درآمد
نوگرایی، سؤالات و پرسش های مختلفی را فراروی انسان دین دار قرار داد و مشکلات و شبهات بسیاری را برای دین و دین داری به ارمغان آورد. این پرسش ها و شبهات، موجب رشد و شکوفایی دین و اندیشه دینی در عرصه های گوناگون و پدید آمدن شاخه های مختلف در حوزه دین شد.
دین پژوهی در این دوره پا به عرصه جدیدی نهاد و علوم متنوعی را تحت پوشش خود قرار داد. این علوم به عنوان دانش و معرفتی مستقل و مرتبط با دین نبودند، بلکه در پرتو تحولات بنیادین مدرنیته بود که این علوم با دین نسبتی پیدا کردند و در حوزه علوم دینی جای گرفتند. البته پدید آمدن این علوم، برای دین پیامدهایی ضمنی را نیز در پی داشت که همواره دین و اندیشه دینی را تهدید می کند.
در این نوشتار، ابتدا علل و عواملی که موجب پدید آمدن شاخه های مختلف دین شناسی گردید، تحلیل و بررسی خواهیم کرد، سپس به شناسایی و توضیح این رشته ها خواهیم پرداخت.
قرن نوزدهم شاهد تحول چشمگیری در زمینه دین یا دین پژوهشی (Study of Religion) بود. گرچه ریشه های این تحولات را در سده های پیشین و عمدتا در قرن هجدهم یا عصر روشنگری باید جست وجو کرد، اما علل و عواملی در اواخر این قرن به وجود آمد که تحولات پیشین را به ثمر رساند و موجب پدید آمدن چند رشته جدید در عرصه دین شناسی گردید. در ذیل به مهم ترین این عوامل اشاره می گردد:
الف. گسترش فتوحات استعماری اروپاییان
بیش تر کشورگشایی و فتوحات استعماری اروپاییان، از سوی فرانسه، انگلیس، ایتالیا و... در قرن نوزدهم میلادی صورت گرفته است. این فتوحات استعماری موجب شد غربیان که تا آن زمان چنان شناختی با شرق و نیمکره جنوبی نداشتند، کم کم با این مستعمرات آشنا شوند. و از آن جا که لازمه اداره این مستعمرات، آشنایی با زبان های بومی و محلی بود، یک برنامه گسترده آشنایی با زبان های شرقی و افریقایی در دانشگاه ها و مراکز علمی غربی شروع شد.
آشنایی با زبان های بیگانه موجب شناخت فرهنگ و متون دینی غیر مسیحی و غیریهودی گشت و آنان را به سوی دین شناسی انتقادی و تطبیقی سوق داد. به گفته سیمور کین و اریک شارپ، کشف این شیوه ها و ادیان بیگانه، که هم زمان با پیشرفت های بزرگ در حوزه علوم طبیعی رخ داد، پیامدهای فکری و فرهنگی داشت.(1) غربیان با مطالعه تطبیقی به گوهر مشترک ادیان دست یافته، آن را دین طبیعی نام نهادند.
دین شناسی تطبیقی رفته رفته اعتقاد جزمی به حقانیت مطلق سنت دینی یهودی مسیحی و بطلان محض سایر ادیان را از اذهان اروپاییان زدود و تلخی واقع بینانه ای را جایگزین آن کرد.(2)
ب. نظریه داروین
انتشار نظریه تکامل داروین از نظر تأثیر بر دین شناسی، مهم ترین حادثه قرن نوزدهم به حساب می آید. پی آمدهای کلامی نظریه تکامل بسی گسترده بود؛ این نظریه نه تنها با پاره ای از باورهای دینی ناسازگار می نمود، که با جاودانگی و ثبات دین و اخلاق نیز در چالش بود. باورهای دینی خاص، همچون رابطه خداوند با طبیعت، خلقت انسان و اشرفیت او و وثاقت کتاب مقدس، از سوی این نظریه مورد تردید و تشکیک قرار گرفت. این نظریه، بی همتایی مقام بشر را نقض کرده، او را موجودی همگون با سایر موجودات طبیعی و برخاسته از آن ها نشان می دهد. حسن اخلاقی انسان، که همواره یکی از ممتازترین قوای او قلمداد می شد، اکنون به ادعای داروین از انتخاب طبیعی نشأت می گرفت. اخلاق مسیحی رفته رفته جای خود را به اخلاق تکاملی سپرد. پاره ای از اندیشمندان شأن علمی نظریه تکامل را زیرپا گذارده، از آن یک نظریه فلسفی تمام عیار و جهان شمول به دست دادند. این نظریه به طور مستقیم و یا غیر مستقیم با بسیاری از باورهای دینی و اخلاقی سنتی، ناسازگار افتاد. برای مثال، چنین تصور می شد که اگر انسان محصول تکامل زیستی باشد و تکامل زیستی، چنان که نظریه داروین تبیین می کرد، محصول انتخاب طبیعی و تصادفی باشد، پس برای توجیه پیدایش انسان، بلکه سایر موجودات پیچیده نیازی به طرح و تدبیر پیشین و ناظم و مدبّری ماوراء طبیعی نیست، و همه جلوه های نظم و تدبیری که در طبیعت به چشم می خورد، دست آورد خود طبیعت محسوب می گردد. از این رهگذر برهان اتقان صنع نیز بی اعتبار تلقّی می شود.
مجموعه این برداشت ها، در دین شناسی تأثیر گذارد و با بی اعتبارشدن اصول عقاید مهم کتاب مقدس، یعنی هدف داری جهان، شأن و اشرفیت انسان و آفرینش و هبوط او، وثاقت کتاب مقدس، به ویژه برداشت نص گرایانه از آن، در معرض تهدید قرار گرفت. به تدریج این تصور در اذهان شکل گرفت که چه بسا علاوه بر بدن انسان، ابعاد روانی، فرهنگی، اجتماعی و اخلاقی و دینی او نیز مشمول تطور و تکامل باشد. هرچند این تعارض ها در درجه اول متوجه علم و فلسفه ارسطویی بود، اما تقدس یافتن جهان شناسی ارسطویی بر اثر تلفیق و ترکیب آن با معرفت دینی برآمده از کتاب مقدس، این تعارض را به شکل تعارضی میان علم و دین نمایاند.(3)
ج. علم مردم شناسی (Anthropology)
منظور از مردم شناسی یا انسان شناسی، مطالعه و تحقیق در باب جوامع محدود و در حال انقراض است؛ مثل بعضی قبایل استرالیا و افریقا. تحقیقات این دانشمندان نشان می داد که گویا نظر داروین در مقوله اجتماع و دین و فرهنگ هم صادق است؛ چرا که می دیدند یک سیر دینی خاصی در جوامع مختلف وجود دارد.
مرحله اول جوامع بشری، دوران جان انگاری (Animism) است؛ به این معنا که گویا همه اشیا دارای حیات و درک هستند. مرحله دوم جوامع، شرک یا ایزدان پرستی (Polytheism) است و مرحله سوم، توحید و واحدپرستی (Monotheism). سرانجام مرحله چهارم، الحاد (Atheism) می باشد. اگر این سیر صحیح باشد، معنایش این است که تحول و تطور در جوامع و فرهنگ ها هم وجود داشته است و این مراحل در طی زمان و در طول هم پدید آمده اند، نه یک باره.(4)
د. پیشرفت علم باستان شناسی و زبان شناسی
باستان شناسی، یعنی مطالعه فرهنگ های گذشته بر مبنای بازمانده ها و بقایای مادی آن ها، یک رشته پیوندی بنا به گفته آرتوردیمارست، است و فقط معدودی از میراث فراوانش، معتنابه و محترم است.
