شهر فرخ شهر در ابتدا پایتخت تابستانی و بعدها برای همیشه محل اسکان خوانین بختیاری از جمله اسفندیارخان بود که ازخوانین ایلخانی هفت لنگ بوده است. اسفندیارخان صمصام السلطنه، سرداراسعد، پسربزرگ حسینقلی خان ایلخانی است او در سال 1265هجری قمری متولد و در سال 1321هجری قمری در سن 56 سالگی بدرود حیات گفت. او در شب 27 رجب 1299هجری قمری به دستور ظل السلطان دستگیر و مدت شش سال در اصفهان محبوس او بود. ناصرالدین شاه از اتحاد بین ظل السلطان و خوانینن بختیاری نگران بود، سوء زن شاه از پسران حسینقلی خان پس از عزل ظل السلطان در سال 1305 هجری قمری برطرف شد و امین السلطان صدر اعظم که یکی از دشمنان ظل السلطان و حامیان فرزندان ایلخانی بود حکم به آزادی اسفندیارخان داد و او را به تهران احضار کرد. پس از ورود به تهران بلافاصله به حضور ناصرالدین شاه شرف یاب شد و شاه او را مورد نقد قرار داد و به لقب (صمصام السلطنه) مفتخر کرد و او را به سمت ایلخانی منصوب کرد و حاجی علیقلی خان نیز به ریاست سوار غلامان رکابی تعیین گردید و اسفندیارخان بعنوان ایلبیگی در امر حکومت با وی شریک شد. در سال (1888م) اسفندیارخان به اتفاق عمویش رضاقلی خان با چند فوج از قشون دولتی روانه بختیاری شدند و ازشیبهای شمالی وارد دشت چغاخور شدند و حاجی ایلخانی (امام قلی خان) عموی دیگر اسفندیار را که بر خلاف فرمان شاه حاضر نبود خاک بختیاری را ترک کند به محاصره گرفتند و قشون او را شکست دادند. بعد از ماموریت قشون حاجی ایلخانی متحدین و طرفداران او بلافاصله از کار برکنار شدند. داراب خان متحد ایلخانی معذول شده، از قلعه تل اخراج گردید و رئیس ایل چهارلنگ میرزا آقاخان با خواهر اسفندیارخان ازدواج کرد. اتحاد و همبستگی رضا قلی خان و اسفندیارخان مورد تائید شاه و دولت ایران قرار گرفت. صمصام السلطنه یعنی اسفندیارخان قلعه معروف(فرخ شهر) را در کنار جاده اهواز – اصفهان احداث کرد. این قلعه در شصت مایلی اصفهان و چهار مایلی گردنه رخ در سرحدات چهار محال قرار گرفته است (صدیقی، 68:1379 ).
این قلعه دارای حیاطی مرکزی و حوض مستطیل شکل بزرگی است که 4 طرف حیاط فضاهای نشیمنی، سهدری، نهدری، پنجدری و شاهنشین قرار گرفتهاند.
از هموطنان عزیز ساکن فرخ شهر تقاضا می شود در صورت داشتن تصاویری از قلعه اسفندیارخان آنرا در قسمت دیدگاه ( قسمت پایانی مطلب – انتهای صفحه ) و یا از طریق ایمیل (info@seeiran.ir) برای ما ارسال نمایند.