المپیک ریشه در روم باستان دارد و قدمتش به قبل از میلاد مسیح بازمیگردد اما در دو قرن گذشته این مسابقات برای تمام دنیا از سر گرفته شد. اما برخی از منتقدان بر این باورند که شکل جدید المپیک با حالت باستانی آن تفاوتهای زیادی دارد که برخی از این انتقادات کاملا اشتباه است. با بنیتا همراه باشید تا 5 اشتباه رایج در مورد المپیک باستانی را بخوانید.
منتقدانی که بازیهای امروزی المپیک را مورد انتقاد قرار میدهند٬ اعتقاد دارند که این مسابقات بیش از حد تجاری شده٬ فساد به آن راه یافته و بسیار مورد تحریف قرار رفته است. آنها اعتقاد دارند که ورزشکاران امروزی نام و شهرت المپیک اصلی را که در دوران پیش از میلاد مسیح برگزار میشد را لکه دار میکنند. المپیکی باستانی که در آن فقط ورزشکاران مبتدی شرکت میکردند و علت برگزاری مسابقات برقراری صلح و ترویج ورزش و جوانمردی بوده.اما با مطالعه و بررسی دقیق المپیک باستانی به 5 اشتباه رایج در مورد المپیک باستانی و شباهت جالب المپیک باستانی و شکل امروزی آن پی میبریم.
در ادامه این 5 اشتباه را با هم خواهیم خواند:
1. فقط آماتورها در المپیک باستانی شرکت میکردند
ایده شرکت ورزشکاران آماتور یک ایده کاملا مدرن است که به سال 1275 هجری شمسی برمیگردد٬ درست زمانی که مسابقات المپیک دوباره و به سبک مدرن احیا شد. جالب است بدانید که نه تنها در المپیک باستانی ورزشکاران حرفهای از طرف دولت و یا حامی شخصی حقوق دریافت میکردند بلکه در آن مسابقات حتی اسمی از ورزشکار آماتور به میان نیامده بود. در واقع در زبان یونانی کلمهی ورزشکار یا همان واژهی «Athlete» به معنی کسی است که در غبال ورزش کردن حقوق دریافت میکند.
در المپیک باستانی به طور مستقیم به برندهها جایزه نقدی پرداخت نمیشد اما همانند امروز کسی که قهرمان این رقابتها شده بود٬ احتمالا به شهرت و ثروت زیادی میرسید. برای مثال حکومت آتن به پای قهرمانان خودش طلا و سکه میریخت و مقدار زیادی جایزه برایشان در نظر میگرفت. دیگر حکومتها هم جوایزی مانند معافیت از مالیات٬ صندلیهای ردیف اول در مراسم مختلف٬ غذای رایگان برای تمام عمر و از این قبیل امتیازات در نظر میگرفتند.
2. المپیک باستانی از هرگونه فساد و تقلب مصون بوده
مانند امروز در گذشته هم قهرمان شدن و بردن باعث ایجاد انگیزههای زیادی در افراد میشده و طبیعتا افرادی هم بودند که برای بردن دست به هر کاری بزنند. ورزشکارانی که قانون را زیر پا میگذاشتند از ادامه مسابقات محروم میشدند و حتی ممکن بود در خیابانها برای عبرت گرفتن مردم شلاق بخورند. همچنین افرادی که برای تبانی رشوه دریافت میکردند هم مجبور به پرداخت جریمههای بسیار سنگین میشدند. بخشی از این قرامتها صرف ساخت مجسمه برنزی زئوس در کنار ورزشگاه المپیا(Olympia) شد. در زیر این مجسمه نوشته شده که قهرمانی را با سرعت پاهایتان و قدرت بدنتان میتوانید به دست بیاورید و نه با پول. این جمله نشان میدهد که تقلب در گذشته هم صورت میگرفت و البته ارزش این مجسمه هم نشان میدهد جریمههای زیادی از افراد گرفته شده تا بنا شود.
اولین تقلب ثبت شده به زمان 388 سال قبل از میلاد مسیح بازمیگردد٬ زمانی که یک بوکسر به نام ایپولوس(Eupolus) به 3 حریف خود پول پرداخت کرد که مقابلش بازی را واگذار کنند.اما جالبترین تقلب صورت گرفته توسط نرو(Nero) پادشاه وقت روم بوده که با پرداخت رشوهای سنگین داوران را مجاب کرد تا رشتههای مورد علاقهاش یعنی شعرخوانی و موسیقی را وارد المپیک کنند. وی همچنین در مسابقات ارابهرانی شرکت کرد ولی به جای استفاده از 4 اسب که قانونش همین بود با 10 اسب شرکت کرد٬ با این حال حتی موفق نشد به خط پایان برسد اما با تمام این وجود داوران او را قهرمان اعلام کردند و مقام اول را کسب کرد. نرو در پایان در تمام مسابقاتی که شرکت کرد در مجموع 1808 مقام اول کسب کرد.
3. سیاست و جنگ بر روی المپیک تاثیری ندارد
در طول رقابتهای المپیک باستانی هزاران ورزشکار از دهها ایالت مختلف گردهم میآمدند. بعضی از آنها زمانی که به مسابقات المپیک میآمدند در جنگ بودند. در طول جنگ پِلوپونِز(Peloponnesian) در سال 424 قبل از میلاد ورزشکاران و مردم اسپارتا از حضور و تماشای رقابتها محروم شدند و این اتفاق با این که در طول مسابقات المپیک آتشبس مقدس برقرار میشد به وقوع پیوست. همچنین درسال 364 قبل از میلاد هم زمانی که مسابقات کشتی باستانی یونان در حال انجام بود٬ مهاجمانی از ایالت همسایه به المپیا حمله کردند و گارد کمانداران المپیک که مسئولیت حفظ امنیت مسابقات را بر عهده داشتند با پرتاب تیر از پست بام ورزشگاه از ورزشکاران و تماشاگران دفاع کردند. این اتفاق تصویری از المپیک سال 1391 شمسی لندن و موشکهایی که برای حفظ امنیت بر سقف ورزشگاهها تعبیه شده بود را در ذهن ما مجسم میکند.
4. المپیک باستانی به دور از فعالیتهای اقتصادی بود
میلیاردها دلاری که کمیته المپیک از حامیان مالی و حق پخش تلویزیونی خود برای تامین هزینههای برگزاری مسابقات میگیرد اتفاق جدیدی نیست. در المپیک باستانی هم مشابه همین اعمال انجام میشد٬ برای مثال برگزار کنندههای مسابقات به تاجران حق فروش انواع خوارکی و نوشیدنیها را واگذار میکردند٬ همچنین محلهایی را به هنرمندان برای فروش نقاشیها و مجسمهها و دیگر کارهای هنریشان اجاره میدادند. همچنین افرادی بودند که چهره قهرمانان را طراحی میکردند و برخی دیگر صورت آنها را بر روی سکههایی مشابه سکههای رسمی المپیا میزدند و به طرفداران آنها میفروختند
5. در المپیک باستانی ورزشکاران خودشان تمرین میکردند
این ایده که در گذشته ورزشکاران مربی و حمایتی نداشتند کاملا اشتباه است٬ همانند بسیاری از کشورهای امروزی٬ در گذشته ایالتهای مختلف هم برای ورزشکاران خود مربی٬ ٬پزشک٬ فیزیوتراپ و مشاور غذایی استخدام می کردند و تجهیزات و مکان مورد نیاز برای انجام تمرینات ویژه را برایشان فراهم میکردند تا به آمادگی لازم برسند.