قیام عاشورا و امام حسین (ع) در به ثمر رسیدن انقلاب و تاثیر آن در موفقیتهای دوران دفاع مقدس غیر قابل انکار است.اما علت این که فیلمسازان ما به رغم وجود مایه های غنی درام در این واقعه از جهت تکنیکی و تخصصی، و مهمتر از آن جنبه دینی و متعهد آن، به این واقعه یا تاثیر آن در زندگی امروز کمتر پرداخته اند جای سؤال دارد. حتی فیلمسازان متعهد ما نیز به ندرت وارد این مقوله و قیام برای حق شده اند. مگر برخی از فیلمسازان دفاع مقدس که آن ها هم به علت این که مبنای دفاع مقدس ما بر چنین واقعه ای بود و عاشورا در جبهه های ما حضوری پررنگ و غیر قابل انکار داشت، خودآگاه یا ناخودآگاه در برخی فیلمهای مربوط به دفاع مقدس این مسئله نمود بارزی پیدا کرده است. از جمله در فیلم پرواز در شب رسول ملاقلی پور که به نوعی نمادین و البته واقعگرایانه به مسئله سقایی حضرت عباس (ع) اشاره می شود و یا فیلمهای دیگری که رگه هایی محسوس از تاثیر عاشورا قابل مشاهده است. عمده ترین فیلمی که در مورد قیام بر ضد ظلم شاید شهرت بیشتری داشته باشد، همان آژانس شیشه ای حاتمی کیاست که شورش حاج کاظم بر ظلمی که بر عباس می رود، به نوعی یادآور واقعه عاشورا و البته مهمتر از آن ولایت پذیری و ولایت خواهی یاران حضرت با نام بردن از امام خمینی است. (گرچه فیلم در این زمینه ایراداتی نیز دارد).
اما در دیگر فیلمهای ما اگر هم قیامی (چه فردی و چه جمعی) به تصویر کشیده شده است، خالی از مبانی مذهبی و دینی و عمق مساله بوده است. مانند فیلم سگ کشی بیضایی که قیام گلرخ کمالی را که در راه دفاع از همسری که لیاقت این دفاع را ندارد بررسی می کند و به نوعی این کار را مورد تمسخر قرار می دهد و یاس را به جامعه تزریق می کند. (زیرا گلرخ در فیلم علیرغم نیت پاکش در دفاع از همسر، شکست می خورد و دیگران هر یک به نحوی در پی سوء استفاده از وی و ضربه زدن به او هستند و هیچ کس هیچ کمکی نمی کند (توجه داشته باشید که ماجرا نه در قبل از انقلاب، که پس از آن روی می دهد و جمهوری اسلامی را متهم به استبداد، ظلم به زنان، و نادیده گرفتن حقوق اولیه انسانی در ایران می کند.). و بسیاری دیگر از فیلمهایی از این دست که خواسته یا ناخواسته به این مسئله بدون توجه به مبانی مذهبی و فطری آن پرداخته اند.
گرچه در تلویزیون امید بیشتری به استفاده از عاشورا در تحریض مردم به عدالت و عدالت طلبی می رود، اما هنوز کار شگرفی صورت نگرفته است. مجموعه هایی چون سریالهای شب دهم، امام حسین (ع)، معصومیت از دست رفته وبسیاری دیگر، هنوز در آغاز راهند و البته هیچ یک در نوعی تصویرسازی از این واقعه و حقیقت آن خالی از اشکال نبوده و نیستند. باید کسانی وارد این عرصه شوند که تلقی و دیدگاهی منطبق بر ارزشهای حقیقی این واقعه و علت روی دادن آن داشته باشند تا بتوانند در تاثیرگذاری بر مخاطب موفق باشند.