تکامل باستان شناسی به عنوان رشته ای پژوهشی و علمی، در حوزه هریک از ادیان بزرگ جهانی، به راه متفاوتی رفته است و پیوند آن با دین پژوهشی نیز بر طبق آن در هر حوزه متفاوت بوده است.(5)
کشفیات باستان شناسان، مراحل تاریخی دین را تأیید کرد و تحقیقات زبان شناسانه نشان داد که برخلاف باور دین داران، متون مقدس یهودی مسیحی از قدمت تاریخی لازم برخوردار نیست و زمان نگارش بعضی از کتاب ها بسی متأخرتر از زمان حیات حضرت موسی علیه السلام و حضرت عیسی علیه السلام است. از این کلام، معلوم می شود که حتی نویسندگان این کتاب ها افراد متعددی هستند که در زمان های مختلف می زیسته و ذهنیّت و فرهنگ زمانه خود را خواسته و یا ناخواسته در تألیف کتاب مقدس دخالت داده اند. این کشف تاریخی ادعای تحریف متون مقدس را تقویت کرد و اصالت و اعتبار پیشین آن ها را در بوته تردید افکند.
(6)
ه. نظریه فرافکنی
این عامل به تحقیقات روان شناختی و جامعه شناختی و فلسفی ارتباط دارد. متفکران مهمی در قرن نوزده در علوم مختلف، عقیده مشترکی را ابراز کردند که بر اساس آن، دین و خدا نتیجه فرافکنی است.
فرافکنی (Progecgion) این است که انسان ابتدا از خود چیزی بسازد، اما پس از گذشت زمان و رسوخ اعتقاد، فراموش کند که آن چیز ابتدا ساخته خود وی بوده، از این رو، آن را امری واقعی انگاشته و برای آن در خارج، تحقق و اصالت قایل می شود. مارکس، دورکیم و فروید هر کدام نظریه فرافکنی را مطرح کرده اند، اما هرکدام تقریری خاص از آن دارند. از نظر مارکس، فاصله طبقاتی، که خود ناشی از توزیع ناعادلانه وسایل تولید است، موجب می شود که یک طبقه بیش از حد زیر فشار قرار گیرد. طبقه زیر فشار که مفرّی نمی یابد و به رؤیا و خیال پناه می برد، دنیایی پر از عدالت تصور می کند که در آن از فاصله طبقاتی خبری نیست و خدایی می سازد که منتقم است و داد او را از ستمگر می گیرد. سرانجام، پس از مدتی افراد فراموش می کنند که این ایده ها ساخته و پرداخته خود آن هاست. از این رو، آن ها را به خارج فرا می افکنند و برای آن تحقق و تأصل خارجی قایل می شوند. دورکیم می گوید: جامعه برای حفظ وحدت و یکپارچگی خود قوانینی را وضع کرده و آن را به افراد تحمیل می نماید. این قوانین به مروز زمان در درون افراد جای می گیرند، به شکلی که آن ها فراموش می کنند که این قوانین از بیرون و توسط جامعه بر آنان تحمیل شده اند و احساس می کنند که در درونشان نیرویی هست که آنان را به عمل به آن قوانین فرا می خواند. دورکیم نام این نیرو را، که چیزی جز همان نیروی جامعه نیست، «خدا» گذاشته و برای آن تحققی مستقل قایل می شود. فروید نیز خدا را ساخته و پرداخته ذهن افراد می داند و عمده دلیل آن را ناکامی های جنسی می شمارد. فروید در تحلیل خویش به جنبه های روان شناختی انسان تأکید می کند، دورکیم از زاویه مسائل اجتماعی به دین می نگرد و مارکس بیش تر از منظری اقتصادی مسائل را تحلیل می کند.(7)
ی. ایده آلیسم رمانتیک(8)
از جمله چیزهایی که به رهیافت های جدید نسبت به دین مؤثر افتاد، ایده الیسم رمانتیک بود. رمانتیسم (Romanticism) یا نهضت رمانتیک، فرزند طاغی «روشنگری» بود. اگرچه بسیاری از مسلمات و مقبولات میراث پدری را بدون چون و چرا پذیرفته بوده، ولی بعضی از مفاهیم آن را تخطئه می کرد. در واقع، واکنشی در برابر اندیشه روشنگری یعنی «عصر خرد» بود.
(9) رمانتیک بر فردیت، احساسات، و تخیّل تأکید می کرد و قایل به تساهل و وسعت مشرب در برابر عرفان و فرهنگ عامّه و ادیان مهجور و باستانی بود. این نهضت، بسیاری از فیلسوفان و رجال ادبی برجسته را در بر می گرفت که یکی از ذی نفوذترین آن ها در حوزه دین پژوهی، فریدریش شلایرماخر (1768 1834) بود. او یک متکلّم پروتستان و عمیقا تحت تأثیر احوال و عوالم «تورعی» و نیز مطالعه بعدی اش از فلسفه ایده آلیستی بود. او از میان سه عنصر سازنده شخصیت انسان، یعنی اندیشه، عمل و احساس، دین را عمدتا مربوط به احساس می دانست و آن را در اصل تجربه بی واسطه «بی نهایت» و بعدها احساس اتکای مطلق تعبیر می کرد. شلایرماخر بر زمینه اجتماعی و تاریخی دین، و جمعی و اجتماعی بودن آن و بر جنبه های فردی آن، تأکید می ورزید. او زبان را میانجی اساسی اندیشه می شمرد و به تکوین نظریه هرمنوتیک، که در مطالعات فرهنگی تا اواسط قرن بیستم نفوذ داشت، کمک شایانی کرد.
(10)
یکی از بزرگان ایده آلیسم پس از کانت، گ. و. ف. هگل (11701831) بود که جریان های تفکر زمانه خود را تلفیق کرد و تعالی داد. نهضت های برجسته فلسفی قرن نوزدهم و بیستم نظیر مارکسیسم، اگزیستانسیالیسم و پدیدارشناسی، از کارهای وی نشأت گرفت. او از مواضعی اساسا تاریخی و تکاملی، سیر خود را آغاز کرد و نه تنها گزارش جامعی از سیر و سلوک ذهن یا روح تا واپسین وضعیتش به دست داد، بلکه فلسفه تاریخ و فلسفه دین را هم به دقت به بررسی گرفت و به فرهنگ های بدوی آسیایی نیز توجه داشت. در بحث فلسفه دین خود، کار را از بررسی دین به عنوان جلوه بی همتای خودآگاهی، آغاز کرد و به تحلیل آگاهی و رهیافت دینی (به عنوان احساس، ادراک، تصور) رسید. از نظر هگل، تاریخ عینی ادیان همانا تحقق یابی اندیشه انتزاعی دین است. منتقدان او بر این باورند که تعبیر و تفسیر او، هم از نظر روش و هم از حیث محتوا نادرست است و راه و روش درست، سیر استقرایی بر مبنای داده های تاریخی است. به علاوه، تعبیر و تفسیر هگل، برداشت عملاً نادرستی از سیر تحول و تکوین دین است. با این حال، حتی منتقدان او نیز به احاطه جامع و سالم وی بر کل جهان پدیدارهای دینی و نیز نفوذ متین نظرگاه تکاملی او بر اندیشه قرن نوزدهم اذعان دارند.
مجموعه عواملی که ذکر شد موجب تحول در مطالعات دینی گردید و حاصل این تحول و دگرگونی، پیدایش چند رشته مختلف در دین پژوهی شد که هر یک از بُعد خاصی، دین را مورد مطالعه قرار می دهند. البته، برخی از این رشته ها به طور ضمنی پیش از قرن نوزدهم، کم و بیش وجود داشته اند، اما سامان دهی و نظام مندی آن ها به صورت رشته هایی صریح و گویا، از قرن نوزدهم وارد عرصه دین شناسی شد. این رشته ها عبارتند از:
1. روان شناسی دین
دین، پدیده ای است که در قالب رفتار در بشر نمود می یابد و این رفتار به عنوان طرز بودن، عمل کردن و زیستن موجود زنده در روان شناسی به طور علمی مورد مطالعه قرار می گیرد. همین تجلّی رفتاری در انسان است که امکان به دام تجربه انداختن بالقوه آن را همچون دیگر رفتارها فراهم می کند. پس محور مورد بررسی در این گستره رفتار دینی است؛ بر همین اساس که روان شناسی دین، یک رویکردی در دین پژوهی در نظر گرفته می شود روش علمی و روان شناختی بودن، آن را از رویکردهای دین پژوهی متمایز می سازد.
