ماهان شبکه ایرانیان

تأثیر مستقیم رژیم غذایی در اختلال های روانی

به گفته ی پزشکان، تغییر رژیم غذایی افراد به دلیل داشتن رابطه ی مستقیم با ساختار مغز آنان، در درازمدت موجب بروز اختلال های روحی- روانی می شود

تأثیر مستقیم رژیم غذایی در اختلال های روانی
به گفته ی پزشکان، تغییر رژیم غذایی افراد به دلیل داشتن رابطه ی مستقیم با ساختار مغز آنان، در درازمدت موجب بروز اختلال های روحی- روانی می شود. دانشمندان معتقدند که افزایش مصرف مواد غذایی با ارزش غذایی پایین و عدم تأمین نیازهای بدن که شامل چربی های مفید، ویتامین ها و مواد مغذی ست، در دراز مدت، خطر بروز بیماری های روحی- روانی مانند آلزایمر، شیزوفرنی و افسردگی را افزایش می دهد؛ بر عکس، مصرف ماهی و فرآورده های دریایی به دلیل دارا بودن منابع سرشار از امگا3، اسیدفولیک، سلنیوم و اسیدهای آمینه، نقش مهمی در جلوگیری از بروز افسردگی در افراد ایفا می کند. نتیجه ی مطالعه ی پژوهشگران، حاکی ست که فقدان اسیدهای چرب ضروری و مفید،رابطه ی مستقیمی با ابتلای افراد به « اسکیزوفرنی» دارد. افراد دارای اختلال های روحی و روانی، ضعیف ترین رژیم غذایی را از لحاظ ارزش تغذیه در سراسر جهان دارا هستند.
نتیجه ی آزمایش انجام شده ی دیگری توسط پزشکان، حاکی از آن است که بیش تر افراد افسرده، روزانه مقدار زیادی چیپس، ذرت و سایر اسنک ها و دست کم 2 بار نوشابه ی گازدار مصرف می کنند.
اثرهای زیان بار رژیم غذایی کاهش وزن در دوره ی بلوغ، علاوه بر اختلال رشد، شامل کمبودهای غذایی، اختلال های قاعدگی، ضعف، گیجی، افسردگی، تحریک پذیری، یبوست، عدم تمرکز حواس و اشکال در خوابیدن می باشد.

تأثیر تغذیه بر هوش
 

کم غذایی و بدغذایی در فعالیت های روانی و روش کار افراد نیز اثر می گذارد. پروتئین ها و ویتامین ها به ویژه در نخستین سال های زندگی و حتی پس از آن، رشد دایره ی مغز آدمی را محدود می کند و در نتیجه، رشد انسان نیز محدود می شود. کمبود بیش از حد ویتامین ها به ویژه ویتامین های گروه « ب»، موجب اختلال مغزی و کارکردهای روانی می شود. وقتی در کودکان و نوجوانان کمبود فعالیت خودجوش، خستگی بی سبب و برانگیختگی نا به جا دیده می شود، علت را باید در کمبود ویتامین ها و مواد غذایی نیز جست و جو کرد.

