تولیت حرم امام خمینی با تأکید بر اینکه باید برای رفع فقر فرهنگ ایجاد کنیم، گفت: همه مسئولین سر سفره مردم نشستهاند و تحت هر شرایطی بدهکار هستند؛ این باید به فرهنگ تبدیل شود اما مختص مسئولین نیست.
به گزارش جماران، حجت الاسلام و المسملین سیدحسن خمینی طی سخنانی در دیدار رئیس و جمعی از کارکنان کمیته امداد امام خمینی(س)، با تبریک اعیاد شعبانیه و سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، گفت: در قرآن دوگانه اصحاب یمین و اصحاب شمال خیلی پررنگ است. در سوره حاقه دلیلش را میگوید. اینکه عدهای جزء اصحاب شمال میشوند دو دلیل بیشتر ندارد؛ یکی اینکه به خدا ایمان ندارد و دو اینکه به درد دردمندان توجه ندارد. یک کار دیگر هم باید انجام بدهند؛ باید تشویق کنند که این کار انجام شود.
تولیت حرم امام خمینی با تأکید بر اینکه باید برای رفع فقر فرهنگ ایجاد کنیم، افزود: همه مسئولین سر سفره مردم نشستهاند و تحت هر شرایطی بدهکار هستند؛ این باید به فرهنگ تبدیل شود اما مختص مسئولین نیست. طبق آیه قرآن، همه مردم نسبت به همنوع مسئولیت دارند. شرط انسانیت انسان این است که نسبت به همنوعش حساس باشد.
وی اظهار داشت: وظیفه انسانی، دینی و انقلابی ما این است که نسبت به محرومین و دردمندان توجه داشته باشیم؛ و دوم اینکه فرهنگسازی داشته باشیم و کاری کنیم که بقیه هم در این زمینه سهیم باشند. جامعهای که احساس همدردی کند باقی میماند. جامعهای جامعه میشود که مردمش نسبت به هم حساس باشند. این را باید در جامعه به عنوان یک قاعده بگذاریم والّا جامعه از درون تهی میشود.
سید حسن خمینی یادآور شد: روح دنیای سرمایهداری "فردگرایی" است؛ و مفهوم ایثار و همدردی کنار میرود؛ اما شما باید نسبت به همنوع حساس باشید.
وی تأکید کرد: نهاد کمیته امداد ترغیب، تشویق و عزم امام برای عمل به این وظیفه است؛ و این نبض تپنده ای است که اگر جمهوری اسلامی به آن توجه کند، باقی میماند.
تولیت حرم امام خمینی گفت: کمیته امداد باید واسطه میان خدمت دهنده و خدمت گیرنده باشد و هرچه بیشتر اعتماد دارندگان را نسبت به ندارها جلب کند. بیشتر توجه کنید که توسعه خدمتگزاری به مردم از مسیر خود مردم باشد و اتکا خدمت به مردم باشد؛ این "فرهنگ خدمترسانی" میشود.
وی افزود: کمیته امداد یکی از بهترین نهادها در جمهوری اسلامی و یکی از نهادهایی است که آدم خشنود است که نام امام روی آن هست. ان شاءالله بتواند عامل خدمت به مردم و خشنودی خداوند باشد.
مردم «دهک» نیستند، انسان هستند
همچنین، سید حسن خمینی طی سخنانی در دیدار با وزیر و کارکنان وزارت امور اقتصادی و دارایی با تبریک سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و اعیاد شعبانیه، گفت: چهار نوع نسبت بین علوم مختلف با دین قابل تصویر است؛ از نسبت حداکثری شروع میشود تا حداقلی. یک سری علوم پیوند بسیار عمیقی با معارف و دستورات دینی دارند و میتوان گفت علمِ دین هستند. یک سری از علوم را هم میتوان گفت بی ارتباط با دین هستند؛ ولو در سالهای اول انقلاب یک عده دنبال این بودند که اینها را هم دینی کنند. یک عده بودند که میخواستند ریاضی اسلامی را هم تعبیه کنند، اما اینها ارتباطی با دستورات دینی ندارد.
تولیت حرم امام خمینی با اشاره به اینکه دو نوع دیگر از ارتباط هم بین علم و دین هست، افزود: گاهی دین ستونهای اصلی یک علم را تعبیه میکند، اما اینکه چگونه در آنها بحث داشته باشید و بر این ستونها ساختمان خودتان را بنا کنید، خیلی کاری ندارد؛ خیلیها اقتصاد را از این نوع میدانند. اما نوع چهارم مقداری از این حداقلیتر است و به شما میگوید من با ساختار این علم هم کاری ندارم، ولی فقط یک سری دستورات کلی دارم و اینها را رعایت کنید؛ برخی اقتصاد را از سنخ چهارم میدانند. مثلا میگویند فرقی نمیکند اقتصاد دولتی باشد یا نباشد؛ ربوی نباشد.