سابقه رهیافت های روان شناختی غالبا از نوع تحویلی یا فروکاهشی به منشأ و ماهیت دینی، به یونان باستان می رسد. لوکریتوس، شاعر رومی، اندیشه نشأت یافتن دین در خوف و خشیت را به جامه شعر جاودانه لاتینی درآورده است. در اندیشه هرمنوتیک و پدیدارشناختی، که به «احساس اتکای مطلق» شلایرماخر بازمی گردد و در «احساس مینوی» اتو اوج می یابد، بهره های روان شناختی آشکاری هست. به علاوه، بررسی فوق از نظریه های مردم شناختی دین، باید این نکته را آشکار ساخته باشد که آن ها با نظرگاه های روان شناختی و نیز جامعه شناختی وفاق دارند.(11)
روان شناسی دین، آن گونه که امروزه دریافته می شود، موجودیت خود را به همزمانی پیدایش ادیان تطبیقی در قرن نوزدهم اروپا با پیدایش دو رشته دیگر، که در آغاز با دین بی ارتباط بود، مدیون است. این دو رشته عبارتند از: روان شناسی اعماق، که در حوزه علوم پزشکی به عنوان نخستین جست وجوی منظم نظریه ای در باب ضمیر ناخودآگاه، برای درمان بیماری های روانی پدیدار شد، و دیگر فیزیولوژی روان شناختی که از فیزیولوژی به عنوان کوششی برای جانشین سازی دستگاه و تکیه گاه فلسفی مربوط به نظریه ادراک، با سنجش و آزمایش گری عینی، انشعاب یافت. علی رغم دانش گسترده ای که در آثار نخستین پیشتازان روان شناسی دین مشهود بود، این نیاکان دوگانه، این رشته را به دو رویکرد متعارض مقیّد کردند که سرانجام بر اساس رویکردهای امروزین، زمینه روان شناسی دین را تشکیل می دهد.
(12)
2. جامعه شناسی دین
جامعه شناسی دین، از جهت روش شناختی، شاخه ای از جامعه شناسی و ازجهت موضوع، شاخه ای از دین شناسی به شمار می رود. به عبارت دیگر، جامعه شناسی دین یکی از رشته های دین پژوهی است که با رویکرد جامعه شناسانه به تحلیل دین می پردازد.
ریشه یابی پیشینه مطالعات جامعه شناختی دین، علاقمندان این رشته را دست کم به دو سرچشمه متفاوت رهنمون می سازد: مدخل نخست، که سابقه بیش تری نسبت به جریان دیگر دارد، از مطالعات دین پژوهانه در حوزه های مختلفی چون تاریخ دین، مطالعات تطبیقی ادیان، مردم شناسی و حتی روان شناسی دینی نشأت می گیرد. در حالی که، مدخل دوم، ریشه در روندی داردکه طی آن جامعه شناسی به عنوان یک رشته علمی مستقل، راه خویش را از فلسفه و تفکرات کلامی جدا نموده و اهداف و مقاصد جدیدی را پیش روی عالمان اجتماعی قرارداده است.(13)
ظهور مطالعه جامعه شناسی دین در دوران جدید دقیقا مرتبط با ظهور سرمایه داری، کثرت گرایی فرهنگی، تسامح دینی و دولت لیبرال است. بنابراین، نمی توان ادعا کرد که این رشته، شیوه ای طبیعی برای نگریستن به دین و جامعه است. به عکس، این رشته محصول فرهنگی پدید آمده در اثر وقوع تحولات تاریخی منحصر به فرد در تفکر ادیان و جوامع مورد مطالعه می باشد. در نتیجه، جامعه شناسی دین محصول یکی از مباحث محوری خود، یعنی دنیوی شدن تفکر و نهادهای دینی، است. در مقابلِ، جامعه شناسی دین، جامعه شناسی دینی، به عنوان رشته ای مرتبط با آن قرار دارد که به دنبال پیوند نزدیک تری با الهیات و دین نهادی و در اصل با کلیسای کاتولیک رومی در فرانسه و بلژیک بوده است.
(14) جامعه شناسی دین تلقّی از دین است به لحاظ جامعه شناختی، ولی جامعه شناسی دینی تلقّی از جامعه شناسی است به لحاظ دینی (یا از موضع یک دین خاص). آن شعبه ای است از مجموعه دانش جامعه شناسی، ولی این بخشی است از مجموعه نظریات تشکیل دهنده یک نظام دینی.
هدف جامعه شناسی دینی پی ریزی طرحی از جامعه مطلوب بر اساس موازین دینی معین است، اما آنچه به عنوان جامعه شناسی دین اکنون در تحقیقات و آرای علما ظاهر شده، الزاما همان رویکرد جامعه شناسانه یک دین شناس نیست، ولی با آن مناسبت بسیار دارد؛ چنانچه آنچه «روان شناسی دین» خوانده می شود، دقیقا با رویکرد روان شناسانه عالمان دین شناسی به امر دین منطبق نیست.(15) تفاوت اصلی میان رهیافت روان شناختی به دین و رهیافت جامعه شناختی به دین را باید عمدتا در پیش فرض های آن ها نسبت به واقعیت «زندگی دینی» جست وجو کرد؛ روان شناسان دین بیش تر به جنبه فردی دین به عنوان فرافکنی نمادین (Symbolic) عقده های سرکوب شده و حالات روانی بیمارگون فرد دین دار می نگرند، در حالی که برای جامعه شناسان، دین نمادی است که زندگی اجتماعی را متمثّل و مجسّم می سازد. تدوین کلاسیک رهیافت جامعه شناختی بر دین را باید در آثار دورکیم جست وجو کرد.(16)
3. تاریخ ادیان
هر دین نقطه آغازی دارد، در برهه ای از تاریخ گسترش می یابد و در مقطعی دیگر چه بسا به انحطاط کشیده شود. در رشد تاریخ ادیان، به تحلیل و بررسی علل و عوامل پیدایش و زایش ادیان و نیز گسترش یا افول آن ها توجه می شود. پیامدها و دستاوردهای هر مرحله ای از مراحل دین در جریان تاریخ و نقش ادیان در فرهنگ سازی، از دیگر مباحث این محدوده علمی است.(17) نگاه تاریخی به دین و توجه به سیر تاریخی آن در غالب مطالعات دینی ملحوظ واقع گشته است. اما اهمیت و اعتبار نگاه تاریخی به دین، به دلیل صحت و اعتبار آن نیست، بلکه بیش تر به این دلیل است که براساس یک فرض اساسی پذیرفته و رایج، برای شناخت درست هر چیزی باید از پیشینه و سیر و سرگذشت و تاریخ آن آگاه بود. به عبارت دیگر، برای شناخت درست هر پدیده ای دانستن منشأ پیدایش آن و تاریخ ظهور و پیدایش آن ضرورت دارد. بر اساس این دیدگاه، معنا و ماهیت دین را تنها در سیر تاریخی آن می توان شناخت. از همین روست که مشاهده می کنیم مهم ترین آثاری که طبق این رهیافت نگاشته شده، وظیفه عمده خود را بررسی سیر تاریخی دین و تعیین و شناخت منشأ پیدایش آن دانسته و این هدف را دنبال کرده اند. کوشش برای شناخت و یافتن منشأ پیدایش دین، با ظهور مردم شناسی و نظریه تکاملی داروین به اوج خود رسید و در آثار و تحقیقات دین شناسانی مانند تیلور، مولر، فریزر و واشمید انعکاس یافت و به تدریج دین شناسی با شناخت و مطالعه تکامل انسان مترادف گشت. برای مثال، از دیدگاه تیلور شناخت تاریخ ادیان رشته دین پژوهشی عبارت بود از شناخت سیر تکامل عقلانیت بشری.(18)
این مکتب تلاش دارد که در مطالعه ادیان، ریشه و رشد اندیشه ها و مؤسسه های دینی را در مقاطع توسعه تاریخی مشخص دنبال کند و بر نقش نیروهایی که مذهب با آن ها در طول این مقاطع تاریخی مبارزه داشته است، تأکید می کند. این روش مطالعه، باید با قدیمی ترین فصل تاریخی میسور در تاریخ انسان، کار خود را آغاز کند. اِ. اُجیمز، از دین شناسان مشهور، پیرو این مکتب است. وی بر مطالعه ادیان و ریشه های آن ها تأکید می ورزد. در نیمه دوم قرن حاضر، مطالعات و تحقیقات بسیاری از تمدن های نخستین در خاور نزدیک و هند و افریقای شرقی و افریقا و اروپا به عمل آمده است که برای مورّخان پیشین، قابل دسترسی نیست. تقریبا، هیچ مذهبی وجود ندارد که توسعه تاریخی آن به وسیله کار علمی چند نسل از دانشمندانی که در مکتب تاریخ گرایی کار کرده اند، مورد توجه نباشد. نه تنها مطالعه گذشته دین تعقیب شده، بلکه تأمّلات عالمانه ای در مورد نیروهای درونی و فازها و اهداف توسعه تاریخی نیز مبذول شده است.
