سرویس فرهنگی فردا: این هفته چالشهای زیادی در عرصه فرهنگی کشور به وجود آمد. اتفاقاتی که مثل همیشه بیشترشان بر محوریت سینما و اتفاقات سینمایی بود. مسائلی چون توقف ناگهانی اکران یک فیلم و احضار معاونت سینمایی ارشاد به مجلس برای پاسخگویی بابت اکران دو فیلم سینمایی «اکسیدان» و «مادر قلب اتمی» در کنار افزایش فشار برخی جریانات سینمایی برای اکران تعدادی از فیلمهای توقیفی تنها بخشی از این اتفاقات است.
باد آورده را باد میبرد!
مادر قلب اتمی یکی از فیلمهایی بود که پس از چند سال توقیف بالاخره بعد از کشمکشهای فراوان روانه پرده شد. این فیلم که دومین فیلم توقیفی علی احمدزاده محسوب میشد، یکی از آثاری بود که در پروژه رفع توقیف ضربتی آثار مسئلهدار به یکباره مشکلاتش حل شد و در روزهایی که بسیاری از آثار سینمایی در صف اکران بودند به سرعت در چرخه اکران قرار گرفت.
اما این فیلم در ادامه از حاشیهها به دور نبود و اعتراض جمعی از نمایندگان مجلس به محتوای این فیلم و فیلم سینمایی «اکسیدان» برای آنها مایه دردسر شد. نمایندگان مجلس بخشهایی از این آثار را توهین به دین مسیحیت و دلیلی برای ایجاد تفرقه میان پیروان ادیان مختلف کشور میدانستند.
در نهایت اکران مادر قلب اتمی بعد از 5 هفته و بدون اطلاع قبلی به یک باره به پایان رسید تا موقیت بادآوردهای که ناگهان در اختیار این فیلم قرار گرفت را باد با خود ببرد!
زمزمههای جدایی مرد امنیتی ارشاد از کابینه
زمانی که حسن روحانی برای جایگزینی علی جنتی وزیر سابق ارشاد علیرضا صالحی امیری را به مجلس معرفی کرد؛ بسیاری معتقد بودند با توجه به نحیف بودن رزومه فرهنگی صالحی امیری و سابقه پررنگ امنیتی او انتخاب چنین فردی برای مدیریت اصلیترین نهاد فرهنگی دولت کار اشتباهی است.
هر چند که روحانی در آن روزها با اصرار فراوان بالاخره توانست نظر نمایندگان مردم را درباره سپردن این پست به صالحی امیری با خود همراه سازد ولی شنیدهها نشان میدهد رئیس دولت یازدهم برای دوره جدید ریاست جمهوری خود به دنبال گزیه مناسبتری برای اداره این پست است.
در هفته پیش یکی از رسانههای حامی دولت در خبری نوشت: «عباس صالحی (معاون فرهنگی وزارت ارشاد)، جایگزین وزیر ارشاد کنونی خواهد شد. عدم حضور صالحی امیری در دولت بعد، در جلسه وی با روحانی به اطلاع وی رسیده است.»
بذل و بخش همایونی آقای وزیر!
اما این هفته برای صالحی امیری حاشیههای دیگری نیز داشت. حاشیههایی که به نحیف بودن رزومه فرهنگی آقای وزیر بیارتباط نبود! در شرایطی که موزه هنرهای معاصر در سالهای اخیر با مشکلات عدیده مالی دست و پنجه نرم میکند، آقای وزیر در اقدامی عجیب و غیرمنطقی با پرداخت هزینهای بالغ بر یک میلیارد تومان اقدام به خرید یکی از تابلوهای نه چندان ارزشمند کمال الملک کرد.
این تابلو که «اردوگاه همایونی» نام دارد، از جمله آثار کمال الملک است که پیش از سفر او به فرنگ خلق شده است. آثار کمالالملک در این مقطع چندان مورد توجه گالری دارها و کلکسیونرها یا گردآورندگان آثار هنری نیست. قیمت تابلوهایی از این دست در بهترین حالت به 500-400میلیون تومان نمیرسد. قیمتی که در واقع آن هم بهخاطر نام کمال الملک است. از سوی دیگر این تابلو در مقطعی دچار آسیبدیدگی شده و مرمت گردیده است. مرمت نهچندان خوبی که مقدار زیادی از قیمت تابلو کم کرده و در بهترین حالت در حراجیها قیمت آن را به 200 تا 300 میلیون تومان میرساند.
این در شرایطی است که موزه هنرهای معاصر سهسال است با بهانه نداشتن جا و شرایط و امکانات هیچ تابلوی جدیدی از هیچ هنرمندی خریداری نکرده است.
وقتی گوشت به دست گربه میافتد!
حاشیههای این هفته محدود به مدیران فرهنگی دولت نمیشد چرا که باز هم اظهارات یکی از مدیران رسانه ملی برای این سازمان حاشیهساز شد.
سیدمرتضی میرباقری معاونت سیما در این هفته در سخنانی با اشاره به استقبال مردم از برنامههای سیما مدعی شد که تلویزیون جمهوری اسلامی ایران 87 درصد بیننده دارد. ادعایی که با واکنش بسیاری از رسانهها حامی دولت و درواقع منتقد صداوسیما همراه شد و بهانهای شد تا در این هفته باز هم به سیاق چهار سال گذشته متحد و همصدا به رسانه ملی انتقاد کنند.
احضار مدیران ارشاد به محضر نمایندگان ملت
حاشیههای اکران دو فیلم سینمایی «مادر قلب اتمی» و «اکسیدان» علاوه بر سازندگانش، دامن معاونت سینمایی ارشاد را نیز گرفت تا در یکی از معدود واکنشهای سینمایی مجلس دهم محمدمهدی حیدریان رئیس سازمان سینمایی برای توضیح پیرامون اکران این دو اثر به مجلس احضار شود.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس در ارتباط با این موضوع گفت: مجلس شورای اسلامی حق دخالت در همه امور را دارد؛ چرا که ناظر است و نظارت آن استصوابی است. درباره فیلم سینمایی اکسیدان فعلا حرکتی نکردهایم چون میخواستیم بررسیها کامل شود و اعمال نظرهایمان کارشناسی باشد. هفته آینده معاونت هنری ارشاد و رئیس سازمان سینمایی مهمان مجلس خواهند بود که یکی از مباحث اصلی آن جلسه درباره دو فیلم «اکسیدان» و «مادر قلب اتمی» است.