آبشار بارگه بجنورد در موقعیت جغرافیایی E5734 N3719 در استان خراسان رضوی واقع است. در جنوب غرب روستای اسفیدان دره ای دیگر با نام ”بارگه“ با چشمه های متعدد و آبشار دیدنی و سرسبزی خاص خود, هر تازه واردی را به خود جذب میکند. در ابتدای دره سمت چپ, زمینی تپه ماهوری حدود 40 هکتار چند سال پیش بعلت رانش شدید , تمام باغات و خانه ها و درختان کهنسال آن در دل خاک فرو رفت. اسفیدان(ماسوله بجنورد): روستای اسفیدان در دره ای ژرف محصور در کوهستان آرمیده در کمرکش کوه با شیب تند بر روی تخته سنگهای عظیم و استوار با معماری خاص منازل در کوه و بر ارتفاع صخره های پر صلابت که تماماَ از سنگهای لاشه درست شده اند. جلوه ی خاصی دارد.
از دیگر دیدنیهای این منطقه میتوان به دره و چشمه هَنوَراشاره کرد. در ضلع شمالغرب روستای اسفیدان, دره ای عمیق و طولانی بنام هَنوَر وجود دارد که به فاصله تقریبی نیم ساعت از روستا در کمرکش کوهی صخره ای چشمه ای زلال به همین نام خارج میشود و آب آن باغات اطراف را آبیاری میکند. ”درخت سندل“ سمبل روستای اسفیدان. بنا به گفته معمرین روستا از نوع این درخت جدود 17 اصله بوده که به علت واقع شدن در مسیر کوچه و عدم آگاهی از اهمیت آن بیشتر آنها را قطع نموده اند و فقط 2 اصله باقی مانده با تنه ای حدود65/2 متر.
قلعه های اسفیدان: در غرب روستای اسفیدان دیواری صخره ای نمایان است که به آن ” تاش قلعه (یعنی قلعه سنگی) “ می گویند. بر روی این قلعه دیوارهای سنگی و سفال ساده نخودی و قرمز و سفال های منقش به رنگهای مختلف دیده می شود.
برج های اسفیدان: بر فراز کوههای اطراف روستای اسفیدان, آثار برج های سنگی قدیمی مشاهده می شود که مصالح بکار رفته در آنها سنگ و ساروج است. معروفترین آنها یکی برج ” قاریومالاق“ و دیگری برج ” قارقه“ (کلاغ) در شمال غرب روستاست که پایه های آن هنوز باقی مانده.
غارهای اسفیدان: در ضلع شمال غربی روستا بر بالای صخره چشمه ”هَنوَر“ کوهی بنام ” خزینه“ وجود دارد که در بالای آن غار” خزینه راهه“ واقع شده است. بگفته مردم, غاریست دست ساز در انتهای آن چاهی وجود دارد که در قدیم به عنوان پناهگاه استفاده می کرده اند. غار دیگری بنام ” بیجت“ یا” معصوم“ وجود دارد که دارای استلاگتیت و استلاگمیت می باشد.
منبع : کویرها و بیابان های ایران