تأثیر مستقیم رژیم غذایی در اختلال های روانی

غذاهای آرام بخش
 

ذهن آرام، دارای هیچ گونه فکرهای تهاجمی، انتقادآمیز یا ترس آور نیست. بنابراین به همان اندازه که غذای روح، مهم و اساسی ست، غذای جسم نیز در ایجاد آرامش، مؤثر است و در کل، برای داشتن روحی آرام، باید جسمی آرام داشته باشیم.
غذاهای حاوی ویتامین«ث»: این ویتامین از تنش جلوگیری می کند و در همه ی میوه ها و سبزی ها به ویژه انگور، کیوی، کلم بروکسل، توت فرنگی و پرتقال وجود دارد.
غذاهای حاوی ویتامین«ای»: این ویتامین، از اضطراب و تشویش جلوگیری می کند و در بیش تر سبزی ها به ویژه به صورت خام، بسیاری از میوه ها، تخم مرغ و لبنیات موجود است.
غذاهای حاوی ویتامین« آ»: این ویتامین اثرهای منفی تنش را خنثی می سازد و در لبنیات ( ماست، خامه، کره) و تخم مرغ موجود است. جگر، هویج و سبزی هایی مانند کاهو و کلم هم دارای مقدار زیادی ویتامین « آ» هستند.
غذاهای حاوی ویتامین« ب»: لوبیا، عدس، نخودسبز، آجیل، شیر، پنیر، ماست، گوشت، ماهی، مرغ، سبزی های دارای برگ های سبز، سبوس ها و جوانه ی گندم، حاوی ویتامین «ب» هستند.
*اگر در غذاهای روزانه تان مواد قلیایی مانند آردهای سبوس دار، میوه ها، سبزی ها و غلات را بیش تر بگنجانید، احساس آرامش بیش تری خواهید کرد و اگر مصرف مواد اسیدی بیش تر شود، احساس کسالت و تنش شما نیز افزایش می یابد.
*جوانه ها از غذاهای مفید و طبیعی اند که چون ویتامین های «ب» و «ث» در آن ها زیاد است، آرام بخش اند. کنجد و سبوس گندم نیز به دلیل داشتن ویتامین «ای» و منیزیوم، آرام بخش اند.
*میوه هایی مانند موز، کیوی و گوجه فرنگی، منبع غنی پتاسیم به شمار می آیند و چون پتاسیم، عمل تبادل اکسیژن را در خون، سریع و آسان می سازد، نشاط آور، انرژی زا و آرام بخش می باشند.
*چای بابونه، چای های گیاهی، آب کرفس، آب انگور، ریشه ی قاصدک و شیر، از جمله نوشیدنی های آرام کننده هستند. بهترین نوشیدنی، آب است. اگر در روز، بیش از 8 لیوان آب مصرف کنید، احساس آرامش و سکون می نمایید اما اگر مصرف آب روزانه تان کم شود، احساس خستگی، بی حالی و اضطراب خواهید کرد.
رژیم غذایی مطلوب و آرام بخشی که نقش تسکین دهنده در شخص دارد، رژیمی ست که در آن، مقدار مصرف سبزی ها، میوه ها، هیدرات های کربن و دانه های سبوس دار، زیاد و چربی آن کم باشد. غذاهای پر چرب، نوشابه های گازدار و مواد قندی، مواد کنسرو شده و ادویه در غذا، تنش را زیاد کرده و در فرد حالت سستی، کاهلی و بی حالی ایجاد می کند.
منابع غذایی مفید برای فعالیت مغز و اعصاب
گردو: فعالیت مغز و قدرت حافظه را افزایش می دهد.
بادام زمینی: در ساختن واسطه ی شیمیایی مؤثر در حافظه به کار می رود.
ماهی: سرشار از فسفر و گوگرد است، به خصوص ماهی ساردین و کولی که موجب بهبودی خلق و خوی، افزایش حافظه، قدرت یادگیری و طول عمر می شود.
روغن سویا: انتقال پیام های عصبی را آسان تر می سازد.
میوه ها: حاوی ویتامین«ث» هستند که در افزایش هوشیاری، کاهش اضطراب و بهبود کم خوابی اثر دارند.
جوانه ی گندم: حاوی ویتامین «ای» است و موجب حفاظت از سلول های مغز و نخاع در برابر آسیب مواد شیمیایی می شود.
تخمه ی آفتاب گردان: حاوی مقادیر قابل توجهی فسفر و اسیدهای چرب می باشد که برای حافظه، سلامتی مغز و سلول های عصبی، بسیار ضروری ست.
نان های سبوس دار: حاوی ویتامین های گروه «ب» هستند که در سلامت مغز و سلول های عصبی مؤثرند.
حبوبات: حاوی مقادیر قابل توجهی از ویتامین های گروه «ب» می باشند که کمبود آن ها، موجب کاهش حافظه می شود.
جگر: حاوی مقادیر قابل توجهی کولین، فسفر، گوگرد و هم چنین ویتامین «ب12» است که برای ساختن دیواره ی عصبی سلول ها به کار می رود.
اسفناج: حاوی ویتامین های گروه «ب» به خصوص اسید فولیک است.
لبنیات: از تخریب و اکسیده شدن سلول های مغزی جلوگیری می کند.
گوشت: حاوی ویتامین های گروه «ب» و املاح مؤثر در تقویت حافظه است.
برگ نعناع: دارای اسیدهای چرب مفید است و موجب تقویت سلول های عصبی می شود.
زنجبیل: اثر مطلوبی بر حالت های روحی- روانی دارد.
سویا: در تقویت حافظه و افزایش قدرت فکر، مؤثر می باشد.
خرما: حاوی ویتامین های گروه «ب»، سلنیوم، آهن و منگنز می باشد که برای تقویت حافظه مفید است.
تخم مرغ: سرشار از پروتئین، لیستین، فسفر، منگنز، سلنیوم، ویتامین های گروه «ب» و روی است و برای تقویت حافظه، بسیار مناسب است.
میگو: سرشار از فسفر، اسیدهای چرب و لیستین بوده و برای بهبود حافظه و فعالیت مغز، مفید می باشد.
منابع:
- «برنامه ی غذایی در تندرستی و بیماری» « عباس تحصیلی»
-«ویتامین ها» « ایزاک آسیموف»
-« قدرت مغز سالم» « مارک وردون»
- « درمان بیماری ها با تغذیه» « محسن احمدی»
- « نسخه های تندرستی از طب طبیعی»« مهدی نراقی»
نشریه شادکامی، شماره 72

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان