عضو کالج بین المللی جراحان
هرگز به پزشک خود دروغ نگویید زیرا دروغ شما چه بسا پزشک را در تشخیص بیماری به اشتباه بیندازد و در معالجه شما، مشکل پیش آید . در این بحث، هفت مورد از دروغ هایی را که ممکن است مریض به پزشک خود بگوید، مورد بررسی قرار می دهیم .
در این شماره، 3 مورد از این دروغ ها را ملاحظه می فرمایید .
گفته اند که هرگز نباید دروغ گفت و هر سخن راست را نیز بی جهت نباید گفت . چون به پزشک خود، اعتماد کرده اید پس به وی دروغ نگویید چه شاید در تشخیص بیماری، اشتباه نماید . گاهی ممکن است به پزشک خود دروغ بگویید چه، احتمالا از بیان همه حقایق، خجلت زده شوید و در تنگنا بیفتید ولی بدانید که این امر باعث لطمه به تندرستی شما خواهد شد .
غالب افراد دانا، خودآگاهانه به پزشک، دروغ نمی گویند چون می دانند اگر حقیقت را از پزشک، پنهان نمایند تندرستی شان به خطر خواهد افتاد، اما متاسفانه عادت بد (یا نبود عادت خوب) باعث می شود گاهی به دروغ گفتن، متوسل شویم و یا مساله را کمی وارونه جلوه دهیم . اصلا باید دید چرا برخی افراد چنین می کنند در صورتی که اگر دقیقا راست نگوییم، عواقب ناگواری گریبانگیر ما خواهد شد .
برای نمونه اگر عوامل ایجادکننده نارسایی جنسی را مخفی کنید و یا سابقه ابتلا به بیماری های مقاربتی را انکار کنید جز پشیمانی، چیزی نصیب شما نخواهد شد و اگر با وجود اینکه فرد تن پرور و کم تحرکی هستید خود را ورزشکار معرفی نمایید، چه سودی خواهید برد؟
عدم صداقت در بیان مطلب در برابر پزشک، قطعا در درازمدت به تندرستی شما زیان خواهد رساند . در زیر، دست کم، هفت مورد را یادآوری می کنیم که احتمالا حقیقت امر به پزشک گفته نمی شود . و در عین حال می بینیم که این نبود صداقت چه اثری بر تندرستی دارد .
دروغ نخست
می گویید سیگار نمی کشید درصورتی که خود شما می دانید که روزی سه چهار نخ (عدد) سیگار می کشید . این دروغی است که غالبا پزشکان می شنوند . بیشتر بیماران از این می ترسند که پزشک آنان را سرزنش کند و شدیدا از این امر، نهی و خطرهای آن را گوشزد نماید .
چه بسا که با این دروغ گفتن داروهای پزشک موثر نباشد فکر نکنید که با انکار سیگار کشیدن ، کسی را گول می زنید چه، اکثر پزشکان این دروغ شما را باور ندارند چون بیمارانی که حتی روزانه بیش از یکی دو عدد سیگار نمی کشند، باز هم بوی سیگار می دهند . پس صداقت در این مورد پایه درمان است . چون تقریبا 50 درصد کسانی که روزانه یک پاکت سیگار به مدت بیست سال می کشند، از بیماریهای مرتبط با سیگار مانند سرطان ریه و دیگر سرطان ها ویا بیماریهای قلبی و عروقی خواهند مرد .
بانوانی که در دهه های 30 و 40 عمر خود ولو روزانه چند عدد سیگار می کشند و از قرص های ضدبارداری هم استفاده می کنند، به قدر کسانی که زیاد سیگار می کشند در معرض خطر هستند . توام کردن قرص های ضدبارداری با کشیدن سیگار، گرچه برای چند هفته، بانوان را در معرض لخته شدن خون در رگها و سکته مغزی قرار می دهد .
اگر شما باردار هستید، سیگار کشیدن حتی به مقدار کمی، کمتر از ده عدد سیگار در روز، بچه داخل شکم شما را در معرض خطر جدی زایمان زودرس قرار خواهد داد و او را مبتلا به «آسم » خواهد نمود و مدتی پس از تولد نیز او را در معرض سندرم مرگ ناگهانی قرار خواهد داد . افزون بر این، افرادی که به اصطلاح، سیگارکش سبک هستند باز هم در معرض همان خطراتند که سیگارکش های قهار . آشکار است هرچه بیشتر سیگار بکشید در معرض خطر بیشتری خواهید بود .
