عصر ایران- معمولا زمانی که درگیر سرماخوردگی، آنفلوانزا و کرونا شده اید تمایلی خاصی به خوردن غذا ندارید و این حالتی طبیعی در هنگام کسالت محسوب می شود. اما غذاهایی که زمان سرماخوردگی(به طور کلی) مصرف میکنید، میتوانند بر بهبودی شما اثر بگذارند و این یک مساله بسیار مهم است که باید بدان توجه شود.
غذاهایی که خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی دارند، میتوانند علائم شما را کاهش دهند، مدت زمان بیماری را کوتاه کنند و از سرماخوردگیهای آینده جلوگیری کنند.
1. سوپ مرغ
یک کاسه سوپ مرغ مخصوصا زمانی که سرما خوردهاید، مفید است و البته این نسخه خانگی مادران و مادربزرگ های ما بوده که کاملا اثرگذار هم هست.
این سوپ منبع خوبی از پروتئین، ویتامینها و مواد معدنی است. همچنین حاوی الکترولیتهاست که میتواند بدن شما را هیدراته نگه دارد. بخار گرم آن همچنین میتواند به پاکسازی گرفتگی بینی و سینوسها کمک کند.
2. مرکبات
مرکباتی مانند پرتقال، گریپفروت، نارنگی و لیمو سرشار از ویتامین C هستند که می توانند سیستم ایمنی بیمار را تقویت کنند. ویتامین C به افزایش تولید گلبولهای سفید خون کمک میکند که با عفونتها مبارزه میکنند.
برخی تحقیقات همچنین نشان دادهاند که ویتامین C ممکن است مدت زمان سرماخوردگی را کمی کوتاه کند. آب میوههایی مانند آب پرتقال نیز حاوی مقادیر زیادی ویتامین C است. با این حال، اسید موجود در آنها گاهی ممکن است گلو را تحریک کند.
3. غذاها و نوشیدنیهای سرشار از آنتیاکسیدان
آنتیاکسیدانها موادی هستند که از آسیب به سلولها جلوگیری میکنند. غذاها و نوشیدنیهایی که حاوی آنتیاکسیدانهای زیادی هستند، میتوانند به مبارزه با بیماریها کمک کنند. برخی تحقیقات نشان دادهاند که آنتیاکسیدان کوئرستین ممکن است به پیشگیری از سرماخوردگی کمک کند.
4. غذاهایی با خواص ضدالتهابی
تحقیقات نشان دادهاند که غذاهای ضدالتهاب میتوانند به پیشگیری و درمان عفونتهای تنفسی کمک کنند. غذاهای ضدالتهاب معمولاً حاوی آنتیاکسیدانها هستند. نمونههایی از این غذاها عبارتند از: توتها، ماهی، سیر، زنجبیل، پیاز و زردچوبه.
5. فلفلهای تند
فلفلهای تند برای طعمدار کردن غذاها معروف هستند. آنها همچنین ممکن است به پاکسازی گرفتگی بینی شما در هنگام سرماخوردگی کمک کنند. برخی تحقیقات نشان دادهاند که کپسایسین، ماده فعال موجود در فلفلهای تند، ممکن است به کاهش علائم سرفه کمک کند.
6. زنجبیل
برخی تحقیقات نشان دادهاند که زنجبیل میتواند حالت تهوع مرتبط با بارداری یا درمان شیمیدرمانی را کاهش دهد. دیگر مطالعات نشان میدهند که زنجبیل ممکن است خواص ضدباکتریایی داشته باشد و به مبارزه با باکتریهای ایجاد کننده گلودرد کمک کند. میتوانید زنجبیل خام بجوید یا چای زنجبیل درست کنید تا به تسکین گلودرد کمک کند.
7. سیر
سیر حاوی آلیسین است که خواص ضدالتهابی، آنتیاکسیدانی و ضدباکتریایی دارد. یک مطالعه نشان داد که بزرگسالان مسنتری که عصارههای پیاز و سیر را روزانه مصرف میکردند، بهتر میتوانستند با عفونتهای تنفسی مبارزه کنند. میتوانید سیر را به غذاهای مورد علاقهتان اضافه کنید یا حتی آن را به صورت خام مصرف کنید.
8. چای بابونه
چای بابونه میتواند علائم سرماخوردگی مانند گلودرد را تسکین دهد. این چای حاوی آنتیاکسیدانها و ترکیباتی است که ممکن است التهاب را کاهش دهند. برخی تحقیقات نشان دادهاند که بابونه ممکن است به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند. زنان باردار و افرادی که سابقه آلرژیهای شدید دارند، باید قبل از نوشیدن این چای با پزشک مشورت کنند.