(19)
4. دین شناسی تطبیقی
دین شناسی تطبیقی یا مطالعه تطبیقی ادیان در اواخر قرن نوزدهم به عنوان مفهومی مترادف با علم دین رواج یافت. این رشته با به کارگیری روش مقایسه ای در زمینه مفروضات فراهم آمده توسط ادیان جهانی در گذشته و حال متمرکز گردید.
به گفته یکی از دانشمندان، وظیفه دین شناسی تطبیقی عبارت است از کنارهم قراردادن ادیان مختلف به منظوربررسی و مقایسه دقیق آن ها. این کار ممکن است موجب ارزیابی معتبری از اظهارات و ارزش های خاص آنان گردد... .(20)
دانش دین شناسی تطبیقی، که گاهی به آن «تاریخ ادیان» نیز اطلاق می شود، دانش نسبتا جوان و نوپاست که در مغرب زمین ظهور کرده و همواره از پویایی و بالندگی خاصی برخوردار بوده است، به ویژه در روزگار ما شاخ و برگ ها و فروع و شعبه های بسیاری گرفته که رسیدن به مرحله اجتهاد و تخصص در هر یک از آن ها خود محتاج عمری جداگانه است. این رشته نیز مانند بسیاری از دانش های دیگر، از فرزندان عصر روشنگری است و پیدایش آن به اواخر قرن نوزدهم می رسد. یواخیم واخ، دین شناس و جامعه شناس نامدار معاصر، در کتاب مطالعه تطبیقی دین، درباره تاریخچه، وضعیت کنونی و آینده رشته ادیان چنین می نویسد: «قرن حاضر به پایان نخواهد رسید مگر آن که شاهد تأسیس دانش یک پارچه و یک دستی باشد که اکنون اجزایش پراکنده است؛ دانشی که قرن های گذشته وجود نداشته و هنوز نیز تعریف آن به درستی روشن نیست، دانشی که شاید برای نخستین بار دانش دین شناسی نامیده خواهد شد.»
(21)
5. مردم شناسی
مردم شناسی علم زندگی اجتماعی انسان در مراحل ابتدایی است؛ شناخت علمی رشد و تکامل زیستی و اجتماعی انسان از طریق مطالعه و تحقیق در بقایا و آثار انسان های نخستین و زندگی جوامع ابتدایی است. اصطلاح انتروپولوژی، از دو کلمه یونانی Anthropos به معنی انسان، و Logos به معنی دانش، ترکیب یافته و برای نخستین بار در آثار ارسطو، فیلسوف یونانی، به صورت Anthropologue، یعنی کسی که در شناخت انسان می کوشد، به کار رفته است. امروزه از آن به «شناخت انسان»، یا «مردم شناسی» تعبیر می شود.(22)
رهیافت مردم شناختی به دین، به عنوان یک حوزه یا رشته دستگاه مند، ریشه های عمیقی در فرهنگ غرب دارد. پیشینه این امر را می توان به روشنی تا آثار مورّخان قوم شناس یونانی واسلاف رومی آنان دنبال کرد. البته، برخی جریان های مهم در اندیشه اروپایی قرن هجدهم وجود داشت که قایل به تجّزی و تنوع فرهنگ ها و سیر مترقی فرهنگ و دین بوده است. این ترقی گرایی فلسفی، پیش درآمد تکامل گرایی اجتماعی و زیستی قرن نوزدهم بود، که نقش بسی مهم در نظریه های مردم شاختی دین بازی کرد.
تیلور (1823 1917) قوم شناس انگلیسی، یکی از نخستین محققانی بود که مفاهیم تکاملی را در دین پژوهشی به کار برد. وی مؤسس دین پژوهشی و مردم شناسی است و با این فرض که آداب و رسوم و عقاید فرهنگ های بدوی جدید، بازمانده عصر باستانی از تاریخ است، به این نتیجه رسید که این ها شواهدی بر مرحله اولیه دین می باشند. وی همچنین به این فرض نیز قایل بود که مرحله فرهنگ معنوی، با مرحله خام فرهنگ مادی در جوامع باستانی یا بدوی متناظر است. آوازه تیلور بیش تر به دلیل نظریه جان انگاری (Animism) اوست.(23) به این بیان که به نظر او، مرحله اولیه دین عبارت بوده است از اعتقاد به ارواحی که نه فقط در وجود انسان ها، بلکه در همه ارگانیسم های طبیعی و اشیا خانه دارد.(24)
6. فلسفه دین
تعبیر فلسفه دین تعبیری است که در سده های اخیر به واژگان فلسفی راه یافته است. اما آنچه در ذیل این عنوان مورد بحث و بررسی قرار می گیرد، به قدمت خود فلسفه است؛ چرا که عقل (فلسفه) و دین از دیرباز در کنارهم بوده اند. ویلیام آلستون، فیلسوف دین معاصر، در این باره می گوید: یکی از نخستین انگیزه ها برای تأمّل فلسفی در یونان باستان و هرجای دیگر، ظهور تشکیلاتی در خصوص تعالیم دینی بود؛ چه باورها و تعالیم دینی همیشه مایه اصلی بحث فلسفی بوده اند. اگر کسی موضوعات گوناگونی را که فیلسوفان در تفکر رایج به دین بدان ها پرداخته اند مرور کند، به دشواری رگه و رشته ای یکنواخت در آن ها خواهد یافت، جز این که همه آن ها از تأمّل در باب دین سرچشمه می گیرند.(25)
دانش «فلسفه دین» در دنیای مغرب زمین و در عصر جدید پدید آمد. البته، پیشینه عناوین و مباحث مطروحه تحت این نام به تحلیل ها و تأمّلات فلسفی باستان باز می گردد. فلسفه دین عبارت از مداقّه و ژرف نگری فلسفی پیرامون دین است. اما معنای دو واژه «فلسفه» و «دین» و روش ویژه و محتوای این رشته مورد مناقشه های بسیاری قرار دارد. فعالیت های کنونی در کاوش های مربوط به دین را می توان به دو نوع تقسیم کرد:
1. ارزیابی معقولیّت عقاید دینی، با توجه به انسجام و توان براهینی که در تبیین آن ها اقامه می شوند.
2. تحلیل توصیفی و توضیح زبان، باور و اعمال دینی با توجه خاص به قواعد حاکم، معنا و مضمون آن ها در زندگی دینی.
