شناسه : ۳۶۰۱۳۹ - یکشنبه ۲۵ تیر ۱۳۹۶ ساعت ۱۱:۰۰
ازدواج امیرالمؤمنین علیه السلام و حضرت زهرا علیهاالسلام
در سال دوم هجرت، ازدواج حضرت فاطمه علیهاالسلام با ابرمرد تاریخ، علی علیه السلام صورت پذیرفت. قبلاً گروهی از اشراف و بزرگان، به خواستگاری فاطمه علیهاالسلام می آمدند، اما فاطمه علیهاالسلام و پدرش در امر مقدس ازدواج، به ملاک های مادی و ظاهری توجّه نداشتند
پیوند دو عزیز
در سال دوم هجرت، ازدواج حضرت فاطمه علیهاالسلام با ابرمرد تاریخ، علی علیه السلام صورت پذیرفت. قبلاً گروهی از اشراف و بزرگان، به خواستگاری فاطمه علیهاالسلام می آمدند، اما فاطمه علیهاالسلام و پدرش در امر مقدس ازدواج، به ملاک های مادی و ظاهری توجّه نداشتند. فاطمه علیهاالسلام می بایست به همسری کسی درآید که هم چون خودش از ایمان و اخلاق کامل و از فضیلت و تقوایی بی نظیر، بهره مند باشد و چنین کسی جز علی علیه السلام نمی توانست باشد. وقتی که علی علیه السلام به خواستگاری دخت پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم رفت، رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم موضوع را با دخترش در میان گذاشت و زهرا علیهاالسلام با سکوت خود رضایت خویش را اعلام کرد. فاطمه زهرا علیهاالسلام با مردی پیمان زندگی بست که گرچه در آن هنگام جز یک زره و یک شمشیر چیزی نداشت، اما دارای ایمان، مردانگی، شجاعت، شهامت، تقوا، عدالت، رشادت، سخاوت و کرامت بود.
الگویی مناسب
یکی از جنبه های مهم زندگی انسان، تشکیل خانواده و زندگی خانوادگی است. خانواده های زیادی را می بینیم که اندکی پس از تشکیل، از هم می پاشند یا دچار مشکلات متعدّد می شوند. هم چنین جوانانی را می بینیم که از ازدواج گریزانند. شاید علت این باشد که جوانان ما در زندگی خانوادگی و ازدواج الگویی مناسب ندارند. اگر به زندگی علی علیه السلام ، نخستین شاگرد مکتب وحی توجّه کنیم، از زندگی درس آموز ایشان با فاطمه زهرا علیهاالسلام به چشمه های زلال حقیقت خواهیم رسید و الگویی مناسب برای زندگی خویش خواهیم یافت.
انتخاب همسر
علی علیه السلام هنگام ازدواج، در انتخاب همسر، مسئله هم کفوبودن را مدنظر قرار می دهد و با دختری ازدواج می کند که از حیث ایمان و اخلاق، اصالت خانوادگی و علم و دارایی، هم پایه و کفو اوست؛ یعنی با فاطمه علیهاالسلام که سرآمد دختران جهان و فرزند سید و سرور جهانیان است.
مراسم ازدواج
مراسم عقد و عروسی مولای متقیان حضرت علی علیه السلام به صورت جشنی دور از هرگونه تجمّل و اسراف و به گونه ای ساده ولی سرشار از مهر و صفا و سراسر درس زندگی بود. غذایی تهیه شد، دعوتی عمومی صورت پذیرفت و عده زیادی در مراسم شرکت کردند و به برکت وجود رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم همه از غذا خوردند و سیر شدند. مقداری از غذا را هم برای مستمندان بردند و ظرفی نیز برای عروس و داماد گذاشتند.
مهریه و جهیزیه
تاریخ اسلام مرد و زنی بااصالت تر از علی علیه السلام و فاطمه علیهاالسلام سراغ ندارد. در ازدواج این دو جوان، برای تعیین مهریه به مقدار دارایی مولای پرهیزگاران، حضرت علی علیه السلام ، توجّه شد و برای جهیزیه بهترین دختر دنیا ـ که حدود هفده تکه بود ـ از خریدهای کمرشکن و پرداختن به تجملات غیرضروری پرهیز گردید.