9. عسل
عسل خواص ضدباکتریایی دارد که میتواند به درمان عفونتها کمک کند. یک مطالعه نشان داد که عسل از مواد موجود در داروهای سرفه بدون نسخه (OTC) برای کودکان مؤثرتر است. نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که نباید به نوزادان زیر 12 ماه عسل داده شود.
10. زردچوبه
زردچوبه حاوی کورکومین است که ترکیبی ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی است. برخی تحقیقات نشان دادهاند که زردچوبه ممکن است به مبارزه با عفونتها کمک کند. میتوانید زردچوبه تازه مصرف کنید، آن را به صورت مکمل مصرف کنید یا پودر زردچوبه را به غذاهای مورد علاقهتان اضافه کنید.
11. گیلاس
گیلاس حاوی مقدار زیادی ویتامین C است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند. مصرف آب گیلاس ترش ممکن است خواب بهتری را نیز فراهم کند، زیرا این آب میوه حاوی تریپتوفان و ملاتونین است که خواب را تنظیم میکند. خواب کافی در زمان بیماری میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند.
12. هویج
هویج یک سبزی ریشهای شناخته شده است که حاوی بتاکاروتن است که ممکن است به عملکرد بهتر سیستم ایمنی بدن کمک کند. میتوانید هویج را خام مصرف کنید یا آن را به آبمیوهها، سوپها یا آشها اضافه کنید.
13. سبزیجات برگ سبز
سبزیجات برگ سبز، از جمله اسفناج، کلم کیل و کاهو، حاوی ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانهایی به نام پلیفنولها هستند که از سلولها در برابر آسیب محافظت میکنند. میتوانید سبزیجات برگ سبز را به اسموتی یا سوپ اضافه کنید یا آنها را به صورت تنها بخورید.
14. کیوی
کیوی حاوی ویتامینهای C و E، فولیک اسید، پتاسیم، مس، ویتامین K و پلیفنولها است. یک مطالعه نشان داد که کودکانی که کیوی طلایی مصرف کردهاند، کمتر احتمال دارد که سرماخوردگی یا آنفولانزا بگیرند.
15. ماهی چرب
ماهیهای چرب مانند سالمون، ساردین و تن منبع خوبی از پروتئین هنگام بیماری هستند. اسیدهای چرب امگا-3 موجود در سالمون ممکن است اثر ضدالتهابی داشته باشند. سالمون همچنین سرشار از ویتامین D است که برای سیستم ایمنی بدن مهم است. ماهی چرب همچنین نرم است و هنگام بیماری به راحتی قابل مصرف است.
5 غذا و نوشیدنی که باید از آنها اجتناب کنید
برخی غذاها، نوشیدنیها یا مواد وجود دارند که باید در صورت سرماخوردگی از آنها اجتناب کنید:
- کافئین: مصرف بیش از حد کافئین میتواند به سیستم ایمنی شما فشار وارد کند.
- الکل: الکل میتواند شما را دچار کمآبی کرده و سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف کند.
- غذاهای فرآوری شده: معمولاً حاوی مقدار زیادی شکر، چربی یا نمک هستند که میتوانند التهاب را افزایش داده و شما را احساس کسل بودن کنند.
- غذاهای سفت یا ترد: این غذاها میتوانند به گلو آسیب برسانند.
- غذاهای بسیار تند یا اسیدی: این غذاها میتوانند التهاب ایجاد کرده و موجب تحریک و مشکلات گوارشی در برخی افراد شوند.
درباره لبنیات چه کنیم؟
برای برخی افراد، لبنیات ممکن است بلغم را غلیظ کرده و علائم سرماخوردگی را بدتر کند. اما برخی محصولات لبنی مانند ماست حاوی پروبیوتیکها هستند که ممکن است به مبارزه با بیماری کمک کنند. به هر ترتیب اگر احساس میکنید مصرف لبنیات علائم شما را بدتر میکند، بهتر است از آنها اجتناب کنید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
اگر علائمی دارید که شدید هستند یا پس از چند روز از بین نمیروند، یا مشکلات تنفسی دارید، یا تب 38 درجه و بیشتر از آن که بیش از سه روز طول میکشد، یا استفراغ یا اسهال شدید دارید، باید با پزشک مشورت کنید.