مرز میان این دو نوع (کاوش) همیشه آشکار نیست، اما می توان با توجه به خاستگاه های آن ها و نمونه های شاخصی از استدلال های هریک، به مرزبندی و تفاوت آن دو پی برد.(26)
در باب فلسفه و دین تعاریف مختلفی از جانب فیلسوفان دین ارائه شده است که برخی از تعاریف با برخی دیگر همخوانی ندارند. یکی از آفات چنین تعاریف متعدد، تمایز قایل نشدن بین فلسفه دین و کلام جدید و همچنین کلام فلسفی می باشد.
(27) از یک سو، هویت کلام جدید در مقام تعریف خالی از ابهام نیست و هندسه معرفتی این دانش نوپا در مقام تحقق، به وضوح کامل ترسیم نشده است. از سوی دیگر، تصویرهای گوناگون از فلسفه دین بر ابهام مسأله افزوده است. ابهام آمیز بودن نسبت بین این دو معرفت تا حدی به نوپایی هر دو برمی گردد.
تصویر دومی که از فلسفه دین برداشت شده است، بر مبنای تصوری غالب و رایج نزد فیلسوفان دین می باشد. براساس این تصویر،(28) اصطلاح فلسفه دین (در قیاس با اصطلاحاتی نظیر فلسفه علم، فلسفه هنر و غیره) در معنای اخص آن، یعنی تفکر فلسفی در باب دین، به کار می رود.(29) بنابراین تعریف، فلسفه دین وسیله ای برای آموزش دین نیست. در واقع، اساسا ضروری نیست از منظر دینی به آن نگاه کنیم. کسانی که به خدا اعتقاد ندارند، لا ادریون و افراد متدین به یکسان می توانند به تفکر فلسفی در باب دین بپردازند. از این رو، فلسفه دین شاخه ای از الهیات نیست، بلکه شعبه ای از فلسفه است. فلسفه دین مفاهیم و نظام های اعتقادی دینی و نیز پدیدارهای اصلی تجربه دینی و مراسم عبادی و اندیشه ای را که این نظام های عقیدتی بر آن مبتنی هستند، مورد مطالعه قرار می دهد.(30)
مضاف الیه «دین» در این اصطلاح، به عنوان معادلِ اضافه عینی (Objective genitive) لحاظ شده است و «فلسفه دین» کنکاشی عقلانی از ادیان مختلف و پدیدارهای دینی خواهد بود.
(31)
فلسفه دین را گاهی به خود فلسفه دین و الهیات فلسفی تقسیم می کنند. این تقسیم بندی گویای ناخرسندی از دوره ای از فلسفه تحلیلی است که طی آن فیلسوفان می پنداشتند که تأمّل فلسفی درباره دین فقط در صورتی شایسته است که صرفا به خداباوری بپردازد و از بررسی ویژگی های سایر ادیان دوری جوید؛ زیرا بررسی چنین اموری را در خور الهیات می دانستند، نه برازنده فلسفه. اما اکنون بیش تر فیلسوفان احساس می کنند که می توانند هر جنبه ای از دین، از جمله تعالیم یا اعمال ویژه ادیان را از لحاظ فلسفی بررسی کنند.
فلسفه دین از میان روش های تجربی، نقلی و عقلی، تنها از روش عقلی بهره می گیرد. فلسفه نیز در بررسی های خویش، از علوم دیگر مانند پژوهش های تاریخی و تحلیل های منطقی مفهومی و زبان شناسی نیز استفاده می کند و با معیار عقل به ارزیابی آن ها می پردازد.
برخی، مسائل فلسفه دین را به دو دسته تقسیم می کنند: 1. مسائل درون دینی، 2. مسائل برون دینی.
مسائل درون دینی یعنی مسائلی که متدینان به ادیان و مذاهب به آن ها اعتقاد دارند و به کتاب های مقدس ادیان مستندند. البته، فیلسوف دین از میان این مسائل، به عناصر مشترک بین ادیان می پردازد. بخشی از مسائل درون دینی عبارتند از: اعتقاد به موجودی فراتر از ماده و مادیات، جاودانگی روح، آفرینش موجودات از عدم، ماهیت روح، هدفمند بودن جهان، وحی، مسأله شد و مانند آن ها.
مسائل برون دینی اموری است که در کتاب ها و متون مقدس دینی، چیزی درباره آن یافت نمی شود و باید از خارج درباره آن اندیشید و جهت گیری کرد. از مباحث برون دینی فلسفه دین، که در بیرون دین متولد می شود و در اختیار فیلسوف دین قرار می گیرد، می توان به این مسائل اشاره کرد: تعریف دین، منشأ دین، گوهر دین، کثرت گرایی دینی، رابطه علم و دین، زبان دین، رابطه دین و فرهنگ و مسأله تحقیق پذیری.(32)
معرفت شناسی دینی: معرفت شناسی دینی گرچه یکی از مباحث مهم فلسفه دین به شمار می رود، اما برخی برآنند که معرفت شناسی دینی یکی از انواع معرفت شناسی خاص (در مقابل معرفت شناسی عام و مطلق) و در کنار سایر علوم دین شناسی، زیر مجموعه دین پژوهی جدید (به معنای عام کلمه) قرار گرفته است.
واژه معرفت شناسی،ترجمه اپیستمولوژی (Epistemology) است که آن نیز از کلمه "Episteme" در لغت و زبان یونانی، اخذ شده است. کلمه «Episteme» را در زبان انگلیسی به «Knowledge» و در زبان عربی به «علم» ترجمه کرده اند.(33) در دائرة المعارف پل ادواردز، معرفت شناسی چنین تعریف شده است: «معرفت شناسی یا نظریه معرفت، آن شاخه ای از فلسفه است که به بررسی ماهیت و حدود معرفت، پیشرفت ها و مبانی آن می پردازد و قابلیت اعتماد بر ادعاهای معرفتی را می سنجد.»(34)
آلوین پلانتینگا، معرفت شناس و فیلسوف دین و معاصر، درباره معرفت شناسی دین می گوید: «می توان از بحث های معرفت شناسی درباره دین انتظار داشت که به این مسأله بپردازند که آیا می توانیم به باورهای دینی، معرفت داشته باشیم یا نه.»
(35)
معرفت شناسی یکی از مباحثی است که تأثیر مهمی بر سایر مباحث فلسفه دین نهاده است. به طور کلی، معرفت شناسی از امکان معرفت بشری، ابزارهای آن و چالش هایی که در این زمینه وجود دارد بحث می کند. البته، گرایش های متعددی هم بر آن حاکم است. بیش تر مباحثی که در فلسفه دین مطرح می شود، مرتبط و مبتنی بر مبانی خاص در حوزه معرفت شناسی است. برای مثال، در بحث رابطه عقل و دین، گرایش های متعددی وجود دارد. یکی از این گرایش ها، ایمان گرایی یا فیدئیسم است. در این زمینه می توان به عقاید و نظرات کرکگارد و ویتگنشتاین، از فلاسفه و متکلّمان قرن حاضر، اشاره کرد. بر اساس رویکردی که آن ها ارائه می دهند، عقاید دینی قابل توجیه و ارزیابی عقلانی نیستند. آن ها به طور کلی در مورد صدق گزاره های دینی، که پیوند نزدیکی با مباحث معیارهای صدق، که در معرفت شناسی بحث می شود، دارد معیار خاصی ارائه می دهند. آنان در حوزه معیارهای صدق، میان حوزه گزاره های دینی و سایر حوزه های علوم بشری تفکیک قایل می شوند.(36) علاوه بر ایمان گرایی، رویکردهای دیگری نیز در معرفت شناسی دینی وجود دارد. از جمله آن ها می توان رویکرد «الهیات طبیعی»، «توجیه بر اساس استدلال های برگرفته از تجربه دینی» و «معرفت شناسی اصلاح شده» را نام برد.
7. کلام جدید
در مورد تعریف علم کلام، وفاقی بین اندیشمندان و متکلّمان وجود ندارد. هریک نسبت به روش، موضوع و یا غایت آن تعریف خاصی ارائه کرده اند. شاید بتوان آن را به علمی که متکفل دفاع عقلانی از اعتقادات دینی است، تعریف کرد. مقصود از «عقلانی» معنایی موسع است، به طوری که استناد به نقل را نیز، در صورتی که اصل استناد توسط عقل، تصحیح و توجیه شده باشد، شامل می شود. مقصود از «دفاع»، امری است اعم از «اثبات»، «تقویت»، «توجیه»، «تبیین» و «تفسیر» مفاهیم دینی.(37) درباره ماهیت کلام جدید و نسبت آن با کلام قدیم، آرای مختلفی در باب چیستی این علم مطرح شده است.
واژه «کلام جدید» چند سالی است که در ادبیات مذهبی ما رواج پیدا کرده است. نخستین اثری که در این زمینه، ترجمه و منتشر شد، کتاب «علم کلام جدید» اثر شبلی نعمانی (12741332ه.ق) می باشد. بعدها این واژه توسط استاد علامه شهید مطهری به کار گرفته شد و سپس در میان دانشوران رواج پیدا کرد.
تلقّی های مختلف از اصطلاح کلام جدید در بین دانشوران ما، آن را در هاله ای از ابهام قرار داده است. پرسش محوری که در این زمینه مطرح است، این است که آیا کلام جدید تفاوتی ماهوی با کلام قدیم دارد و به عنوان علمی جدید به شمار می رود، یا آن که پسوند جدید صرفا به وجود مسائل و پرسش های نوین در حوزه اندیشه کلامی اشارت دارد، بی آن که دلالتی بر تغییر ساختار علم کلام و تولد علمی جدید داشته باشد؟
دیدگاه های گوناگون در رابطه با تجدد کلام جدید را می توان به دو دسته کلی تقسیم کرد:
در دسته اول کسانی قرار دارند که منکر علمی به نام کلام جدید هستند، بلکه آن را در ادامه کلام سنتی دانسته که در ضلعی از اضلاع تجدد یافته است. البته، هریک از قایلان به این دیدگاه، تقریری مختلف از آن دارند.
دسته دوم کسانی هستند که کلام جدید را دانشی کاملاً نوین دانسته اند که جز اشتراک لفظی، نسبتی دیگر میان آن و کلام جدید متصور نیست.
اما در این میان، قول دیگری هم هست که از کلام جدید به عنوان نظام جدید کلامی یا هندسه معرفتی جدید کلام یاد کرده است؛ یعنی کلام جدید هویتا (و نه بر حسب اشتراک لفظ) کلام است که در همه اضلاع و ابعاد معرفتی خود تجدد یافته است.
1. انکار کلام جدید
تقریر اول (مسائل جدید)
تقریر نخست، که نظریه غالب هم می باشد، تجدد را وصف مسائل کلامی دانسته است؛ بدین معنا که در گذشته کلام بیش تر با مسائلی در حوزه خداشناسی و معادشناسی روبه رو بوده است، ولی امروزه مباحث بیش تر به قلمرو انسان شناسی و دین شناسی نظر دارند.(38) «... چون درگذر طبیعی زمان، مسائل و پرسش ها نو می شوند، علم کلام نیز به لحاظ مسائلش چهره ای نو می یابد.»(39) بنابراین، کلام جدید، مسائل جدید کلامی است و تسمیه کلام جدید بر این مبنا، از باب تسمیه شیئی به اسم مهم ترین ویژگی و جزء آن می باشد.
تقریر دوم (محتوا، مبنا و روش جدید)
تقریر دوم علاوه بر این که تجدد در محتوا و مسائل را مانند تقریر اول می پذیرد، تحول و تجدد در مبنا و روش را نیز قبول می کند، ولی با تقسیم کلام به قدیم (سنتی) و جدید مخالفت می ورزد. «اگر ملاک جدید بودن، پدید آمدن سه محور اصلیِ محتوای تازه، مبنای تازه و روش جدید باشد، در این صورت چه کسی تضمین می کند در آینده نزدیک یا دور، مسائل تازه، مبانی تازه و روش تازه عرضه نشود؛ آن می شود اجدّ، این می شوید جدید، یا آن می شود جدید، این می شود قدیم، این ضابطه ای نخواهد داشت.»(40) بنابراین، باید همانند علم فقه (که نه تنها در مبانی و اصول و ضوابط کلی اختلاف هست، بلکه در منابع مهم اختلاف وجود دارد)، عمل کنیم و چنانچه فقها را به فقهای متقدّم و متأخّر تقسیم می کنند و نه علم فقه را، متکلّمان را هم به متقدّمین و متأخّرین تقسیم کنیم.
تقریر سوم (موضوع)
بر اساس این تقریر، کلام جدید عمدتا در موضوع تغییر یافته است. کلام سنتی به همه گزاره های موجود در متون مقدس دینی و مذهبی نمی پرداخته، بلکه گزاره های ناظر به ارزش را یک سره از حوزه بحث خود بیرون کرده است. حتی همه گزاره های ناظر به واقع را هم مورد بحث و نظر قرار نمی داد... اما آنچه امروزه در فرهنگ غرب تحت عنوان کلام یا به تعبیر دقیق تر «الهیات» (Theology) محل بحث و نظر است، تقریبا همه گزاره های موجود در متون مقدس را شامل می شود، اعم از این که ناظر به واقع اند و یا این که ناظر به ارزش اند.(41)
تقریر چهارم (روش)
این نظر هم کلام جدید را دنباله کلام قدیم می داند که از نظر موضوع باهم تفاوتی ندارند.(42) البته، روش های جدیدی در کلام و دین پژوهی جدید باب شده است که یکی از مهم ترین آن ها، شیوه یا رهیافت پدیدارشناسی است که اوتو و فان درلیو والیان و دیگران به کار می برند. ولی این موجب نشده است که کلام به دو بخش یا دو دوره قدیم و جدید تقسیم شود.
تقریر پنجم (ابزار و شبهات جدید)
در این دیدگاه، کلام در سه محور مهم تحول و دگرگونی پیدا کرده است: شبهات جدید کلامی، سلاح های جدید و وظایف جدید. بنابراین، کلام جدید دنبال کلام قدیم است و اختلاف جوهری با آن ندارد.(43)
ارزیابی اجمالی دیدگاه نخست
نظریه حصر تجدد کلام در یکی از اضلاع آن مانند: موضوع، روش و... به خصوص نظریه غالب، یعنی تجدد در مسائل، از جهات گوناگون قابل نقد و بررسی است که در این جا فقط به طرح چند نکته پیرامون مهم ترین این اقوال، یعنی تحول در مسائل، می پردازیم:
1. سرّ رواج این تصویر از کلام جدید، این است که نخستین مواجهه فرد با کلام جدید، از طریق مواجهه با مسائل نوین است. اما توقف در این مواجهه و عدم توجه به سایر ابعاد معرفتی کلام جدید و غافل ماندن از لوازم معرفتی مسائل نوین کلامی، موجب افتادن در دام مغالطه کنه و وجه می گردد و اثری جز قطع همزبانی و همدلی با مخاطب نخواهد داشت.
2. تجددپذیری در مسائل به معنایی که در این نظریه آمده است، مفهوم نسبی و تدریجی است. علم کلام مانند سایر علوم، در رشد تاریخی خود به تدریج دارای مسائل جدید می شود، به گونه ای که در هر دوره تاریخی از آن، نسبت به دو دوره سابق جدید است و نسبت به دوره لاحق قدیم.
این معنا از تجدد پذیری کلام مورد نزاع نیست و انکار آن خلاف بداهت تاریخی است، آنچه مورد بحث است، تحولی است که بر یقین معرفتی خاص دلالت دارد. با توجه به این معنا است که از کلام جدید سخن گفته می شود.
