ماهان شبکه ایرانیان

«مارکسیسم و فلسفه» چاپ شد

کتاب «مارکسیسم و فلسفه» نوشته الکس کالینیکوس با ترجمه اکبر معصوم بیگی توسط انتشارات بوتیمار منتشر و راهی بازار نشر شد.

«مارکسیسم و فلسفه» چاپ شد

به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «مارکسیسم و فلسفه» نوشته الکس کالینیکوس با ترجمه اکبر معصوم بیگی به تازگی توسط انتشارات بوتیمار منتشر و راهی بازار نشر شده است. این کتاب پنجمین عنوان از مجموعه «اندیشه» است که توسط این ناشر چاپ می شود.

هدف اصلی از نوشتن کتاب همان طور که از نامش مشخص است، تبیین رابطه ایدئولوژی مارکسیسم با فلسفه است. آیا می توان با مبنا قرار دادن این حکم مشهور مارکس که «فیلسوفان به راه های گوناگون فقط جهان را تفسیر می کنند، نکته اما بر سر تغییر جهان است.» قید همه گونه فلسفه و نظرورزی را زد و فقط در بند تغییر جهان بود؟

نظر نویسنده کتاب این است که درباره رابطه مارکسیسم و هگل بسیار خوانده و شنیده ایم. اما چه رابطه ای بین مارکسیسم و سنت فلسفه ای مانند فلسفه تحلیلی فیلسوفان انگلیسی هست؟ آیا می توان بین این دو سنت فلسفی، یک پل مشترک برقرار کرد؟

این کتاب می کوشد شرحی فشرده از فلسفه مارکسیستی ارائه کند. برای این کار، سلسله ای از تاملات را در باب مسائل فلسفی پی می گیرد که مارکسیسم طرح می کند و بحث آن در نخستین کتاب الکس کالینیکوس یعنی «مارکسیسم آلتوسر» آغاز شده و در پایان نامه دکتری این نویسنده یعنی «منطق سرمایه» و کتاب دیگرش «آیا آینده ای برای مارکسیسم وجود دارد؟» دنبال شده است.

کتاب «مارکسیسم و فلسفه» 6 فصل دارد که به ترتیب عبارت اند از: «دو سنت (از کانت تا هگل، از کانت تا فرگه)»، «پایان فلسفه؟»، «بازگشت سرکوفتگان»، «ماده باوری و طبیعت گرایی»، «ماتریالیسم و رئالیسم»، «زبان و ایدلوژی».

در قسمتی از این کتاب می خوانیم:

به نظرم این شرح در این باره که ایدئولوژی چه گونه شکل می گیرد باید مردود شمرده شود. این امر تا حدودی دلایل فلسفی دارد. ملاحظاتی که در فصل پنجم آورده شد سخت به زیان امکان شناخت بی واسطه حکم می کند. تجربه همواره از پیش مفهوم بندی می شود؛ هیچ ادراکی فقط پذیرای یک تفسیر نیست. به زبان کواینی، ما همواره می توانیم با ایجاد تعدیل های لازم در شاکله مفهومی خود، تجربه ای نافرمان را از نو تفسیر کنیم. حتی آشنایی ما با نظام سرمایه داری در روزمره ترین سطح، مستلزم گونه ای مفهوم سازی است. اقتصاد عامیانه (و وارثان نوکلاسیک آن)، مانند سرمایه، عبارت است از نظریه پردازی درباره واقعیتی که پذیرای هیچ تفسیر بی همتایی نیست، و باید مانند سرمایه به دلیل درجه نسبی کامیابی اش در تفسیر رفتار مشاهده پذیر سرمایه داری، اما همواره از نو تفسیرپذیر بودن این رفتار، مورد داوری قرار گیرد. هم چنین دلایل سیاسی برای مردود شمردن نظریه بُت وارگی وجود دارد. زیرا این ادعا که روابط تولید سرمایه داری دژشناخت ایدئولوژیکی خود را به طور خودکار، و صرفا به سبب کارکرد روزمره این روابط، پدید می آورد، دال بر این است که سرمایه داری می تواند به مدت نامحدود خود را بازتولید کند، و بدین گونه پشتوانه ای به روایتی بدبینانه از تکامل گرایی کائوتسکی وار می بخشد.

این کتاب با 356 صفحه، شمارگان 500 نسخه و قیمت 260 هزار ریال منتشر شده است.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان