مصدّق الّذی بین یدیه و لتنذر امّالقری و من حولها و الّذین یؤمنون بالاخرة یؤمنون به و هم علی صلاتهم یحافظون ( انعام 92 )
اندیشة انتشار مجلة “ اندیشة صادق ” به سال 1377 برمیگردد . در این سال در پی پیشنهاد مرکز تحقیقات و تصویب شورای دانشگاه مقرر شد مجلهأی علمی و دانشجویی از سوی این مرکز منتشر شود . این تصمیم بر پیشفرضهایی استوار بود : نخست اینکه دانشگاه افزون بر خدمتی که در قالب رشتههای درسی و فعالیتهای آموزشی و پژوهشی خود انجام میدهد، خود را نسبت به جریانها و تحولات جامعه نیز مسؤول میداند و میکوشد در کنار تلاش برای انجام رسالت اصلی خود در زمینههای علمی ، و مشروط به آسیب ندیدن این فعالیت درحد میسور به دیگر کارکردهای اجتماعی خود نیز اهتمام ورزد و دوم اینکه ابزارهای کنونی ارتباط دانشگاه با محیط اطراف از تنوع و کارآمدی لازم برای تحقق چنین هدفی برخوردار نیست . درحالحاضر، اصلیترین راههای ایفای نقش دانشگاه در جریانها و تحولات علمی و فرهنگی کشور چنین است : حضور دانشجویان و دانشآموختگان دانشگاه در مجامع علمی و فرهنگی، انتشار آثار علمی دانشجویان و دانشآموختگان و اعضای هیأت علمی دانشگاه ، انتشار فصلنامة پژوهشی دانشگاه و دوماهنامة خبری پیامصادق .
جوهرة پیشنهاد انتشار مجلهای جدید به عنوان ارگان دانشگاهامامصادق (ع) این بوده است که دانشگاه برای ایجاد ارتباط دانشجویان خود با قشری وسیع از جوانان وفرهنگیان کشور، نیازمند مجلهای غیرخبری و در عینحال غیرتخصصی است که بتواند محمل انتقال فراوردههای فکری ویافتههای پژوهشی آن به نسل تشنة معارفاسلامی و طالب اندیشههای نو باشد . طبیعی است چنین مجلهای باید نسبت به نشریات کنونی دانشگاه یعنی “ پیام صادق ” و “ فصلنامة پژوهشی” دارای کارکردی متفاوت وجدید باشد . مجلة وزین و موفق “پیام صادق ” گرچه خالی از مقالات علمی نیست ولی به هر حال نشریهای “ خبری اطلاعرسانی ” است که رسالت اصلی آن پوششخبری دادن به انواع فعالیتها و اقدامات آموزشی و پژوهشی و فرهنگی دانشگاه است و “ فصلنامة پژوهشی ” نیز به دلیل تخصصی بودن مطالب آن ، مخاطبان محدود و ویژهأی در سطح دانشگاهها و محافل علمی دارد . بنابراین نشریة جدید باید نسبت به مجلة “ پیام صادق ” دارای محتوای علمی بیشتر و جنبة خبری کمتری باشد و در مقایسه با “ فصلنامة پژوهشی ” سطح علمی عمومیتر و متناسب با نیازهای عمومی جوانان و پژوهشگران داشته باشد . براین اساس مرکز تحقیقات دانشگاه، پیشنویسی را در بارة اساسنامة نشریه، تقدیم شورای محترم دانشگاه کرد که با تغییراتی به تصویب نهائی جلسة مورخ 25/11/77 این شورا رسید .
هدف مصوب نشریه در اساسنامة مصوب چنین است :
“ در راستای تحقق اهداف علمی و فرهنگی دانشگاه امام صادق علیهالسلام و با توجه به قابلیتها و تواناییهای دانشجویان دانشگاهامامصادق (ع) بویژه در مقاطع تحصیلات تکمیلی ، نشریة دانشجویی مرکز تحقیقات با عنوان “ اندیشةصادق” با اهداف زیر منتشر میشود :
اشاعة اندیشهها ونوآوریهای علمی در حوزة علومانسانی با تکیه بر مبانی اسلامی
گسترش فرهنگ و باورهای دینی
بررسی و نقد مبانی، نظریهها و روشهای علوم انسانی با اتکا بر مبانی اسلامی
ارتقای سطح علمی و تقویت روحیة تحقیق دانشجویان بویژه دانشجویان دانشگاهامامصادق (ع)
تلاش برای حل شبهات اعتقادی نسل جوان بویژه دانشجویان دانشگاههای کشور
همچنین چند بند از ضوابط انتشار و وظایف نشریه عبارت است از :
مخاطبان اصلی نشریه، دانشجویان ، محققان و طلاب هستند و درعینحال تلاش میشود محتوای مطالب برای عموم طبقات قابل استفاده باشد .
زمینة تخصصی نشریه ، رشتههای علوم انسانی با اولویت رشتههای موجود در دانشگاهامامصادق (ع) میباشد .
هر شمارة عادی نشریه دربردارندة مقالات دریافتی در رشتههای مختلف میباشد و ویژة یک رشته یا دانشکدة خاص نمیباشد .
در گزینش مقالات اولویت با مقالات دانشجوئی است .
طولانی شدن مراحل بررسی و صدور مجوز از سوی وزارتفرهنگو ارشاداسلامی، توفیق انتشار فصلنامه را در موعدی زودتر، از ما سلب کرد و اکنون پس از صدور مجوز در تاریخ 16/9/79 با تبرک و تیمن جستن از نام و یاد امیرالمؤمنین و در آخرین ماه از سالی که به نام آن امام همام مزین و مسمی است نخستین شماره از فصلنامه تقدیم جامعة علمی و فرهنگی کشورمیشود .
در بارة اهداف و چهارچوب فعالیتهای نشریه، افزون بر مواردی که در اساسنامة نشریه آمده است، یادآوری موارد زیر را لازم میداند :
1. نشریه مصمم است فضائی مناسب را برای ارائة کارهای پژوهشی برتر دانشجویان فراهم آورد و فضای مناسبی را برای سوقدادن دانشجویان به فعالیتهای پژوهشی و تلاش برای ارائة آن به مخاطبان ایجاد نماید .
2. نشریه مصمم است فضائی مناسب برای ایجادوحفظ ارتباط دانشآموختگان دانشگاه با یکدیگر از طریق نشر مقالات آنها، معرفی کتابها و مقالات و خدمات برجستة آنها و انتشار عکسها و خاطرات مربوط به سالهای نخست شروع فعالیتهای دانشگاه ایجاد نماید .
3. با توجه به کاستیهای تهدیدکننده در حوزة اخلاقیات جامعه ، نشریه در هر شمارة خود بخشی را به معرفی کتابهای اخلاقی و یا ارائة مباحث اخلاقی اختصاص خواهد داد .
4. برای بالابردن ضریب سودمندی مجله ، تلاش خواهد شد هر یک از شمارههای مجله یک موضوع محوری را بستر کار خود قرار دهد و البته این موضوع به معنی عدمدرج هیچ مقاله ای دیگر نیست .
5. مجله مصمم است ضمن شناساندن یافته ها و دستاوردهای دانشگاه ، تجربة این دانشگاه را به عنوان نخستین نهاد آموزش عالی که پس از پیروزی انقلاب اسلامی در مسیر وحدت حوزه و دانشگاه گام نهاده است از ابعاد گوناگون معرفی و در معرض سنجش و داوری قرار دهد .
سزاوار است سپاس و تشکر خود از همة مسؤولان دانشگاه برای فراهم آوردن زمینة انتشار مجله به ویژه رئیس محترم دانشگاه حضرت آیت الله مهدویکنی و کلیة عزیزان دانشجو و همکاران مرکز تحقیقات که با دلسوزی و با حداقل امکانات بر آرزوی چاپ مجله، جامة تحقق پوشانیدند تقدیم دارم. امید است کلیة دانشجویان و دانش آموختگان و اعضای هیأت علمی دانشگاه با مغتنمشمردن فرصت فراهمآمده و بهخصوص با انتقال دیدگاههای خود، برای ارتقای سطح مجله دست اندرکاران مجله را در ادامة این مسیر یاری نمایند .
امید است با محور قرار دادن درسهای آیة شریفة 92 سورة مبارکة انعام که در تفأل به قرآن برای انتخاب آیة آغازین“سرمقاله” در مقابل دیدگان قرار گرفت ، این مجله در مسیر اصیل و ریشه دار الهی و علمی قرآنی ، میقات و میعادی برای مؤمنان و تربیت یافتگان معهد امامصادق (ع) برای پراکندن پیام دین به جامعة اسلامی و بل جامعة بشری باشد . بعونه تعالی