خانه
حضرت علی علیه السلام و حضرت فاطمه علیهاالسلام پس از ازدواج، در خانه مجلّلی زندگی خود را آغاز نکردند؛ بلکه خانه آنها اتاقی گلین بود که سقفش را با چوب خرما و حصیر پوشانده و آن را گِل اندود کرده بودند. فاصله سقف از کف اتاق به قدری بود که دست به راحتی به سقف می رسید.
زندگی ساده
حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام و فاطمه علیهاالسلام یک زندگی ساده اما با صفا و پر از عشق به یکدیگر را شروع کردند. غذای آنها بیشتر نان جو بوده است. کارهای خانه را بین خود تقسیم کرده بودند؛ کارهای داخل منزل را حضرت زهرا علیهاالسلام و کارهای بیرون را حضرت علی علیه السلام عهده دار بودند. اگر جوانان ما که شایسته ترین افراد برای سرمشق گرفتن از حضرت علی علیه السلام و فاطمه زهرا علیهاالسلام هستند، چنین الگویی را برگزینند، راهی را در پیش گرفته اند که زندگی دنیای خود را پر از صفا و محبت می کنند و در آخرت هم به رستگاری ابدی دست خواهند یافت. ازدواج، پیوند دوستی و عشق
از راه های مهم و مؤثر ابراز محبت و برقراری دوستی بین زن و مرد، ازدواج است. محبت و تبدیل آن به عشق و علاقه وافر و همبستگی عمیق روانی و عاطفی، پیوند زن و مرد را تحکیم بخشیده، فضای خانواده را به فضایی صمیمی، گرم، پرطراوت، شاداب و بالنده مبدل می کند. محبت کردن و محبت دیدن، رضایت خاطر پدید می آورد و تعادل روانی زن و مرد را ممکن می سازد. محبت صفادهنده وجود است و شفابخش دردها. حضرت علی علیه السلام و فاطمه زهرا علیهاالسلام نمونه عالی صفا و محبت نسبت به یکدیگر بودند و پاک و عاشقانه زیستند و پاک و عاشقانه خدا را ملاقات کردند. درود خداوند بر آنان باد.
سنخیت روحی و اخلاقی
همتایی، هماهنگی و تناسب ایده آل در ازدواج امکان ندارد. زیرا هر انسانی دارای اندیشه، روح، اخلاق، تربیت، محیط و خانواده مخصوص به خود است و با دیگری فرق و فاصله دارد. اما باید کوشش شود هرچه ممکن است این فاصله کمتر و دو همسر به هم نزدیکتر باشند؛ زیرا هرچه بین زن و شوهر، هماهنگی، هم فکری، تناسب و سنخیت روحی و اخلاقی بیشتر باشد، پایه های زندگی مشترک استوارتر، و جاودانه تر خواهد بود و هرچه این تناسب و هماهنگی کم تر باشد، زندگی تلخ تر، کم ثمرتر و ناپایدارتر می شود. بر همین اساس است که امام صادق علیه السلام درباره حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام می فرماید: «اگر خداوند امیرمؤمنان علی علیه السلام را نیافریده بود، در کره زمین همتایی برای حضرت فاطمه علیهاالسلام وجود نداشت».
رسول خدا و تقسیم کار
حضرت علی علیه السلام و فاطمه علیهاالسلام برای تقسیمِ کار خانه نزد پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله وسلم آمدند. آن گرامی کارهای بیرون منزل را به عهده علی علیه السلام و کارهای درون خانه را به عهده حضرت فاطمه علیهاالسلام گذاشت. حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام از اقدام رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم درباره تقسیم کار بسیار خوشحال شد و چنین فرمود: «از این که پیامبر مرا از کارهای خارج از منزل که انجام دادن آن شاق و لازمه اش برخورد با نامحرمان است معاف داشت، چنان خوشحال شدم که خدا می داند و بس!».