به گزارش خبرنگار مهر، صد و بیست و سومین شماره ماهنامه فرهنگی آزما با عکس روی جلد منصوره اتحادیه منتشر شد. موضوع پرونده این شماره آزما «تاریخ و حافظه تاریخی» است.
در پرونده این شماره آزما گفتگویی با منصوره اتحادیه با عنوان «ما با تاریخمان مشکل داریم» آمده؛ او در این گفتگو، در پاسخ به این سول که بسیار شنیده ایم و میشنویم «ایرانیها، حافظه تاریخی ندارند» و به همین دلیل از اتفاقات تاریخی هم درس نمیگیرند. آیا شما این را قبول دارید و علت به نظر شما چیست؟ گفته است: به نظر من افراد فرق میکنند. زمانه فرق میکند و همچنین موقعیتها و اتفاقات. ایران یک موقعیت ژئوپولتیک دارد که همیشگی است، و تغییر نمیکند. دریای خزر در شمال است، خلیج فارس در جنوب، غرب ایران ترکها و اعراب هستند، در شرق بلوچها و افغانها. در شمال، یک وقتی روسیه تزاری بود و یک زمانی شوروی و حالا حدود هشت کشور. این شرایط که تغییر نمیکند. و این خود از عواملی است که باعث میشود، خیلی از مسایل تاریخی تکرار شود.
این پژوهشگر و استاد دانشگاه در ادامه این گفتگو مطرح کرده: به عقیده من ما از چند چیز رنج میبریم. این درست است که شاید ما در ایران دیگر آدم بی سواد نداریم. یا اگر هستند تعدادشان کم است. ولی بسیاری از افراد سواد فرهنگی و اجتماعی ندارند و همینطور بسیاری از مسئولان هم سواد تحلیلی ندارند، در حالی که در رشتههای مختلف تخصص دارند. ولی درک شرایط و سیاست زمانه بینش و قدرت تحلیلی میخواهد که باید آموخت. مثلا در کشور ما هر دوره ای که رئیس جمهور عوض میشود، عدهای از مدیران و حتی کارمندان دستگاهها هم عوض میشوند، و این یعنی از بین رفتن میزان زیادی تجربه.
«حال ما: آویزان، میان گذشتهای مبهم و آیندهای ناپیدا» عنوان گفتگو با ناصر فکوهی استاد انسان شناسی دانشگاه تهران است که در این شماره از ماهنامه آزما آمده است. او در این مصاحبه مطرح کرده: «تاریخ»، همچون بسیاری دیگر از مفاهیمیکه از ابتدای قرن بیستم وارد زبان و فرهنگ سیاسی و ادبی و اجتماعی ما شده است و امروز ما میدانیم که تجربه تاریخی، نه تجربه ای واحد بلکه متکثر است که کنشگران به صورتهای مختلفی گذشته و حال و آینده را به صورت مجموعه ای پیچیده از خواست مستقیم و بازپردازش شده خود درونی میکنند و به شدت نسبت به این که موقعیت خودشان چه باشد و چه منافعی داشته باشند، میتوانند تاریخ را به صورتهای گونانگون تجربه و دریافت کنند.
همچنین گفتگویی با دکتر پرویز ممنون دارنده اولین دکتری تئاتر در ایران را خواهید خواند گفتگو با دکتر جواد مجابی شاعر و پژوهشگر از دیگر مطالب این شماره آزماست و در بخش آزما اندیشه مطالبی درباره نقش ترجمه در ارتباطات بین فرهنگی از دکتر فرزان سجودی آمده است.
صد و بیست و سومین شماره از ماهنامه فرهنگی- اجتماعی «آزما» به مدیرمسئولی ندا عابد و سردبیری هوشنگ اعلم منتشر شده است.