مهمان: مهندس جواد اوجی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران
گفتگو از: امیرحسین هاشمی جاوید
رهبر معظم انقلاب سال جهاد اقتصادی را با سفر به پایتخت انرژی ایران آغاز کردند. سفر ایشان به این منطقه با توجه به شعار امسال چه پیامی دارد؟ مهمترین پیام سفر عسلویه رهبر انقلاب با توجه به سخنان ایشان این است که باید توسعه پرشتاب میدان های گازی مشترک در اولویت برنامه های مجموعه صنعت نفت کشور قرار بگیرد. جمهوری اسلامی ایران در میدان گازی فوق عظیم پارس جنوبی در 105 کیلومتری از سواحل عسلویه در مرکز خلیج همیشه فارس با کشور قطر، شریک و نه رقیب است. شرکت ملی نفت ایران در حالی توسعه این میدان مشترک را دنبال می کند که در آن سوی میدان همه بیگانگان (شرکت های بزرگ نفتی آمریکایی و اروپایی) برای تخلیه منابع عظیم این میدان با یکدیگر شریک شده اند. از این رو می توان برداشت از این میدان را یک مبارزه اقتصادی تلقی کرد. کارکنان خدوم صنعت نفت و دست اندرکاران خط مقدم جبهه توسعه اقتصادی کشور در میدان گازی پارس جنوبی، باید همه همت و توان و تلاش خود را برای برداشت بیشتر از این میدان مشترک به کار گیرند تا بتوانند ثروت عظیم جمهوری اسلامی ایران که در بستر خلیج فارس مدفون است را در جهت حفظ منافع ملت شریف ایران بهره برداری کنند.
یکی دیگر از پیام های پراهمیت نخستین سفر رهبر انقلاب در سال جهاد اقتصادی به عسلویه می تواند این نکته باشد که در دهه 90 خورشیدی، محور توسعه اقتصادی جمهوری اسلامی ایران بر صنعت گاز پایه گذاری می شود. به بیان دیگر، با توجه به اهمیت اقتصادی، سیاسی و امنیتی توسعه میدان گازی پارس جنوبی، دولت، مجلس و سایر دستگاه های کشور هم باید برای توسعه پرشتاب، این ثروت ملی و خدادادی بسیج و همراه شوند. یکی از عواملی که در این میان می تواند بر شتاب بخشی به توسعه پارس جنوبی و برداشت حداکثری از این میدان مشترک اثر بگذارد، تخصیص اعتبارهای مناسب برای اجرای طرح های توسعه و بهره برداری از فازهای تعریف شده آن است.
رهبر معظم انقلاب منطقه پارس جنوبی را یک منطقه تولیدی، اقتصادی و علمی عنوان کردند. تبیین شما از طرح این موضوع از سوی ایشان چیست؟ درست است که نفت و گاز ثروت است، اما همان طور که از سخنان رهبر معظم انقلاب نیز می توان برداشت کرد، ارزش نیروی انسانی بسیار بالاتر از این منابع است. این که متخصصان، کارشناسان، مهندسان و فعالان توانمند ایرانی در جبهه صنعت نفت، این توانمندی را دارند که با خودباوری و تکیه بر توان داخلی میدان های نفتی و گازی ایران را توسعه دهند و به بیگانگان نیازمند و وابسته نباشند، دستاورد بزرگی برای انقلاب اسلامی است. برمبنای همین خودباوری و تکیه بر توان و دانش بومی است که امروز هم کارکنان شریف صنعت نفت کشور، توسعه دیگر فازهای باقی مانده پارس جنوبی را در داخل کشور آغاز کرده اند و هم اکنون تجهیزات، تأسیسات، ابزار و ادوات مورد نیاز برای توسعه میدان و تأسیسات دریایی و خشکی تولید گاز و پالایش آن را در داخل کشور ساخته و تولید می کنند.
با این ظرفیت و نیروی عظیم انسانی و انگیزه فراوانی که در میان کارکنان صنعت نفت ایجاد شده است که دیدار رهبر معظم انقلاب با کارکنان فعال در پارس جنوبی نیز یک روحیه مضاعفی را در این منطقه به وجود آورده است، به امید خدا در سال جهاد اقتصادی شاهد اجرای پروژه های این بخش با شتاب بیشتری در قیاس با گذشته خواهیم بود.
رهبر انقلاب فعالان مجموعه پارس جنوبی را جهادگرانی خطاب کردند که در این منطقه اقتصادی و صنعتی عظیم مشغول فعالیت هستند. لطفاً دراین باره توضیح دهید؟ میدان گازی پارس جنوبی ثروت عظیم ملت ایران است که در بستر خلیج فارس مدفون شده است. ارزش گازی که در این میدان ذخیره شده است، معادل درآمد 120 سال صادرات نفت خام تولیدی کشور است. با توجه به این که ایران در پارس جنوبی با کشور همسایه شریک است و همچنین بیگانگان و شرکت های بزرگ بین المللی غربی بسیج شده اند تا این میدان را تخلیه کنند.
رهبر معظم انقلاب به درستی اذعان کردند که این یک مبارزه اقتصادی است. همه فعالانی که در این جا کار می کنند، باید مد نظر داشته باشند که این جهاد، کمتر از جهاد در جبهه های نبرد حق علیه باطل نیست و درواقع دفاع از حق مردم، منافع ملی و بیت المال است که هرگونه سهل انگاری از آن، اجحاف در حقوق ملت شریف ایران است. فعالان این منطقه باید با عمق جان حس و باور کنند که کوچک ترین کوتاهی در تلاش برای توسعه این میدان، به طور قطع به زیان منافع ملی خواهد بود و اجنبی ها در آن سوی میدان، بهره برداری بیشتری خواهند کرد.
تأکید رهبر معظم انقلاب بر توسعه دانش و مطالعات حقوقی و قراردادی نفت، گاز و اقتصاد انرژی براساس چه ضرورت هایی طرح شده است و چه فوایدی دارد؟ متأسفانه امروزه بیشتر قراردادهای بین المللی حوزه نفت و گاز ایران براساس قانون کشورهای طرف قرارداد یا کشورهای اروپایی همچون فرانسه منعقد می شود و اگر مشکلی در این زمینه به وجود آید، قضاوت برای برطرف کردن آن براساس قانون آن کشور صورت می گیرد. از این رو این پرسش طرح می شود که چرا قانون ایران در حوزه نفت و گاز برای قراردادهای بین المللی کامل نیست؟ یکی از نیازهای صنعت نفت کشور، تربیت نیروهای متخصص و متبحر و ماهر در امور حقوقی و قراردادی صنعت نفت است. باید گروه کارکشته و جوانی از این متخصصان و صاحب نظران در صنعت نفت شکل بگیرد تا از حقوق کشور در قضاوت های بین المللی در حوزه نفت و گاز دفاع کنند.
توجه به حوزه حقوقی و قراردادی در صنعت نفت، یکی از مهمترین نکاتی بود که رهبر انقلاب به آن اشاره کردند. در قضاوت های بین المللی که در حوزه نفت و گاز صورت می گیرد، در حق جمهوری اسلامی ایران اجحاف می شود و این اجحاف به علت وجود ضعف در قوانین بین المللی و عدم توانمندی افراد حقوقی صاحب علم، آگاهی و تخصص است. در این شرایط و با توجه به تأکید معظم له باید هرچه سریع تر در رفع کمبودهای این حوزه کوشش کرد.