به گزارش مشرق، 15 دیماه سالروز شهادت منصور ستاری فرمانده نیروی هوایی است که تصویر او روی پرده نقرهای، با فیلم «منصور» محصول سال 99 ثبت شده است. این فیلم برش مهمی از زندگی این شهید را روایت میکند و نقش همراهیبرانگیزی را از قهرمان قصه خود به تصویر میکشد.
بیشک شهدا و شخصیتهای مهم دیگری نیز هستند که قصه رشادتها و قهرمانی آنان میتواند دستمایه ساخت آثار سینمایی شود و بخشی از کمبود قهرمان در سینما را برطرف کند، به ویژه شهدایی که شاید چهره چندان آشنایی برای عموم مخاطبان نباشند و زندگی و ایثار آنها مغفول مانده باشد. به بهانه سالروز شهادت منصور ستاری، ویژگیهای فیلم «منصور» در پرداختن به قهرمان خود را بازخوانی کردیم.
سوژه مهم، اما مغفولمانده
قصه فیلم «منصور» به کارگردانی سیاوش سرمدی در سالهای پایانی دفاع مقدس میگذرد. شهید منصور ستاری به عنوان فرمانده نیروی هوایی ارتش، در تلاش است تا بتواند نیروی هوایی را تجهیز کند، اما در این مسیر با مشکلات و موانع مختلفی روبهروست. شرایط تحریم، نبود امکانات و سنگاندازیها در مسیر خودکفایی نیروی هوایی، باعث میشود کار شهید ستاری بسیار سخت و حتی ناممکن شود، اما این فرمانده با تدبیر و مدیریت خود، پشتکار، اراده قوی و همچنین اعتماد به نیروهایش گامهای مهمی در جهت تعمیر قطعات، ساخت و تعـــمیـر جـنـگـنــدهها بــــــرمی دارد. بــــــا وجـــود اقــدامـــات تاثــیــرگــذار شــهید مــنـصـور ســتــاری و ویـــــژگــــیهــای شـخصیتی جـالـب او، «منصور» اولین اثری بود که به شهید ستاری و اقدامات او در دوران جنگ تحمیلی میپرداخت.
یک قهرمان واقعی و ملموس
روایت فیلم «منصور» میتواند الگوی خوبی برای آثار مشابه باشد. فیلم برای خلق قهرمان خود، سراغ تحریف واقعیت یا اغراق در پرداخت شخصیت اصلی خود و سر دادن شعار نمیرود. همان طور که موفقیتهای شهید ستاری و نیروهایش را میبینیم، با شکست آنها نیز مواجه میشویم، اما آن چه مهم است عقب ننشستن شهید ستاری و اعتماد به نفسی است که این شخصیت بــه نـیــروهـای خــود مـیدهـد. طبیـعتا قـهـرمــان از دل هــمــیـن آزمـون و خـــطـــاهـــا، مـــمـــارســـت، تــلاش مـداوم و نـتـرسیـدن از شـکسـت خـلـق مـــیشـــود، نـــه این که روایت اثر تـنها بـر مـوفـقیتها مــتـــمـــرکـــز شـــود.
«منصور» از پرداخت دیگر ابعاد شخصیت شهید ستاری نیز غافل نمیماند تا تصویر این قهرمان در ذهن مخاطب کاملا شکل ببندد. در بخشهایی از فیلم میبینیم که نوع ارتباط شهید ستاری به عنوان یک فرمانده با سربازان و افرادی که جایگاه پایینتری نسبت به او دارند، همراه با تواضع و فروتنی است. نتیجه روایت واقعبینانه و قابل باور فیلم «منصور»، ارائه تصویری ملموس از یک قهرمان ملی است که احساسات تماشاگر را برمیانگیزد. فیلم «هایپاور» ساخته هادی محمدپور و محصول سال 1401 نیز با محوریت شهید ستاری و نقش نیروی پدافند هوایی ارتش در عملیات «والفجر 8» تولید شد، اما کیفیت ضعیف آن باعث شد این فیلم نه تنها مانند «منصور» مورد توجه قرار نگیرد، بلکه با انتقادهایی نیز مواجه شود.
انتخاب خوب محسن قصابیان
یکی دیگر از ویژگیهای فیلم «منصور» که باعث شد قهرمان قصه تحسین مخاطبان را برانگیزد و تماشاگر را با خود همراه کند، انتخاب محسن قصابیان و بازی خوب اوست. قصابیان پیش از این فیلم بیشتر به عنوان کارگردان شناخته میشد و در عرصه تئاتر نیز فعالیت کرده بود، اما مخاطب با یک نقش یا اثر مشخص، تصویر خاصی از او در ذهن نداشت. شباهت ظاهری قصابیان به شهید ستاری و گریم خوب او، در قدم اول کار این بازیگر را برای پذیرش نزد تماشاگر راحت کرده بود. محسن قصابیان نیز به عنوان بازیگر از پس ایفای نقش خود برآمده است. این بازیگر درگیری، تردید، نگرانیها و احساسات مختلف شخصیت را در بازی خود به نمایش گذاشته و تماشاگر، قصابیان را در نقش این شخصیت واقعی قبول میکند. این بازیگر پس از «منصور» در سریالهای تلویزیونی نقش شخصیتهای مثبت را ایفا کرد، اما امسال با یک نقش منفی در مجموعه نمایش خانگی «داریوش» دیده شد.