به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) حجتالاسلام والمسلمین علی عسکری وزیری، محقق ومدرس حوزه علمیه دیشب 8 بهمن در نشست علمی ویژگی و شاخصهای جامعه پیشرفته از منظر قرآن و حدیث که در دبیرخانه انجمنهای علمیه حوزه برگزار شد گفت: طرح جامعه پیشرفته و استخراج ویژگیها وشاخصههای آن نه مضر است و نه لغو بلکه برای رسیدن به الگوی جامعه پیشرفته از منظر اسلام بسیار مفید است.
وی افزود: شاخصها در این حوزه به دو شکل کمی و کیفی تقسیم میشوند که در ابتدا باید شاخصههای کمی را به کیفی تبدیل کنیم.
وی در بیان تعریف مقوله پیشرفت به معنی عام گفت: در حقیقت پیشرفت به معنی حرکت رو به جلو در فرد و جامعه با هدف دستیابی به آینده بهتر و استفاده بهینه از منابع مادی و معنوی جامعه اسلامی است.
عسکری وزیری در بیان الگوی جامعه پیشرفته تصریح کرد: در حقیقت در جامعه پیشرفته شهروندان به مبانی و دستورات اخلاقی و اجتماعی اسلام پایبند هستند و آنها را در زندگی خود پیدا میکنند.
عقلانیت ابزاری؛ پایه پیشرفت در غرب
این پژوهشگر حوزوی با ذکر این مطلب که خاستگاه جامعه پیشرفته در غرب بر پایه اومانیسم و عقلانیت ابزاری است، گفت: از دیگر مبانی و خاستگاههای اندیشه غرب، میتوان به سکولاریسم و ابتنا بر نیهیلیسم اشاره کرد.
وی در بیان شاخصهای جامعه پیشرفته از منظر غرب گفت: این شاخصها شامل دو حوزه کمی و کیفی است که در حوزه کمی میتوان به اشتغال کامل، تولید سرانه، سطح بالای زندگی، امید به زندگی در بدو تولد، نرخ باسوادی، وجود کالاهای ضروری برای همه، نرخ مشارکت در فعالیتهای اجتماعی، نرخ پوشش بیمههای درمانی و بازنشستگی اشاره کرد.
این پژوهشگر مدیریت اسلامی با اشاره به شاخصههای کیفی این جامعه اظهار کرد: از منظر غرب، آزادی انتخاب یک جامعه، وجود اراده سیاسی، عزت نفس، ثبات و امنیت به عنوان مفاهیم کیفی پیشرفت شناخته میشود.
وزیری با ذکر این مطلب که در منطق اسلام، پیشرفت مطلوب، ابزار رشد و کمال انسان است، بیان کرد: این شاخصها را باید در سه حوزه شاخصههای مبانی، شاخصهای ساختاری و عملکردی تقسیمبندی کرد.
شاخصههای مبنایی اسلام برای پیشرفت
وی در بیان شاخصهای مبنایی گفت: میزان خداباوری، امیدواری، اطمینان خاطر، هدفدار شدن زندگی و میزان معادباوری، میزان ولایت باوری و میزان خودباوری، از جمله مبانی اصلی در این حوزه است.
این استاد حوزه عنوان کرد: سطح امنیت اجتماعی، سطح رفاه اجتماعی و سطح عدالت اجتماعی، از جمله مباحث ساختاری در این حوزه به شمار میروند.
وی در بیان شاخصهای عملکردی در این عرصه گفت: رشد امر به معروف و نهی از منکر در جامعه، رشد تربیت و تعلیم در جامعه، رشد اخوت اجتماعی و رشد کرامت انسانی در جامعه از جمله مفاهیم عملکردی در این حوزه است.
این پژوهشگر مدیریت اسلامی امید به آینده، روحیه تلاش مضاعف، مهرورزی و خدمت رسانی را به عنوان ویژگیهای بارز جامعه پیشرفته از منظر قرآن و حدیث معرفی کرد.
عسکری وزیری یادآورشد: توجه به مفاهیم ماهوی پیشرفت و توسعه، ارتقای سلامت و رشد ارزشهای اخلاقی در نظام مدیریت منابع اسلامی کشور، لزوم توجه به فرهنگ اصیل ایرانی اسلامی از جمله لوازم رسیدن به الگوی پیشرفت از منظر قرآن است.
یادآور میشود این نشست از جمله پیش همایشهایی است که به صورت مسلسل و با هدف زمینهسازی برای برگزاری همایش ملی پیشرفت از منظر قرآن و حدیث در حال برگزاری است.