تواضع
رسول اکرم صلی الله علیه و آله فرمودند: خداوند به من وحی کرده است که تواضع کنید تا هیچیک از شما به دیگری فخر و مباهات و تعدی نکند. هیچ فردی نیست که تواضع کند مگر آنکه خدا او را بلند مرتبه می کند وپیامبر(ص) خود به دلیل نهایت تواضعش بر کودکان همواره سلام می کرد. حقیقت تواضع آنست که انسان به جهت عظمت پروردگار متعال و در مقابل عزت و بزرگواری او پیوسته خود را حقیر و ضعیف ببیند و فروتنی کند. و هیچ عبادتی نیست که مورد قبول و رضای خداوند قرار گیرد مگر آنکه با تواضع بیاغازد و فقط بندگان مقرب و خاص خداحقیقت تواضع را می فهمند. خداوند متعال عزیزرتین بنده خود رسول خدا(ص) را به تواضع امر فرمود: با مؤمنان فروتنی کن.
امام صادق(ع)، مصباح الشریعه، ص 243.
ان من التواضع... ان لایحب ان یحمد علی التقوی
از [نشانه های] تواضع آنست که انسان دوست نداشته باشد او را به تقوی و خوبی بستایند.
کنزالعمال، ج 3 / 701.
بعضی از یاران رسول خدا(ص) به آن حضرت عرض کردند: یا رسول الله هلاکت و سیه بختی ما را تهدید می کند.چون برخی از ما به کفش خوب و جامه فاخر احساس دلبستگی می کنند. پیامبر فرمودند: «این کبر نیست، عبارتست ازحق ناپذیری و حقیر شمردن مردمان »
کنزالعمال، ج 2 حدیث 7747.
اگر خدای ناخواسته اهل جدال و مراء در مباحثه علمیه هستی - کما اینکه بعضی از ما طلبه ها گرفتار این سریره زشت هستیم - مدتی بر خلاف نفس اقدام کن. در مجالس رسمی که مشحون به علما و عوام است، اگر مباحثه ای پیش آمد کرد، دیدی طرف صحیح می گوید، معترف به اشتباه خودت بشو و تصدیق آن طرف را بکن.
امام خمینی(ره)، چهل حدیث، ص 23
گفته اند تواضع نعمتی است که اندرو حسد نکنند و کبر محنتی بود بر وی رحمت نکنند و عز اندر تواضع است، هرکه اندر کبر طلب کند، نیابد.
ابراهیم شیبان گوید: شرف اندر تواضع است و عز اندر تقوی و آزادی اندر قناعت یحیی بن معاذ گوید: تکبر کردن برآنک بر تو به مال تکبر کند، تواضع بود.
رساله قشیریه، ترجمه بدیع الزمان فروزانفر، ص 220