پلی قدیمی مربوط به سده 12 هجری قمری بر روی رودخانه بابلرود شهرستان بابل استان مازندران میباشد.
این پل از آثار دوره قاجاریه است که به جای پل قدیمیتری ساخته شدهاست. به نوشته تاریخ بیهقی، در دوره غزنوی در این محل پلی چوبی وجود داشتهاست، که به نوشته تاریخ طبرستان ابن اسفندیار، بعدها به دستور نصیرالدوله شاه غازی (558-536 ه. ق.) «زر به خروارها ریخته شد و پارو در میان زد و … پلی از خشت و آهک بنا کردند».
این پل در 2 کیلومتری مرکز شهر بابل و در جنوب قرار دارد و اطراف آن متشکل از 5 محله شامل شهرک شهید چمران، شهرک فرهنگیان، محله سرپل محمدحسنخان بخش دو و سه و محله سرپل محمدحسنخان بخش مرکزی است.
در اوایل حکمرانی کریمخان زند، به سال 1146، محمدحسنخان قاجار جد آغامحمدخان قاجار، که شهر بارفروش (شهر بابل فعلی) و سایر نقاط مازندران را تصرف کرده و در جنگ بر کریمخان زند پیروز شدهبود به پاس قدردانی از مردم بابل، با صرف هزینه 12000 تومان بر روی رودخانه بابل پل بزرگی احداث کرد که تا امروز باقی مانده و به پل محمدحسنخان معروف است. این پل دارای هفت چشمه (طاق) اصلی و دو چشمه فرعی است که ارتفاع آن از بستر رودخانه 11 متر است. این پل با طول 140 متر و عرض 6 متر، یکی از پلهای مهم استان از نظر مسائل اقتصادی و ارتباطی به شمار میآید.
تا سال 1343 ارتباط بابل و آمل از طریق همین پل ممکن بود تا اینکه در همین سال راه جدیدی که از سوی غرب شهر آغاز میشد ساخته شد، اما با این که سالیان زیادی از قدمت این پل میگذرد کماکان پابر جاست و ماشینهای سنگین از آن عبور میکنند، که این امر با خود انتقادهایی را هم بدلیل صدماتی که میتواند به این اثر ملی وارد کند به همراه داشتهاست.
به همین منظور و بدلیل قابلیت عبور تنها یک باند سوارهرو و ترافیک سنگین بر روی پل محمدحسنخان و به دلیل حجم ترافیک سنگین در محور قدیم بابل به آمل چندی پیش معاونت ساخت و توسعه راههای وزارت راه و ترابری تصمیم به ایجاد پلی بتنی یکطرفه در کنار پل قدیمی موجود گرفت،که اکنون در حال استفاده میباشد.
این پل بزرگترین راه ارتباطی بخشهای بندپی شرقی و بندپی غربی شهرستان بابل نیز میباشد.
این پل پیش از این یکبار بوسیله رضاشاه پهلوی مرمت شدهاست.
یکی از موارد شاخص این پل معماری صفوی بنا و استفاده از سفیده تخممرغ (البته به گفته برخی زرده تخممرغ و ساروج) در ساخت آن است.
این اثر در تاریخ 22 اردیبهشت 1356 با شمارهٔ ثبت 1414 بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
آدرس :بابل جاده قدیم آمل
زمان :شبانه روز