طراوت و نشاط با سرکه سیب

حتماً این جمله را شنیده اید که « روزی یک سیب بخورید و بیمار نشوید». از گذشته های بسیار دور مردم از سرکه سیب به عنوان یک داروی خانگی بهره می برند و معتقد بودند که سرکه سیب باعث هضم بهتر غذا و پیشگیری از ابتلا به عفونت و پوکی استخوان می شود

طراوت و نشاط با سرکه سیب
حتماً این جمله را شنیده اید که « روزی یک سیب بخورید و بیمار نشوید». از گذشته های بسیار دور مردم از سرکه سیب به عنوان یک داروی خانگی بهره می برند و معتقد بودند که سرکه سیب باعث هضم بهتر غذا و پیشگیری از ابتلا به عفونت و پوکی استخوان می شود.
سرکه سیب حاوی مواد معدنی از قبیل پتاسیم، سدیم، کلسیم، منیزیم، فسفر، کلر، گوگرد، مس، آهن و فلور و برخی ویتامین ها از قبیل ویتامین های E و C، بتا- کاروتن( پیش ساز ویتامین A) و B1، B2 و B6 و مقداری فلاونوئید می باشد. به طور کلی مواد مغذی موجود در سرکه سیب موجب طراوت و نشاط سلول های بدن شده و جهت فعالیت دستگاه گوارش مفید هستند.
سرکه سیب حاوی 7 تا 8 درصد اسید استیک و مقداری اسید مالیک، اسیدسیتریک، اسید سوکسینیک و اسید تارتاریک است. این اسیدها فعالیت سلول های کبدی را افزایش می دهند و در نتیجه موجب متعادل شدن سوخت و ساز بدن و دفع مواد سمی موجود در غذا می شوند، بنابراین با مصرف سرکه سیب، میزان اوره، اسید اوریک و کلسترول خون کاهش می یابد.
سرکه سیب اثری حیاتی در حفظ طراوت بدن دارد، زیرا گوگرد در طراوت پوست نقش مهمی دارد و سرکه سیب دارای گوگرد کافی می باشد. کلرور منیزیم که از عوامل حفظ جوانی است در سرکه سیب به مقدار کافی وجود دارد. ویتامین های گروه B، کلسیم و فسفر موجود در سرکه سیب نیز در احساس نشاط و رفع خستگی بدن بسیار مؤثر هستند.
سرکه سیب از بروز سرطان پیشگیری می کند. اگرچه سرکه سیب سرطان را درمان نمی کند، ولی به دلیل داشتن آنتی اکسیدان، رادیکال های آزاد موجود در بدن را از بین می برد. رادیکال های آزاد ترکیبات خطرناکی هستند که در اثر اکسیداسیون به وجود می آیند و باعث تخریب سلول های بدن، پیری زودرس سلول ها و ایجاد سرطان می شوند. بتا-کاروتن آنتی اکسیدان مهمی است که در سرکه سیب وجود دارد و رادیکال های آزاد را خنثی می کند.همچنین بتا- کاروتن باعث تقویت بینایی و پیشگیری از ابتلا به آب مروارید می شود. در سرکه سیب علاوه بر بتا-کاروتن، ماده دیگری نیز وجود دارد که از ابتلا به سرطان جلوگیری می کند. نام این ماده پکتین است که یک نوع فیبر غذایی می باشد. مطالعات نشان داده اند که دریافت فیبر از بروز سرطان و به خصوص سرطان روده جلوگیری می کند، زیرا فیبر با مواد سرطانزا در روده ترکیب شده و باعث دفع سریع تر آنها از بدن می شود.
سرکه سیب دارای خاصیت ضدعفونی کننده است و باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن در برابر باکتری های بیماریزا می شود، بنابراین در درمان مسمومیت غذایی، عفونت روده و عفونت ادراری بسیار مؤثر است.
پتاسیم موجود در سرکه سیب موجب کاهش فشار خون و در نتیجه پیشگیری از ابتلا به سکته قلبی می شود. همچنین مصرف سرکه سیب در افرادی که داروهای دیورتیک ( ادرارآور) کاهنده پتاسیم مصرف می کنند، باعث جایگزین شدن و جبران پتاسیم از دست رفته بدن می شود. برای این منظور مصرف دو قاشق چایخوری سرکه سیب به همراه مقداری آب توصیه می شود.

