نتایج تجزبهوتحلیل آخرین رتبهبندی ابررایانههای تاپ 500 (TOP500، قدرتمندترین سیستم کامپیوتری غیرتوزیعشده در جهان) از منظر کشوری تا نوامبر 2024 حاکی از آن است که ایالات متحده آمریکا 172 سیستم دارای بیشترین قدرت محاسباتی در سطح جهانی و بالاترین ارزش ترکیبی حداکثر عملکرد قابل دستیابی، با 6.5 میلیون ترافلاپس (TFlops) است.
به گزارش ایمنا، یک ترافلاپس بیانگر یک تریلیون عملیات ممیز شناور در ثانیه است. پس از ایالات متحده آمریکا، دیگر کشورهای برتر از نظر قدرت محاسباتی ژاپن، ایتالیا و سوئیس هستند.
قدرتمندترین سیستم ژاپن، سوپرکامپیوتر فوگاکو (Fugaku) است که توسط مرکز همکاری ریکن اند فوجیتسو (RIKEN and Fujitsu) در ژاپن با 1.2 میلیارد دلار سرمایه توسعه پیدا کرده است. این مرکز فناوری پیشرفته کامپیوتر کوانتومی ریکن را با استفاده از مدارهای ابررسانا با فناوری محاسباتی فوجیتسو و دانش کاربردی برنامههای فناوری کوانتومی بر اساس دیدگاههای مشتری یکپارچه میکند تا بهطور مشترک تحقیق و توسعه را در راستای کاربرد عملی رایانههای کوانتومی ابررسانا انجام دهد و زمانی قدرتمندترین ابررایانه جهان بود. با این حال پس از چند سال، سیستمهای جدیدتری همچون الکاپیتان آمریکا با هزینه ساخت کمتر (حدود 600 میلیون دلار)، بهطور قابلتوجهی از آن قدرتمندتر شدند.
رتبهبندی نادرست چین
چین در نسخه نوامبر 2020 تاپ 500، از نظر حداکثر عملکرد پس از ایالات متحده آمریکا و ژاپن، در رتبه سوم قرار گرفت. این کشور دارای 214 سیستم دیگر در این رتبهبندی بود و بیشترین امتیاز را نسبت به هر کشوری داشت، با این حال امروزه با تنها 63 سیستم در تاپ 500 رتبه هفتم را به خود اختصاص داده است، اما این رتبه به احتمال زیاد نادرست است. بسیاری بر این باورند که چین به دلایل ژئوپلیتیکی جزئیات جدیدترین ابررایانههای خود را مخفی میکند. این یک وضعیت شناخته شده است که چین این رایانهها را دارد و مدتی است که با آنها کار میکند.