقدام را دفاع شهرک نشینان از خود دانسته بود.
کرانه باختری حدود 3 تا 3.5 میلیون نفر جمعیت دارد. علاوه بر این، حدود نیم میلیون نفر شهرک نشین در این منطقه هستند.