در همه خانههایی که فرزند خردسال و یا نوزاد دارند بهخصوص در فصل پاییز که احتمال سرماخوردگی بیشتر است، قطرههای داروی استامینوفن با طعمهای متعدد پیدا میشود و پدر و مادرها گاهی با کوچکترین علایم سرماخوردگی مانند آبریزش بینی آن را به کودکشان میدهند اما با توجه به مطالعات اخیر به نظر میرسد باید پدر و مادرها کمی درباره مصرف این دارو احتیاط کنند.
یک مطالعه وسیع با بررسی کودکان زیر هفت سال در بیش از 31 کشور دنیا نشان داد که دادن داروی مسکن پاراستامول یا همان استامینوفن به نوزادان میتواند موجب افزایش احتمال ابتلای آنان به بیماری آسم یا اگزما در سنین شش تا هفت سالگی شود.
نتایج این مطالعه که در مجله پزشکی لانست منتشر شد، مشخص کرد کودکانی که در سنین نوزادی آبریزش بینی و سرفه بیشتری داشتهاند و بیشتر این دارو را گرفتهاند احتمال ابتلا به آسم در آنها بیشتر است. در این مطالعه حدود 205 هزار کودک مورد بررسی قرار گرفتند و مشخص شد کودکانی که در نوزادی از استامینوفن استفاده کردهاند 47 درصد بیشتر از کودکان دیگر احتمال ابتلا به آسم دارند.
از داروی استامینوفن بهطورمعمول در مواقع تب خفیف، دردهای ملایم و سردردها استفاده میشود. استفاده معمولی از استامینوفن حدود 61 درصد احتمال ابتلا به آسم را افزایش میدهد اما مصرف دوزهای بالا در سال اول زندگی حتی اگر ماهی یک بار هم باشد احتمال خطر را تا سه برابر افزایش میدهد.
استفاده معمولی از این دارو به مصرف سالی یک بار یا متوسط کمتر از ماهی یک بار گفته میشود. شک به ارتباط بین این دارو و آسم کودکان به دلیل افزایش همزمان این بیماری و مصرف دارو در سالهای اخیر به وجود آمد و تحقیقات صحت این ادعا را اثبات کردهاند. یکی از فرضیهها این است که استامینوفن میزان آنتیاکسیدانها را در بدن کاهش میدهد. این آنتیاکسیدانها با جلوگیری از به وجود آمدن رادیکالهای آزاد آثار مفیدی برای بدن دارند و جلوی آسیبهای این مولکولها را میگیرند. «با کاهش آنتیاکسیدانها در بدن بهوسیله این دارو، ریهها در معرض استرس اکسیداتیو قرار میگیرند و آسم به وجود میآید.»
این نظر دکتر بیزلی یکی از محققان این پژوهش است. به عقیده ایشان استامینوفن به غیر از آسم، کودک را در سنین شش تا هفت سالگی در معرض بیماریهایی مانند اگزما و حساسیت فصلی (آبریزش بینی، عطسه و التهاب مخاطات) هم قرار میدهد.
با این همه محققان تاکید کردهاند که استامینوفن همچنان باید بهعنوان داروی اصلی درمان سرماخوردگیهای اطفال و بیماریهای خفیف نوزادان مصرف شود چون تنها داروی جایگزین آن آسپرین، ممکن است عوارض خطرناکی مانند نشانگان نادر و خطرناکتری را به دنبال داشته باشد و مدتهاست که مصرف آن توصیه نمیشود. به همین دلیل باید از همان داروی استامینوفن اما به اندازه کافی استفاده و مصرف آن را کنترل کرد.
یک نکته مهم دیگر که در جریان این مطالعه مشخص شد ارتباط بین حساسیت فصلی و آبریزش بینی در کودکان و احتمال ابتلا به آسم بزرگسالی در آنان است. بررسی 6461 نفر در 14 کشور دنیا نشان داد که کسانی که در کودکی دچار آبریزش بینی و حساسیت و رینوره بودند 5/3 برابر بیشتر احتمال دارد که در بزرگسالی گرفتار آسم شوند.
این مساله با توجه به تاثیر مصرف استامینوفن در بروز آبریزشهای فصلی بینی و حساسیت فصلی نشان میدهد والدینی که این دارو را بیش از اندازه به کودک خود میدهند باید نگران بیماریهای آسم کودکی و حتی در سنین بزرگسالی باشند.
منبع:www.salamat.com
/ع