وی اظهار داشت: رابطه دین و اقتصاد به رابطه دولت و اقتصاد هم قابل تسری است. البته فکر نمیکنم کسی به بی ارتباطی محض قائل باشد. حتی طرفداران اقتصاد آزاد هم برای دولت نقش نظارتی قائل هستند. البته دولتهای سنتی در اقتصاد دخالت نمیکردند. پیدایش گمرک از وقتی است که دولتها مدرن میشوند و بعد دولتهای رفاه شکل میگیرند و بعد هم لیبرال دموکراسی و اقتصاد آزاد به وجود میآید.
سید حسن خمینی تأکید کرد: به نظر میرسد دین در حوزه اقتصاد قاعدههای ایجابی الزامی ندارد و یا اگر هم هست، به اندازهای نیست که شما از آن یک نظام یا ساختار استفاده کنید؛ ولی دستورات سلبی زیاد دارد که این کارها را نکنید. پس روشهای ما در حوزه اقتصاد باید عالمانه و علمی باشد، چون از ناحیه دین دستوری نرسیده است. شما باید آنها آن موارد اندک را رعایت کنید و مابقی را با خرد و عقلتان پیش ببرید.
وی افزود: گزارهای علمی است که بتواند پیشبینی کند. یعنی مثلا میگوید اگر نقدینگی بالا برود، تورم بالا میرود؛ یا چاپ بی پشتوانه [پول] این معضلات را دارد. البته ممکن است اشتباه در بیاید؛ چون گزاره علمی ممکن است اشتباه هم باشد. ما از نظر عقلی و شرعی موظف هستیم رفتارمان را علمی کنیم؛ یعنی بتوانیم پیشبینی کنیم و احاله به مجهولات و تقدیر ندهیم. اگر بگوییم «هرچه خدا بخواهد میشود»، این نوع برخورد از جنس تقدیرگراییهایی است که نه پایه دینی دارد و نه پایه و اساس عقلی دارد.
یادگار امام تأکید کرد: ما باید بسیار مراقب باشیم که عقل بشریت و یافتههای عقلی بشریت را در رفتارهایمان به کار بگیریم. فرق امیرالمؤمنین(ع) و معاویه در پشت کردن یا رو آوردن به قواعد نیست. اگر لشکر آن روزگار دارای میمنه، میسره، قلب، پیشرو و عقب بود، لشکر معاویه اینها را داشت و لشکر امیرالمؤمنین(ع) هم داشت. این طور نبود که امیرالمؤمنین(ع) بگوید چون ما لشکر حق هستیم، هیأتی وسط میدان میرویم. فرق آنها در نیّتهایشان است؛ نه در نوع رفتارشان.
وی با تأکید بر اینکه نسبت اقتصاد با علم روز باید روشن شود، گفت: اگر خودتان را به قلههای دانش بشری مجهز نسازید و با شجاعت آن را انجام ندهید، مسئول هستید. مهمترین شعار آقای پزشکیان در انتخابات «کار کارشناسی» بود. باید تمام همت مجموعه این باشد که کار کارشناسی داشته باشد؛ و از تقدیرگرایی پرهیز کنید. چون تقدیرگرایی در دینداران بسیار میتواند کشنده باشد.
سید حسن خمینی افزود: بحثتان را معطوف به این کنید که حداکثر نفع به طبقات ضعیف برسد. این سخن اگر توصیه دینی هم نبود، نیاز عقلانی جامعه ما است؛ سیاست و روشی باید اعمال شود که بیشترین نفع را به حال فقرا و محرومین پدید بیاورد. همه اینها درست است که انقلاب برای محرومین است و انقلاب را محرومین پدید آوردهاند، اما امروز حتی اگر اغنیاء هم بخواهند زندگی بهتری داشته باشند، باید فقرا را از فقر خارج کنند. سیاستهایتان را معطوف کنید به اینکه شکاف طبقاتی را کم کنید. سیاستهای دولت باید معطوف به کمکرسانی هرچه بیشتر به فقرا، محرومین و طبقات ضعیف باشد.
وی اظهار داشت: انسانها عدد نیستند که ارقام مربوط به آنها بعضا تخمینی بیان شود. مراقب باشید در اقتصاد، مردم را عدد نبینید؛ این خیلی خطرناک است. مردم دهک نیستند؛ انسان هستند. جهت نگاه باید علمی و ساختارمند باشد، ولی ما مواجه با متر مکعب یا کیلووات نیستیم، چرا که ما با انسان مواجه هستیم. تمام دنیای هر انسان، فردیت خودش است؛ پس نسبت به درد آنها توجه داشته باشیم.