،
در بیشتر شیرخواران، اولین دندانها حولوحوش 6 ماهگی خارج میشوند اما گاهی یک نوزاد با دندان متولد میشود. سایر شیرخواران در زمان ظهور اولین دندان، 12 ماهه یا بزرگتر هستند. در سن 5/2 سالگی تمام دندانهای شیری کودک باید خارج شده باشند. احتمالا دندانهای شیری کودک به ترتیب زیر ظاهر خواهند شد اما این قاعده کلی نیست و اگر حوالی سن یاد شده دندان مربوطه خارج نشده باشد نباید نگران شوید.
زمان ظهور دندانهای پیشین مرکزی فک پایینی (6 ماهگی)، دندانهای پیشین مرکزی فک بالایی (5/6 ماهگی)، دندانهای پیشین جانبی فک پایینی (7 ماهگی)، دندانهای پیشین جانبی بالایی (8 ماهگی)، دندانهای آسیای قدامی پایینی (10 ماهگی تا 12 ماهگی)، دندانهای آسیای قدامی بالایی (14 ماهگی)، دندانهای نیش پایینی (16 ماهگی) دندانهای نیش بالایی (18 ماهگی)، دندانهای آسیای دوم پایینی (2 سالگی)، دندانهای آسیای دوم بالایی (5/2 سالگی) است.
در نهایت کودک شما 20 دندان شیری خواهد داشت که ترتیب ظهور آنها در اکثر بچهها همانطور که ذکر شد خواهد بود البته تفاوتهایی به صورت طبیعی وجود دارد اما نکته مهم این است که دندان در آوردن بچهها، سبب هیچ بیماری خاصی در آنها نخواهد شد. علایمی مثل لثههای تحریکشده، قرمز و متورم به شما اعلام میکند دندان کودک در حال خارج شدن است. البته نشانههای دیگری مانند درد و بیقراری کودک که گاهی با علایمی چون تب، تهوع و اسهال همراه میشود به دندان درآوردن نسبت داده میشود که بسیاری از پزشکان معتقدند علت آنها ربطی به دندان درآوردن ندارد و این تصوری است که والدین دارند.
اما برای والدینی که به سلامت شیرخوار و زبیایی دندانهای او اهمیت میدهند توصیهای دارم.
نامناسب بودن اغلب سرشیشهها میتواند سبب بروز تغییراتی در قوسهای دندانی و عمل بلع کودک شود. اگر به کودکی که از سینه مادر شیر میخورد نگاه کرده باشید حتما دیدهاید چگونه فک وی مدام به طرف بالا، پایین، عقب و جلو حرکت میکند. خوب است بدانیم به هنگام تغذیه کودک با بطری، به خصوص در مواردی که مادر برای سهولت خروج شیر اقدام به گشاد کردن سوراخ سرشیشه میکند این حرکات انجام نمیشود. در ضمن وقتی دندانها شروع به رویش کردند عادت شیرخوار به استفاده از بطری و اینکه در تمام طول شب شیشه شیر را در دهان داشته باشد به احتمال زیاد به پوسیدگی دندانها منجر میشود. این پوسیدگی هم در دندانهای پیشین و هم در دندانهای آسیا ایجاد میشود. در شب ترشح بزاق کاهش یافته در نتیجه اسید تشکیل شده کمتر رقیق میشود و اثر مخربتری دارد. عادت تغذیه کودک با شیشه شیر در طول شب را کنار بگذارید. کودک خود را هم از نعمت شیر مادر بهرهمند کنید و هم از پوسیدگی دندانها به علت استفاده از شیشه شیر پیشگیری کنید.
پی نوشت ها :
* دندانپزشک و متخصص بیماریهای دهان
منبع:www.salamat.com
/ج