این را بدانید که هیچ مرزی نیست که بگویید اگر از این خط، تجاوز کنم با خطر مواجه خواهم شد بلکه خطر از گام نخست، آغاز می شود .
در یک مطالعه تازه که در بریتانیا روی بانوان 16 تا 44 ساله انجام گرفته است به این نتیجه رسیده اند که حتی در افرادی که روزی تنها پنج نخ سیگار می کشند خطر بیماری قلبی، دوبرابر غیرسیگاری هاست . هماهنگ کردن درمان با پزشک نیز می تواند برای ترک دائمی سیگار، کمک نماید .
مطالعه ها و تجربه های زیاد، نشان داده است که کمک و تشجیع پزشک، در ترک سیگار، بسیار موثر است .
دروغ دوم
آغاز آخرین دوره عادت ماهانه را به طور دقیق به پزشک بگویید گرچه ممکن است گاهی آن را فراموش کرده باشید .
صداقت به طور عموم، مهم است
مردم به طور اعم و بانوان به طور اخص نباید از پزشک، خجالت بکشند بلکه باید مسایلی را که مربوط به تندرستی آنان است با پزشک در میان بگذارند . چه بسا علائمی را که شما آنها را بی اهمیت می دانید، پزشک را به تشخیص عارضه ای رهنمون شود . برای نمونه اگر عادت ماهانه شما نامنظم شده است یعنی یا زیاد است و سنگین و یا زودتر از موعد مقرر است ممکن است شما غده «فیبروئید» در رحم داشته باشید و یا شاید عفونتی در کار است .
افزون بر این، برخی عوامل، به گونه ای بغرنج، ممکن است با دوران عادت ماهانه شما مرتبط باشد . اگر شما شکم درد دارید و درست وسط عادت ماهانه شماست، ممکن است این درد در اثر تخمک گذاری باشد که طبیعی تلقی می شود . حال اگر شما تاریخ درست و دقیقی درباره آغاز دوره عادت ماهانه ندهید ممکن است پزشک دچار اشتباه شود و آن درد را به حساب درد دستگاه گوارش و احیانا درد ناشی از التهاب آپاندیس بگذارد .
دروغ سوم
وقتی که پزشک، وضع سلامت روانی شما را می پرسد، پاسخ می دهید که همه چیز، عالی است درحالی که واقعیت، غیر از آن است چون ممکن است اخیرا کمی دچار افسردگی بوده اید . گاهی بانوان اساسا فراموش می کنند که به خاطر اضطراب و یا افسردگی به پزشک مراجعه کرده اند درحالی که فقط علایمی مانند سردرد، بی خوابی، بی قراری و نظایر آن را به پزشک می گویند در صورتی که اینها ممکن است نشانه هایی از اضطراب و افسردگی باشند .
صداقت، کلید سلامت است
افسردگی اگر با دقت و به درستی درمان نشود ممکن است آدمی را به بیماری های دیگر دچار نماید از جمله دیابت (بیماری قند)، بیماری قلبی و آسم . حتی ممکن است چنین فردی به فکر خودکشی باشد در صورتی که اظهار واقعی وضع روحی - هیجانی به پزشک، می تواند شما را از خطرهایی که سلامت شما را تهدید می کنند، مصون دارد . پزشک می تواند دریابد که احتمالا از نظر جسمی، عارضه ای در شما وجود ندارد، بلکه از نظر روانی ، نیازمند کمک هستید و چه بسا که ناراحتی شما را بدون دارو، درمان نماید . حتی می تواند شما را تشویق به راه پیمایی بکند چون اگر هر روز مدت 30 دقیقه تند راه بروید می توانید عوارض افسردگی و یا هیجانی را بهبود بخشید . در عرض یک هفته خواهید دید که حرکت و راه پیمایی به اندازه داروهای ضد افسردگی در شما موثر است به طوری که از بازگشت افسردگی نیز جلوگیری می نماید .
اگر شما دچار افسردگی شدید هم هستید، باز هم راه پیمایی، بهترین درمان است . البته در صورت لزوم، پزشک، دارو نیز تجویز خواهد کرد .
پی نوشت:
1) این مقاله بیشتر به بانوان مربوط است ولی توجه به نکات آن برای آقایان نیز سودمند است .