3. اعتقاد به تحول در مسائل علم، نه تنها بر مبنای علم شناسی نوین، بلکه بر مبنای علم شناسی قدما نیز، مستلزم تحول در همه اضلاع معرفتی علم است.
براساس ضوابط منطق علوم نزد قدما، علم چیزی نیست جز مسائل آن. کشف این قاعده از درک عمیق ارتباط وثیق بین اضلاع مختلف دانش، به ویژه ارکان سه گانه آن، یعنی مسائل، مبادی و موضوع، ناشی شده است.
بر مبنای این قاعده، مسائل علم، همه اضلاع هندسه معرفتی آن را شکل می بخشد به گونه ای که تجدد در مسائل، تحول در هندسه معرفتی علم را اقتضا می کند.(44)
2. کلام به مثابه علمی جدید
بر اساس این دیدگاه، کلام سنتی و کلام نوین فقط در عنوان کلام اشتراک دارند (اشتراک لفظی) و بین این دو تفاوت جوهری وجود دارد. این نوع نگرش، کلام قدیم را در قیاس با کلام جدید ناکافی، بلکه ناکارآمد می بیند: «برای این که فضای تفکر به طور کلی در این روزگار تغییر کرده و جازمین علمی و فلسفی رخت بربسته است، ثبات عقلی و یقینی عقاید حقه، که هدف کلام سنتی به شمار می رفت، ناممکن گشته است و در یک کلام، سؤال ها و پرسش های جدید و روش ها و مبانی و مبادی و فضای دیگری حاکم شده است. بنابراین، بناچار باید به شیوه دیگری از خدا و نبوت و انسان و معاد و وحی سخن گفته شود.»(45) در نقد این تلقّی از کلام جدید، فقط بر ذکر این نکته بسنده می کنیم که لازمه این تعریف و تلقّی از کلام جدید، خروج این دانش از زی و هویت کلامی آن است. در این صورت، کلام جدید می تواند شامل فلسفه دین و دین پژوهی نیز بشود. اما دیگر به تقلید از الهیات جدید مسیحی چه اصراری بر اطلاق آن عنوان (کلام) بر چنان مضمونی هست؟ می توان بر این دانش نام مناسب دیگری گذاشت.(46)
هندسه معرفتی جدید کلام (یا نظام جدید کلامی)
پاسخ های پیشین، هریک به یکی از اضلاع تجدد در علم کلام اشاره دارند. اما در این میان، نظریه دیگری هم وجود دارد که مدعی است از مغالطه کنه و وجه در امان است. بر این معنا، کلام جدید، یعنی علم کلام با همه اضلاع نوین. دلایل این پاسخ، ارتباط وثیقی است که اضلاع مختلف یک معرفت با یکدیگر دارند. زبان، روش، موضوع، مبانی، رهیافت ها، شبهات کلامی و...، با یکدیگر ارتباط چند جانبه دارند و تحول در هر یک، موجب بروز تحول در دیگر اضلاع است. حتی غایت کلام نیز در همین راستا متجدّد می شود. البته، تجدد را نباید به معنای رفتن امری و جایگزین شدن امر دیگری تلقّی کرد، بلکه به عنوان مثال، تجدد در هدف دفاعی، ممکن است به معنای فهم جدید از دفاع باشد؛ چرا که فهم جدید از عقلانیت، دفاع عقلانی از اندیشه دینی را بی تأثیر نمی گذارد.
اگر در هندسه معرفتی علم کلام و در تمامی اضلاع و رئوس ثمانیه آن تحول رخ داده است و کلام جدید در تمام اضلاع معرفتی نوین خود متولد شده است، چگونه می توان آن را کلام انگاشت و از نسبت آن با کلام سنتی سخن گفت؟! حافظ وحدت بین کلام سنتی و کلام نوین چیست؟ پاسخ این سؤال در گرو تفکیک دو معنا از تجدد در علم کلام است که غالبا موجب ابهام در تصویر معاصران از علم کلام جدید شده است.
8. پدیدارشناسی دین
اصطلاح «پدیدارشناسی» یا «فنومنولوژی» (Phenimenology) در تاریخ فلسفه در مواضع مختلف به کار رفته و حتی قبل از کانت، نیز این اصطلاح وجود داشته و خود کانت هم در یکی دو کتاب خود از این اصطلاح استفاده کرده است. ولی این اصطلاح از زمانی رایج تر شد که هگل این تعبیر را در عنوان کتاب خود به نام پدیدارشناسی روح به کار برد. هگل در این کتاب در مورد تجلیات روان در تاریخ بحث کرده است، ولی امروزه وقتی که سخن از «پدیدارشناسی» به میان می آید، منظور همان مکتب فلسفی است که ادموند هوسرل، فیلسوف آلمانی، در اوایل قرن بیستم آن را تعریف کرده است و همین طور در کتاب تحقیقات منطقی که جلد اول آن در سال 1901 و جلد دوم آن در سال 1902 چاپ شده است از این نحله سخن به میان آورده است.(47)
دایرة المعارف فلسفی پل ادواردز، دو معنای متفاوت برای فنومنولوژی ذکر می کند: معنای اول که قدیم تر و موسّع تر می باشد، بر هر نوع تحقیق توصیفی درباره موضوعی معلوم دلالت دارد. معنای دوم، معنایی است خاص تر و مربوط به قرن بیستم که آن را رهیافتی فلسفی می داند که روش پدیدارشناختی را به کار می برد.
(48) روش پدیدارشناسی به سرعت پرتو خود را بر همه زمینه های آفرینش های هنری، حقوق، مذهب] دین] و... گسترش داد.
پدیدارشناسی دین به وسیله ماکس شلر، آدولف اوتو، جان هرینگ، وجرار دوس ون در لیو رونق یافت.(49) بنابراین، نباید آن را با پدیدارشناسی فلسفی هوسرل، مرلوپونتی، یا شوتز در آمیخت. یکی از راه های شناخت پدیدارشناسی دین این است که آن را همچون واکنشی در برابر رهیافت های تاریخی، روان شناختی، یا جامعه شناختی در نظر بگیریم. اغلب پدیدارشناسان دین، چنین رهیافت هایی را، رهیافت های «تحویل گرایانه» (Reductionistic) تلقّی می کنند و معتقدند به جای تبدیل دین به مفاهیم دلخواه، باید خود رامهیا و آماده سازیم تا به مفهوم دقیق و درست نایل آییم. رهیافت های مذکور، از نظر پدیدارشناسان دین، به جای توضیح و تشریح ماهیت دین، آن را به امری روان شناختی یا پدیده ای جامعه شناختی یا واقعه ای تاریخی تقلیل می دهند و به همین سبب به جای توضیح آن، به محو آن می پردازند. پدیدارشناسان دین، دورکیم را در منحصر به فرد خواندن جامعه خطاکار می دانند و معتقدند که این دین است که پدیده ای بی مانند و یگانه و منحصر به فرد است نه جامعه. از این رو، دین را امری تحویل ناپذیر می دانند که آن رافقط با خودش می توان شناخت و با تبدیل و فرو کاستن آن به هر مفهوم دیگری، نمی توان به حاق ماهیت آن پی برد. آنچه که رهیافت پدیدارشناختی به دین را با دیگر رهیافت های دین پژوهانه متمایز می سازد، این فرض و عقیده است که دین تجلّی و تعبیر نمادین امر قدسی است. بنابراین، وظیفه و رسالت یک دین شناس این است که از طریق داده ها و اطلاعات مربوط به ادیان جهان، به توصیف و تشریح منسجم انواع ادیان به عنوان نمادهای گوناگون امر قدسی بپردازد. امر قدسی، از نظر پدیدارشناسی دین، موجودی مابعدالطبیعی، متعالی و فراتر از ساحت عقل بشری است که غالبا از آن به «مطلقا دیگر»، «به کلی دیگر» «واقعیت غایی و واپسین»، «امر مطلق» و «موجودی فراتر از زمان و تاریخ» تعبیر می کنند.