طراوت و نشاط با سرکه سیب

سایر فواید سرکه سیب به شرح زیر است:
1- نوشیدن سرکه سیب و عسل به رفع سرفه و گرفتگی صدا کمک می کند.
2- سرکه سیب ضد التهاب، خلط آور و ضد باکتری است و در رفع زکام و گرفتگی بینی تأثیر دارد.
3- طبق تحقیقات انجام شده خوردن سالاد حاوی سرکه سیب، روغن زیتون و گوجه فرنگی برای افراد مبتلا به ضعف مثانه مفید است.
4- مصرف سرکه سیب( شربت سرکه سیب به همراه سالاد) باعث بر طرف شدن درد مفاصل و بهبود عملکرد مفاصل می شود.
5- تحقیقات نشان داده اند که کمپرس سرکه سیب روی پاها خاصیت تب بر دارد.

طراوت و نشاط با سرکه سیب

آیا سرکه سیب واقعاً لاغر می کند؟
بسیاری از مردم معتقدند که مصرف سرکه سیب باعث کاهش وزن می شود. وجود ارتباط بین مصرف سرکه سیب و کاهش وزن اولین بار در سال 1958 در کتاب Folk Medicine توسط فردی به نام جارویس( Jarvis) مطرح شد، ولی براساس نتایج حاصل از بسیاری از مطالعات، مصرف این ماده موجب کاهش وزن نمی شود.
در این کتاب بیان شده بود که دریافت دو قاشق سوپخوری سرکه سیب قبل از هر وعده غذایی باعث کاهش وزن می شود. یک مکانیسم پیشنهادی برای توجیه این ادعا این بود که طعم تند و نامطبوع سرکه سیب باعث کاهش اشتها و در نتیجه کاهش دریافت غذا می شود. از طرف دیگر، قرص های سرکه سیب که توسط بسیاری از کارخانجات تولید می شوند، فاقد طعم نامطبوع سرکه سیب می باشند.
تاکنون تنها یک مطالعه ارتباط بین سرکه سیب و کاهش وزن را نشان داده است. در این مطالعه که در سال 2006 بر روی 12 نفر انجام شده بود، گزارش شد افرادی که همراه با نان دریافتی سرکه سیب می خوردند، احساس سیری بیشتری نسبت به آنهایی داشتند که نان را خالی می خوردند، ولی این مطالعه ارزش علمی نداشت، زیرا اولاً افراد شرکت کننده کسانی بودند که اعتقاد خیلی زیادی به کاهش وزن در اثر مصرف سرکه داشتند و در ثانی تنها 12 نفر بود و میزان کاهش وزن گزارش شده نیز تنها در حدود یک کیلوگرم در یک ماه بود.
همواره به خاطر داشته باشید که مطمئن ترین، بهترین و نزدیک ترین راه برای کاهش وزن، اجرای یک رژیم غذایی متعادل به همراه فعالیت بدنی مناسب است.
هشدارها:
هیچ مدرک مستندی مبنی بر تأثیر سرکه سیب در کاهش وزن وجود ندارد.
سرکه سیب ممکن است با برخی از داروهای دیورتیک، ملین ها، داروهای قلبی و داروهای کاهنده قند خون تداخل نماید.
مصرف زیاد و طولانی مدت سرکه سیب ممکن است در برخی افراد موجب ناراحتی و زخم مری و معده شود.
مصرف زیاد سرکه سیب ممکن است به مینای دندان و بافت دهان و گلو آسیب برساند.
مصرف زیاد و طولانی مدت سرکه سیب ممکن است موجب پوکی استخوان شود.
به خاطر داشته باشید که سرکه سیب و یا هر سرکه دیگری را خالی مصرف نکنید، بلکه آن را بر روی غذا بریزید و یا با مقداری آب مخلوط نمایید.

پی‌نوشت‌ها:
 

* کارشناس ارشد تغذیه

منبع: دنیای تغذیه، شماره 101.
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر