کلمه فستفود که با همین شکل و تلفظ وارد فرهنگ لغات عمومی مردم شده به معنی غذای سریع یا غذایی که زود آماده میشود و نباید به انتظار آن سرمیز بنشینی و با نان و ماست و سایر مخلفات سیر بشوی تا بالاخره بشقاب پلو و سیخکباب را روی میز بگذارند، اگر چه گاهی اوقات همان مخلفات که پیش از غذا صرف میشود، سالمتر و ارزشمندترند، به هر حال نام ایرانی فستفود، حاضری است.
حاضری غذایی است که زود حاضر میشود و خیلی از خانوادهها هماکنون هم از این واژه برای شبها که باید غذای سادهتری خورد، استفاده میکنند. حاضری غذایی بود که کمتر وقت مادر را میگرفت، زود سفره پهن میشد و یا میز چیده میشد. اغلب ماده غذایی مفید و آمادهای مثل پنیر با انگور یا هندوانه یا خربزه یا سبزی و گردو میتوانست یک حاضری سالم و خوب باشد.
غذاهایی که سرشب خورده میشدند نه عوارض گوارشی داشتند و نه ضرری به قلب میرساندند. در عوض همه افراد خانواده دور هم مینشستند. گاهی در حیات کنار حوض آب و گاهی در اتاق دور یک سفره پرلطف و محبت. بچهها خوشحال بودند چون میدانستند این غذا راحتتر و سادهتر به سفره آمده و مادر ساعتها خودش را به دلیل آن در آشپزخانه خسته نکرده و بزرگترها هم از اینکه غذای سنگینی نیست که شبها بیخواب شوند و احیانا کابوس ببینند و یا مجبور شوند وسط شب به دنبال قرص هضم غذا و یا ضدنفخ بگردند، راضی بودند.
تازه حسن دیگرش این بود که بعد از یک خواب خوب صبح زود گرسنه از خواب بلند میشدند و با اشتها دور هم مینشستند تا صبحانه صرف کنند. در حاضریها گاهی تخممرغ آبپز، نیمرو، املت، اشکنه و سایر غذاهایی که زود تهیه میشوند، هم اضافه میشد.
از روستا هم انواع غذاهای حاضری مانند کلهجوش، شبتآب، ماست و برانی، نرگسی، آبگوشت دستی، ماست و لبو و نامهای گوناگون دیگر تهیه میشد، وقتی که سر و کله سوسیس و کالباس پیدا نشده بود و پیتزا و انواع سسهای تند و چرب جایی در سبد و سفر، ایرانیها جا نداشتند. ما در سفره ایرانی و در خانههایمان مخلفات گوناگونی از ترکیب غذاهای سالم مانند انواع سبزی با انواع مواد لبنی یاتخممرغ تهیه میکردیم، املتهای گوناگونی که از نظر ارزش تغذیهای نیز مناسب بودند.
راستی چرا فستفودها جای غذای حاضری خودمان را گرفتند؟ بله، خوشمزهترند ولی به ازای طعم خوش، کالری زیاد، چربی نامناسب، مواد نگهدارنده و گاهی خطرناک و ادویههای تند دارند. خوشمزهترند و برای همین زیادتر هم خورده میشوند ولی سریع هضم نمیشوند، با معده پر و سنگین به رختخواب میرویم.
صبح خسته و بیاشتها بلند میشویم و سرزنده وسرحال نیستیم چون بدنمان را برای هضم و جذب آن به دردسر انداختهایم. خوشمزهاند ولی میتوان حاضریهای خوشمزه را در خانه هم درست کرد. همان پیتزا میتواند سالمتر درست شود، اگر خمیر پیتزا با آرد کامل گندم درست شود، اگر از سبزیهای متنوع و زیبا برای پیتزا استفاده شود و اگر پنیر کمچربتر روی آن ریخته شود، غذای بسیار سالم و خوبی است.
فلفل سبز، کدو، کرفس، قارچ، پیاز، برشهای کوچک گوجهفرنگی و حتی تکههای کوچک میوه میتواند پیتزاهای بسیار خوش طعمی درست کند. سیبزمینی سرخ کرده را هم دوست دارند ولی اگر ما اضافه وزن داریم و چاق هستیم و اگر در خانوادهمان افراد مبتلا به بیماری قلبی داشتهایم باید خودمان مراقب باشیم. نمیگویم هرگز سیبزمینی سرخ کرده نخورید ولی سیبزمینی آبپز و کبابی هم خوشمزه است. سیبزمینیهای تنوری را امتحان کنید و ذایقه بچههایتان را به اینگونه غذاها عادت دهید.
اگر بچهها تمایل دارند ساندویچ سوسیس یا کالباس بخورند، برایشان در خانه آن را تهیه کنید چون هیچگونه نظارتی بر اغلب مغازهها وجود ندارد. معلوم نیست آنها چه نوع سوسیس و کالباسی مصرف میکنند ولی خودتان در خانه حداقل میتوانید از محصولات مطمئن که مجوز بهداشت دارد، بخرید و تمیزتر از مغازهای که پشت آن را نمیبینید، آن را با گوجهفرنگی و کاهوی شسته و ضدعفونی شده تهیه کنید.
به سلامت خودمان اهمیت بدهیم.
منبع:http://www.salamat.com
/ج