کسانی مانند اتو و الیاده با همه تفاوت هایی که در نظراتشان هست، به پدیدارشناسی «امر قدسی» پرداخته و از نامدارترین پدیدارشناسان دین در روزگار ما هستند. همه اینان دین را تجلّی امر قدسی می دانند و در برابر تحویل دین به جامعه شناسی، روان شناسی، تاریخ یا هر مفهوم دیگری به شدت مقاومت می کنند.
لازم به یادآوری است که دین را همواره با ارجاع به مصداق و منبع آن می توان شناخت و در بین پدیدارشناسان دین این مصداق و مرجع اصلی دین، همان امر قدسی است. مشکل اصلی این رهیافت این است که امر قدسی، شیئی عادی در دسترس نیست، بلکه واقعیتی متعالی و فراعقلانی است. منتقدان رهیافت پدیدارشناختی به دین مدعی هستند که این ادعا که ماهیت دین عبارت از امر قدسی است ادعایی است که نه تأثیرپذیر است و نه تکذیب پذیر.(50)
بنا به گفته یواخیم واخ سه وظیفه مهم در پدیدارشناسی دین قرار می گیرد:
1. تحقیق در ماهیت و طبیعت امر الوهیت (قدسی)؛
2. فراهم کردن تئوری درباره وحی؛
3. مطالعه اعمال مذهبی.(51)
پی نوشت ها
1 دین پژوهی، ویراسته میرچاالیاده، هیأت مترجمان، ص 93.
2 ابوالقاسم فنایی، درآمدی بر فلسفه دین و کلام جدید، ص 23.
3 همان، ص 23و24. همچنین ر.ک: علی اکبر ترابی، مردم شناسی، انتشارات چهره، تبریز.
4 مصطفی ملکیان،جزوه درسی مسائل جدیدکلامی،درس اول،ص3
5 دین پژوهشی، ص 363364
6 ابوالقاسم فنایی، پیشین، ص 25
7 پییر آلستون و...، دین و چشم اندازهای نو، ترجمه غلام حسین توکلی، ص 66
8 دین پژوهشی، ص 96 97
9 ایان باربور، علم و دین، ترجمه بهاءالدین خرمشاهی، ص 80
10 در مورد نظریه شلایرماخر در مورد تجربه دینی و هرمنوتیک، ر.ک: وین پراودخوت، تجربه دینی، ترجمه عباس یزدانی.
11 دین پژوهشی، ص 139
12 فرهنگ ودین، ویراسته میرچاالیاده، هیأت مترجمان، ص 175
13 ر.ک:علی رضاشجاعی زند،دین، جامعه و عرفی شدن، ص 144
14 همایون همتی، دین شناسی تطبیقی و عرفانی، ص 2526
15 مسعودجلالی مقدم، درآمدی به جامعه شناسی دین، ص 12
16 همایون همتی، در شناخت دانش ادیان، ص 189
17 محمدتقی فعالی، تجربه دینی و مکاشفه عرفانی، ص 93
18 هانس کلیم کیت و...، شناخت دانش ادیان، ترجمه و تدوین همایون همتی، ص 284 285
19 یواخیم واخ، «رهیافتی به علم دین شناسی در فرهنگ اسلامی»، ترجمه سیدمحمد ثقفی، دین پژوهان، ش اول، ص 92. در مورد تاریخ ادیان ر.ک: مقاله سیمور کسیس واریک چارپ، در دین پژوهشی، ویراسته میرچاالیاده، ص 121 و 129 / نیز مقاله میرچا الیاده، علم تاریخ ادیان، در شناخت تاریخ ادیان، ص 101و102
20 اریک شارپ، مطالعه تطبیقی ادیان، ترجمه بهروز جندقی، معرفت، ش 34، ص 26
21 برگرفته از: اوژن بورنوف، علم و دین در پیشینه تاریخ ادیان، ترجمه همایون همتی.
22 علی اکبر ترابی، مردم شناسی، ص 40
23 برای نقد نظریه جان انگاری، ر.ک: مرتضی مطهری، فطرت / علیرضا قائمی نیا، درآمدی بر منشأ دین.
24 دین پژوهی، ص 109.
25 ویلیام آلستون، مسائل فلسفه دین، ترجمه علی حقی، نقد و نظر، ش 9، ص 91.
26 دین شناسی تطبیقی و عرفان، ص 910.
27و28 احد فرامرز قراملکی، هندسه معرفتی کلام جدید، ص 179 / ص 21 22
29 آلوین پلانتینگا، فلسفه دین: خدا، اختیار و بشر، ترجمه و توضیح محمد سعیدی مهر، ص 29
30 جان هیک، فلسفه دین، ص 22
31 مفاهیم و مسائل فلسفه دین، ص 70
32 اچ. پی. آون، دیدگاه ها درباره خدا، ترجمه حمید بخشنده، مقدمه مترجم، ص 13
33 محمد لگنهاوزن، معرفت شناسی، پیشینه و تعاریف (میزگرد)، ذهن، ش 1، ص 6
34 دیویدهاملین،تاریخ معرفت شناسی، ترجمه شاپوراعتماد،ص 1
35 جستارهایی در فلسفه دین، ص 41
36 ابوالفضل ساجدی، میزگرد فلسفه دین، معرفت، ش51،ص11
37 صادق لاریجانی، اقتراح درباره کلام، نقدونظر، ش 9، ص 16
38 جعفر سبحانی در کتاب مدخل مسائل جدیددرعلم کلامبه این نظرقایل هستند. به نقل ازعبدالحسین خسروپناه،کلام جدید، ص 18
39 صادق لاریجانی، «میزگرد ماهیت کلام جدید و فلسفه دین»، بخش دوم، روزنامه اطلاعات، ش 20816، ص 7
40 عبدالله جوادی آملی،علم الکلام الجدید،قضایاالسلامیه،الاجتهاد و التجدید،(2)،العدد الخامس، ص 191 و نیز قبسات، ش 2، ص 63
41 مصطفی ملکیان، اقتراح، نقد و نظر، ش 2 ،ص 35
42 بهاءالدین خرمشاهی، «پرسش و پاسخی چند پیرامون مبادی کلام جدید»، کلام جدید در گذر اندیشه ها...، ص 220 و نیز ر.ک: خرمشاهی، سیر بی سلوک
43 قبض و بسط تئوریک شریعت، ص 78
44 احد فرامرز قراملکی، «تحلیل مفهوم تجدد در کلام جدید»، کلام جدید در گذر اندیشه ها، ص 106
45 محمد مجتهد شبستری، هرمنوتیک، کتاب و سنت، ص 78 79 و نیز ر.ک: مجلة النمنطق، ش 113
46 علی اکبر صادقی رشاد، قبسات، ش 2، ص 12
47 محمدرضا ریخته گران، پدیدارشناسی و فلسفه های اگزیستانس، ص 7
48 پل ادواردز، مابعدالطبیعه، ترجمه شهرام پازوکی، ص 95 / دین پژوهی، ص 171 همچنین در مورد پدیدارشناسی ر.ک.به:
روژه ورنو ژان وال، نگاهی به پدیدارشناسی و فلسفه های هست بودن، برگرفته و ترجمه یحیی مهدوی
اندره دارتیک، پدیدارشناسی چیست؟ ترجمه محمد نوالی
ادموند هوسرل، ایده پدیدارشناسی، ترجمه کریم رشیدیان.
49 رهیافتی به علم دین شناسی در فرهنگ اسلامی، ص 94
50 هانس کلیم کیت و...، شناخت دانش ادیان، ترجمه و تدوین، دکتر همایون همتی، ص 193و194. لازم به ذکر است که دکتر همتی در ترجمه فنومنولوژی از واژه پدیده شناسی استفاده کردند که ما در این نوشتار، به جای واژه پدیده شناسی، پدیدارشناسی (و مشتقات آن را) استعمال کردیم.
51 یواخیم واخ، پیشین، ص 94